Quantcast
Channel: Toppsak –Ølportalen
Viewing all 838 articles
Browse latest View live

Toer de Geuze 2021 på nett

$
0
0

Verdensberømte belgiske lambic- og oude geuze-bryggerier holder åpent hus på nett 1.-2. mai

1-2. mai vil ølentusiaster over hele verden få muligheten til å stille spørsmål og lære mer om øltypene lambic og oude geuze når bryggeriene i det landlige Pajottenland i Nord-Belgia holder et virtuelt åpent hus.

Pajottenland er det eneste stedet i verden hvor du kan brygge disse verdensberømte øltypene, som produseres under naturlig gjæring i henhold til tradisjoner som er flere hundre år gamle.

Under arrangementet kan du møte bryggeriene Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin og Timmermans.

Få øl i verden er like populære blant ølentusiaster som lambic og oude geuze. Denne typen øl kan bare brygges i området Pajottenland i Zennedalen i Flandern-regionen i Nord-Belgia. Her holder lambiske bryggerier og geuze-blandere liv i den flere hundre år gamle tradisjonen med spontangjærede øl.

Annethvert år holder regionens bryggerier vanligvis åpent hus på en felles dato, der ølentusiaster fra hele verden kommer for å smake og kjøpe disse helt spesielle ølsortene. Arrangementet er blitt holdt siden 1997 og ble i 2017 utvidet til to dager på grunn av stor etterspørsel. I år har arrangøren, Belgias High Council for Artisanal Lambic Beers (HORAL), imidlertid flyttet arrangementet over på nettet, slik at du kan være med hjemme fra stua 1.-2. mai.

Gjennom hele april måned kan du varme opp til arrangementet på www.toerdegeuze.be, som jevnlig lanserer videoer om bryggeriene og deres unike bryggemetoder. Du får også et tilbakeblikk på den forrige utgaven av Toer de Geuze i 2019.

Under selve arrangementet 1-2. mai kan i løpet av to halve dager delta i interaktive live-økter der du også kan stille spørsmål til favorittprodusentene dine. Alle medlemmene av HORAL er med: Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin og Timmermans.

Det blir også økter om matlaging med øl, og du får høre om årets Megablend. Megablend er en unik oude geuze som er laget spesielt for dette arrangementet – ved å blande ung og gammel lambic fra alle HORAL-medlemmene. Tidligere års Megablend er for mange blitt et samleobjekt.

Om lambic og oude geuze
Lambic er et flatt hveteøl som gjæres naturlig – uten at bryggeren tilsetter gjær. Dette gjøres ved at mikroorganismer fra luften og fatet poder urten og starter en lang gjæringsprosess.

Oude geuze er laget ved å blande forskjellige lambic – vanligvis fra 1 til 3 år gamle. De gjæres deretter i nye flasker for å lage de sprudlende oude geuze-ølene.

Lambic og oude geuze er komplekse øl som på mange måter har de samme smaksegenskapene som vin, med overraskende forfriskende og fruktige toner. Kokker i Belgia og over hele verden bruker denne typen øl til matlaging eller for å komplimentere rettene.

Praktisk informasjon

Alle øktene i det virtuelle arrangementet foregår på engelsk.

Alle videoer og annet innhold kan også ses etter arrangementet på www.toerdegeuze.be

Datoene for neste års utgave av Toer de Geuze, som forventes å finne sted fysisk i Flandern, er allerede kunngjort: 30. april og 1. mai 2022.

 

©visitflanders.no

 

Alle bilder: ©Visitflanders.no
Mer info om Flandern finner du på Visit Flanders sine sider

Innlegget er tidligere publisert på Lasse L

 


Dagens ølanbefaling: Hogna Brygg Calcutta

$
0
0

Hogna Brygg, Calcutta #026 – Citra, Enigma og Idaho Gem

Hva: Hogna Brygg, Calcutta #026

Alkoholprosent: 4,5%

Pris: 54,90-57,90 pluss pant

Hvor: Gulating Ølutsalg, OBS!, Meny og andre uavhengige ølutsalg 

Hogna Brygg er et bryggeri som holder til på Kotsøy i søndre Trøndelag. De har holdt på i noen år nå, og lager øl i Norgestoppen. I glasset har jeg en såkalt session IPA – en lavalkoholholdig IPA. Denne ølstilen ble først brygget i USA av bryggerier som ønsket å lage et øl som man kunne drikke mange av under en «session».

Hognas Calcutta-serie er en serie øl der hovedtanken er å eksperimentere med ulike humletyper, men også forskjellige retninger innenfor session-IPA stilen – være seg klassisk, NIEPA-stil eller europeisk retning. Denne er helt klart i retning av IPA’er laget på østkysten av USA, og er en øl med mange tropiske smaker, som ananas og mango, og en lett, kremete avslutning. Lettdrikkelig med en frisk, men lett, bitterhet. Ypperlig øl for årets første vårdager, men vær raskt ute – neste måned så kommer det et nytt nummer i rekken.

Dagens anbefaling er fra Tommy Holen Helland. 
Ølblogger på Tommy’s ølblogg, eier av Gulating Ølutsalg Byhaven i Trondheim og gründer av Ølportalen

Øl levert rett hjem til deg!

$
0
0

Vi i Ølportalen er selvfølgelig interessert i godt øl og om kroppsfasong er noe å gå etter, så er det ingen av oss som har noe imot at ølet blir levert på døra.
Det var da et glupt hode som tenkte at det sikkert finnes likesinnede over hele landet og da var det bare å høre med utsalgene rundt om i vårt furet, værbitte land hvilket tilbud de har for hjemkjøring av øl.

Hva er da mer naturlig enn å starte med bokstaven Å, for Åsane i Bergen.

Gulating Åsane

Gulating Ølutsalg Åsane har utkjøring i Åsane, Arna og Fana. Vi kjører ut torsdag og fredag, bestillingsfristen er kl 14 den dagen man ønsker levering.

Folk kan kontakte oss på FB for prisliste, bestilling og annet de måtte lure på.

Minstebestilling er kr. 400,- + utkjøring kr. 50,-

https://www.facebook.com/gulatingaasane

 

Gulating Strømmen

Vi kjører ut øl man-fre mellom 18-20. Vi kjører ut i Lillestrøm kommune og vi kjører ut gratis uavhengig av mengde.

Fremgangsmåte er som følger:
– betaling over Vipps
– levering i Lillestrøm kommune.
– bestillinger som kommer inn før 16.00 leveres samme dag. –
– bestillinger som kommer inn etter 16.00 leveres neste dag.

Vi tilbyr følgende måter å bestille fra oss på:
– Navngi produkt(er) du vil ha.
– Gi oss Untappd-bruker og pris (og evt. sjanger), så lager vi en forundringspakke med ting du ikke har prøvd før.
– Gi oss pris du vil handle for, og vi setter sammen en godt og blandet pakke til deg (eller evt. en bestemt sjanger)

Våre produkter finner du under «Beer List» på vår Facebook-side ( Gulating Ølutsalg Strømmen | Facebook ) (fungerer kun på pc, ikke telefon), eller på Untappd og venue > Gulating ølutsalg Strømmen.

 

Gulating Oslo Sentrum (Gunerius)

Vi kjører ut – prøver hver torsdag, men jeg vil heller si det er mer sporadisk; vi kjører når vi har bil og tid ?

Facebook.com/gulatingoslosentrum
Bestilling er til aleksander@gulating.net

Betaling over Vipps

Utvalg på Facebook siden https://www.facebook.com/gulatingoslosentrum/app/113645212312588
eller på Untappd https://untappd.com/v/gulating-olutsalg-oslo-sentrum/7258253

 

Gulating Byhaven Trondheim

Vi hos Gulating Ølutsalg Byhaven har hjemkjøring mandag til lørdag mot et lite frakttillegg på 50kr. Bestilling skjer vi våre hjemmesider, www.gulatingtrondheim.no, eller netthandelen vår på https://byhaven.no/collections/gulating-olutsalg-1 og må være inne før kl. 14:00 for å være sikret levering samme dag.

I mars startet vi med «Månedens Forundringspakke, som er et øl-abonnement der du får enten 8 eller 15 øl døra hver eneste måned. Dette har fått svært stor oppmerksomhet, og har blitt et veldig populært produkt.

Hver måned setter undertegnede sammen en forundringspakke som inneholder ulike ølstiler, lokalt øl og minst en nyhet på markedet. Her får du en pakke som gjør at du kanskje blir kjent med nye ølstiler, samt at de passer til årstiden. Ved hver ølpakke sender vi med litt informasjon om hver enkelt øl.

Bestilles her: https://gulatingtrondheim.no/manedens-forundringspakke/

Dessverre har vi kun levering i Trondheim kommune enn så lenge, men vi har søkt salgsbevilling i både Malvik og Melhus kommune så vi regner med at det er på plass der også snart.

Du finner mye informasjon om oss på www.gualtingtrondheim.no, men også på www.facebook.com/gulatingtrondheim og www.instagram.com/gulating_trondheim/

 

Gulating Ølutsalg Oppdal

Mathallen i Oppdal besørger utlevering i Oppdal inkludert Gulating Ølutsalg Oppdal.

Bestilling er telefon 979 54 500, mail post@oppdalsmat.no, eller facebook https://www.facebook.com/gulatingoppdal/

Mandag-torsdag 9-17, fredag 9-19 og lørdag 9-18.

 

Gulating Ølutsalg Stavanger

Stavanger sentrum har en ordning som vi er med på, og de kjører ut for oss.

Det kjøres ut hverdager, hvor kunden må bestille helst før 12.00 dagen før.

Bestilling gjøres til: solve@gulating.net

https://untappd.com/v/gulating-olutsalg-stavanger/5489003

 

 

Gulating Ølutsalg Ski

Vi har utkjøring onsdag-fredag og du finner hele vareutvalget vårt på Untappd.

https://untappd.com/v/gulating-olutsalg-ski-storsenter/8167523

Bestillinger foregår endten via mail ski@gulating.net, via messenger eller via telefon.

50 kroner for utkjøring. Gratis ved kjøp over 800 kroner

 

Gulating Ølutsalg Sirkus Trondheim

Vi på Gulating på Sirkus Shopping i Trondheim tilbyr utkjøring gjennom senterets egen hjemmeleveringstjeneste (Trønder Taxi). Utkjøringen er hverdag med levering mellom kl. 19-20. Bestillingsfristen er kl. 17.00 og man bestiller ved å ta kontakt med oss på Facebook eller ringe meg.

99 kroner for utkjøring

https://www.facebook.com/gulating.sirkus

 

Gulating Ølutsalg Haugesund

Vi har valgt å ikke kjøre ut varer, selv om vi gjerne skulle gjort det.

Butikken vår ligger i et senter som er lokalisert i Karmøy kommune. MEN vi har kunder fra hele Haugalandet som handler hos oss. Haugalandet består av hele 8 kommuner, hvor 2 av dem i tillegg ligger i et annet fylke… Så når vi da kun har salgsbevilling i Karmøy kommune, og kommunegrensen til Haugesund bare er en kilometer unna, så blir det urettferdig å kun levere til Karmøyboere.

 

Gulating Ølutsalg Skien

Når det gjelder utkjøring så har vi i Skien, i perioder med stengt butikk, kjørt ut øl.
Vi har ikke noen faste utkjøringer, men vi ser an hver henvendelse og kjører ut varer etter avtale. Så det er bare å ta kontakt så ser vi om vi får til noe.
Bestillinger skjer på Messenger, telefon og e-post.

F.B.: www.facebook.com/gulatingolutsalgskien/

E-post: skien@gulating.net
Besøksadresse: Arkaden Kjøpesenter, Bruene 1, 3724 Skien
Telefon: 900 20 112

 

Gulating Ølutsalg Grünerløkka

Bestilling kan gjøres før utkjøringsvinduene hver dag, så skal du få levert samme dag.

Utkjøring mandag til fredag 17- 20
Lørdag 15 – 18

Minstebestilling kroner 300 for hjemkjøring, med 50 kroner i kjøregebyr.

Øllistene ligger på Untappd.

Grunerlokka@gulating.net
https://bryggeriutsalget.no

 

Gulating Ølutsalg Vestkanten Bergen

Vi kjører ut øl fra Gulating Vestkanten i Bergen. De fleste bestiller gjennom å sende en liste på Facebook.
Menyen ligger på Untappd. Utkjøring koster 50 kroner.
Jeg leverer flere dager i uken, litt etter behov og mulighet, men i alle fall hver fredag.

https://www.facebook.com/gulatingvestkanten

https://untappd.com/v/gulating-olutsalg-bergen-vestkanten/5942295

 

 

Gulating Tromsø

Vi i Tromsø startet med dette i 2018 og kjører ut hverdag mandag-lørdag mellom 10-20 & 10-18 på lørdager.

Bestilling via mail/telefon/facebook siden våres, siden Vipps har lagt ned sin løsning på nettbutikk.

Vi håper å kunne få opp nettsiden for butikken i løpet av 2021.

Mads Hansen
994 29 042
Mads@gulating.net

https://www.facebook.com/gulatingtromsoe

 

 

Lokalbrygg.no

Bestillinger gjøres på www.Lokalbrygg.no hvor vi har fast frakt over hele Norge på kr 99 med fri frakt på alle bestillinger over kr 1200.

Vi leverer kun til kommuner vi har salgsbevilling i – Oversikten over dette finner du her https://lokalbrygg.no/pages/nettsalg-av-alkohol

På Østlandet leveres det direkte på dør, alle dager mellom 10 og 20.
resten må hente på postkontoret

 

Lervig Canteen

Lervig har utkjøring i Stavanger, Sola, Sannes og i Oslo.
Hjemkjøring skjer mellom 08-20 mandag til fredag og 09-18 på lørdager.
Gratis frakt ved kjøp over 200 kroner (i Oslo er det gratis frakt ved kjøp over 200 i indre by, over 300 innenfor Ring 2 og 400 utenfor Ring 2)

 

Gulating Ølutsalg Lillehammer

Kjører ut øl bare ved spesiell forespørsel. Har ikke mulighet til å tilby det fast dessverre.

 

Gulating Fredrikstad og Ålesund har ikke utkjøring pga de respektive kommunenes tolkning av lovverket.

Dagens ølanbefaling: Letter of Marque fra Nøgne Ø

$
0
0

Letter of Marque

Rivesaultes Barrel Aged Barleywine

12%

Nøgne Ø

Svart og ugjennomsiktlig i glasset, lite tett lysebrunt skumhode.

Aroma av mørk tørket frukt, mørk karamell, lær, hint av søt tobakk, eksotisk krydder, edelt treverk. Utvikler og forandrer seg i glasset etterhvert som temperaturen stiger.

Nydelig kremet og myk i munnen. Stor kropp, men sødmen er aldri for drøy. Lag på lag av smak, som mørk sjokolade av beste sort, karamell, kakao, mørk frukt, etc. Lang og deilig avslutning som gir en bitteliten salt-tone, sammen med myk mørk fruktsødme og syndefull sjokolade, lett bitterhet langt bak i munnen, umamitoner.

Oioi, for et øl! Edvard har kost seg med eksklusive Rivesaultes fat i lagringsrommet på Rygene Kraftstasjon. De er ikke lett å få fatt i, og sikkert ikke lett å få til og harmonere med øl. Men Edvard klarte det, og det er verdt å smake på. Begrenset opplag på Tilleggsutvalget, så det er bare å ta beina fatt.

letter of marque.jpg
Dagens anbefaling kommer fra Rolv Bergesen.
Rolv Bergesen drifter ølbloggen Bergen Beer Blog, er utdannet kokk, underviser i øl for sommelierstudenter ved NSU (Norsk Sommelier Utdannelse). I tillegg er han program og bryggeri-sjef i Bergen Ølfestival, festivalsjef for Bergen Craft Beer Fest og Bergen Juleølfestival, samt holder på med Øltanken (sammen med Hugo Ivan Hatland og Sammy Myklebust). 

Lervig satser stort

$
0
0

Det var mang en ølentusiast som hevet øyenbrynet, da Stavangerbryggeriet lyste ut hele fem nye stillinger i starten av april. I følge stillingsannonsen skal hele Norge dekkes med nye salgesrepresentanter, og markedssjef Børge Heskestad bekrefter at dette er en av de største satsningene bryggeriet har gjennomgått.

Børge Heskestad, markedssjef i Lervig. 

«Siden 2019 har vi jobbet målrettet med en flertrinnsrakett, en platform som vil være med på å skape en bedrift som kan være med å utfordre de store, på en bærekraftig måte uten å gå på kompromiss med kvalitet» sier Heskestad til Ølportalen. Han har selv lang fartstid i bransjen, noe som har vært med på å gi Lervig ny giv spesielt mot Vinmonopolet og dagligvare. Og det er sistnevnte som vil være katalysator for nyansettelsene, da Lervig Pils nå får nasjonal grunnlisting i hele Coop systemet. Dette er et kjempeskritt selv for et bryggeri av deres størrelse, men han er klar på at dette bare er nok et steg i «raketten».

«En listing hos Coop er kjempeviktig for oss, og det å øke staben vår vil være et viktig grep for å håndtere denne. Men det vil også gi oss mulighet til å ta enda bedre vare på eksisterende kontakter, og ikke minst re-etablere gamle kontakter og markeder for Lervig» avslutter Børge.

Bryggeriet lanserte åpnet i 2019 bryggeripuben Lucky i Bergen 2019. I 2020 utvidet de salget fra ølutsalget sitt «Lervig Canteen», til å også omfatte netthandel og hjemkjøring i fire av landets største kommuner.. De åpnet samme året bryggeripuben Lervig Local i Stavanger, og om ikke lenge lanserer de også Lervig Rackhouse, deres dedikerte fatlagrings konsept.

Den kommende stjernen til Lervig, som skal ut til samtlige Coop butikker i landet.

Dagens anbefaling: 3 Fonteinen – Druif Muscat Bleu Blend No. 47

$
0
0

Navn: 3 Fonteinen – Druif Muscat Bleu Blend No. 47

Pris: 390,-

ABV: 8%

Sjanger: Frukt-lambic

Untappd

Vinmonopolet

Utvalget av 3 Fonteinen øl på Vinmonopolet blir bare bedre, og det er veldig gledelig. Det er ikke så veldig lenge siden bryggeriet startet sin eksperimentelle serie Speling Van Het Lot, som lar seg oversette til Twist of Fate eller “Vri På Skjebnen”. Takk for den Google.

Denne serien måtte du opprinnelig til bryggeriet / baren sør for Brussel for å smake, og helst samtidig som Toer De Geuze-festivalen annenhver mai. (Det anbefales)

Disse eksperimentene er naturligvis lærerike for bryggerne, og noen av ideene blir til større batcher som sendes ut til det store utland. Nylig kom to av disse til Norge, og Druif Muscat Bleu er favoritten min. Dette er et øl brygget med 38.1% druer delt på mengden lambic, så her kan du forvente tydelige smaker.

Muscat Bleu er en hybriddrue faktisk uten noe muscat i seg, og er mest kjent i Sveits og Belgia, hvor den både brukes i vinproduksjon og som snacks. Selve ølet har et flott druepreg som ikke er for tanninsk eller kraftig. Jeg fikk jordbær, bringebær, eik, litt kjellerfunk og et lett krydret preg. Flott kompleksitet, men med en flott balanse mellom smakene som gjør at det også fint kan deles i sola over en god samtale. Settingen man drikker et øl i betyr som kjent mye. I mitt tilfelle var det ganske idyllisk, og da ble det apenbart topp score

 

Dagens anbefaling kommer fra Andreas Misund Berntsen.
Til tross for å nærme seg 40 år representerer Andreas den yngre garde i Ølportalen. Han driver ikke den største, eller mest populære ølbloggen, men allikevel den som én gang var den nyeste – www.spisdrikkreis.no.

 Du kan også finne han på Youtube under AS: ØL, og på Instagram som thelordoflambic.

Dagens anbefaling: Lindheim Ølkompani Stikkelsbær- Farmer’s Reserve

$
0
0

 

 

Lindheim Ølkompani
Farmer’s Reserve Stikkelsbær
Surøl med stikkelsbær 6,5% 0,375l kr 125,00

Farge: Uklar, gyllen med hvitt skumrand
Aroma: Herlige funky toner. Mye fruktighet, stikkelsbær, fuktig kjeller og eikefat
Smaker: Mild og jovial syrlighet fra sitrus, stikkelsbær, eplekart og eikefat. Lette funky toner, noe vanilje og fuktig treverk.
Med så fint bærpreg, god syrlighet som hverken etser emaljen av tenna eller gir deg kink i nakken, så er dette nok en fabelaktig øl fra fruktbøndene i Gvarv.

Jeg er svak for stikkelsbær og syns endel surøl kan bli for sure og endel kettle sours for lette til et glass foran idiotboksen eller til mye matretter, men her treffer fruktigheten og syrligheten veldig riktig. Eneste jeg kunne ønske var litt mer funky toner i smaken. Og en flaske til…

 

Dagens anbefaling er fra Lasse Lukacs
Lasse Lukacs står bak bloggen lassel.blogg.no, er festivalsjef for Håndverksølfestivalen i Oslo og har ledet Ølportalens sensoriske smakspanel gjennom sommer- og juleølsmakinger siden 2016. Jobbet med mat og drikke siden tidlig 90-tallet

Sundbytunet får nye eiere

$
0
0

Etter 10 år med drifter går nå Kjersti Romsaas Sundby av som daglig leder for Sundbytunet Bryggeri og Destilleri, og gir fra seg driften. Men det er bare lovord å få fra Kjersti, da Ølportalen snakket med henne om de nye driverne.

«Det var aldri planen min å drive hele Sundbytunet, men jeg ønsket å sette et foravtrykk rundt bryggeriet og forankringen til landbruket gjennom de siste 7 generasjonene.» sier Kjersti. 11.11.2011 ble den symbolske datoen da nye Sundbytunet åpnet dørene, i gården som Sundby slekten har drevet i generasjoner. Stedet åpnet med bryggeri, pub, restaurant, destilleri og kurslokaler, og har siden blitt delt litt opp. Frem til nå har Gulating gruppen driftet bryggeripuben, mens bryggeriet og destilleriet har Kjersti selv driftet. Helt frem til nå, når noe av Oslo`s mest erfarne og suksessrike restaurantfolk overtar.

Foto: Kjempetorsken

Erk Potur kommer nemlig inn sammen med makker Gabor Petö. Erk står bak serveringssteder som Crow Bryggeri, Peoples og en av verdens beste cotailbarer HIMKOK. De siste fire årene har Gabor vært barsjef på Crow Bryggeri i Oslo, og tar nå den daglige driften på Sundbytunet.
«Dette var ikke noe som var planlagt, men etter litt samtaler ble det fort klart at dette var noe vi ønsket å gjøre. Jeg har kjent Kjersti og ikke minst Frank (red.anm Frank Werme, bryggmester) lenge, og vi har hatt et klart ønske å ha med oss Frank og Sundby historien videre i driften.» kommenterer Potur til Ølportalen.

Han er klar på at det hadde ikke blitt noe av om Gabor og Frank ikke var en del av teamet, og det blir klart uttrykt at det er et internt ønske om å sette Sundbytunet enda klarere på ølkartet. «Vi åpner så fort skjenkebevillingen er på plass og covid-restriksjonene tillater det, først med puben og uterestauranten, deretter restauranten og resten av lokalet. Sundbytunet er tilbake!» sier en meget positiv Erk som har sammen med sine samarbeidspartnere kommet seg gjennom mange tøffe måneder for restaurantbransjen.

Kjersti kommenterer en viss lettelse for den videre driften av Sundbytunet, en drift som hun i utgangspunktet ikke skulle ha. Men når alt kommer til alt har hun og Sundbytunet vært en aktiv del av utviklingen av øl-Norge det siste tiåret, og hun virker glad i sine kommentarer rundt det nye skiftet for stedet. «Vi har nå fått inn en aktør som ønsket seg hit til Sundbytunet, med kunnskap og erfaring fra mat- og drikkebransjen. Jeg har funnet trygghet i at de kommer til å videreformidle historien om Sundbytunet, og jeg kommer nok til å være med på sidelinjen med innspill og informasjon fra familiens historie slik at de kan bruke det videre i konseptet.» avslutter Kjersti.

7 generasjon Sundby, Kjersti, foran Sundbytunet med ny daglig leder Gabor Petö.
Bilde: Jessheimpuls.no Øyvind Mo Larsen


Dagens ølanbefaling: Kinn Bryggeri Vestkyst

$
0
0

Kinn Bryggeri holder til i Florø i Vestland fylke (tidl. Sogn og Fjordane), og er et av Norges fremste
håndverksbryggerier. Ukens anbefaling har vært en bestselger på Vinmonopolet i en årrekke, og er
fortsatt Norges mest solgte håndverksøl.
Kinn Bryggeri eies og drives av Espen Lothe. Han var, som mange bryggerimestere, hjemmebrygger
og fikk flere priser for ølet sitt før han la læreryrket på hylla og startet bryggeriet sammen med kona
si i 2009.
Filosofien til Espen er å lage øl som passer til å ha på matbordet – derav også de fine store flaskene
på 0,75 liter. Han brygger i all hovedsak i engelsk stil, som kjennetegner et mer avdempet og
velbalansert øl, nettopp for å passe til ulike matretter. I Vestkyst er det derimot hentet inspirasjon fra
vestkysten av USA, der ølet har noe mer sitruspreget humleprofil og en god maltsødme med lett
smak av karamell.
Vestkyst har en fin aroma av granskudd og karamell, og har en nydelig balansert munnfølelse. Ølet
har en god bitterhet fra humlene og en kraftig god fyldig smak av malt.
Ølet nytes alene eller til sterk, kraftig mat eller mat med mye fett. Eksempler på matretter er
pinnekjøtt, blåmuggost og gulrotkake(!)
Hva: Kinn Bryggeri, Vestkyst
Forpakning: Glass 0,75l.
Alkoholprosent: 7%
Pris: 106,-
Hvor: Vinmonopolet

 

Dagens anbefaling er fra Tommy Holen Helland. 
Ølblogger på Tommy’s ølblogg, eier av Gulating Ølutsalg Byhaven i Trondheim og grunnlegger av Ølportalen

 

Dagens ølanbefaling: Joda, Neipa fra Ægir bryggeri

$
0
0

 

Ægir Bryggeri
Joda, Neipa

NEIPA 7% 0,33l kr 62,20
Bestillingsutvalget best nr 13147102

Farge: Tåkete, dyp gyllen/oransje med hvitt skum
Aroma:
Tropisk med aprikos, mango, papaya og mandarin og touch av bitterhet i avslutningen
Smaker:
Søtlige toner av tropisk og noe sitrus. Igjen er det aprikos, papaya og mango som leder an og mandarin føler på. Fin sødme og middels kropp.
Grei NEIPA uten for mye sødme eller kropp, men skulle gjerne hatt at smakene var litt mer fremtredende her når det er 7% alkohol

 

Dagens anbefaling er fra Lasse Lukacs
Lasse Lukacs står bak bloggen
lassel.blogg.no, er festivalsjef for Håndverksølfestivalen i Oslo og har ledet Ølportalens sensoriske smakspanel gjennom sommer- og juleølsmakinger siden 2016. Jobbet med mat og drikke siden tidlig 90-tallet

Dagens ølanbefaling: Inner Peace fra MonkeyBrew

$
0
0

Dagens ølanbefaling: Monkey Brew, Inner Peace – New England Pale Ale

Forrige uke var det vært vårslepp på Vinmonopolet og over 400 øl er tilgjengelige.
9 nye er lansert i basisutvalget, mens resten er tilgjengelig på bestillings- og tilleggsutvalget.
Det er ikke er så mange norske øl inne, men på tilleggsutvalget finner dere denne herligheten av en øl fra Monkey Brew.

Monkey Brew er stasjonert i Trondheim, nærmere bestemt Nyhavna, der de fra kokekjelen henter inspirasjon fra utsikten til byens storebror – E.C. Dahls. Monkey Brew ble i sin tid startet opp av tre gode studiekamerater. To er fra byen, mens tredjemann er oppvokst på Færøyene. Han er, etter eget utsagn, en trønderbastard som har tatt til seg det trønderske lynnet.
De startet, som de fleste andre nye håndverksbryggerier, som hjemmebryggere. De deltok i flere hjemmebryggekonkurranser i tiden som kom og det toppet seg i 2013 med den gjeveste prisen av alle – Norgesmester i hjemmebrygging.
Først drev de en liten bryggeripub og kafeteria på Bakklandet og senere et lite bryggeri i kjelleren på Habitat i Trondheim sentrum. Nå har de endelig startet opp sitt eget bryggeri på Nyhavna. Her lager de nå øl for både dagligvare og Vinmonopolet i norgesklasse – eller skal vi først som sist si det slik det er – i verdensklasse!

Inner Peace er en tørrhumlet, kremete og fruktig pale ale i stilen New England Pale Ale. Dette er en stil som er ganske ny på markedet og kjennetegnes av mye fruktighet i smak og aroma og at den er lettdrikkelig og leskende. Perfekt til denne tiden av året! Du finner forhåpentligvis Inner Peace i hyllene på trønderske vinmonopol. Finner du den ikke, er det bare å be ditt nærpol bestille inn et parti med en gang!

Hva: Monkey Brew, Inner Peace
Forpakning: Boks 0,44l.
Alkoholprosent: 5,5%
Pris: 69,90 (+pant)
Hvor: Vinmonopolet

 

Dagens anbefaling er fra Tommy Holen Helland. 
Ølblogger på Tommy’s ølblogg, eier av Gulating Ølutsalg Byhaven i Trondheim og grunnlegger av Ølportalen

Dagens ølanbefaling: Banyan By The Sea fra Nøgne Ø

$
0
0

Nøgne Ø
Banyan By The Sea
Rhubarb Reserve 5% 0,75l kr 129,00
Bestillingsutvalget best nr 12992801

Farge:
Lett grumsete, dyp gul med flyktig skum
Aroma: Lett syrlige og funky toner med rabarbra, plommer, sitrus, eplekart, høy, tørket sjøgress, druer og eikefat
Smaker: Mye av de samme tingene fra aromaen går igjen i smaken.
Lett funky, syrlige toner og eikepreg. Komplekse toner som gir et interessant spill mellom baseølet, rabarbraen, kveiken og eikefatene. Ørlite skarp syrlighet fra rabarbra, eplekart, umoden plomme, eddik og sitrus. Det er høy, tørket sjøgress, stikkelsbær, grønne druer og fuktig kjeller før eikefatene tar over.
Ikke så balansert som Wilderness og Mirage var, men blir spennende å se utviklingen om de sure toppene daler noe og at eikepreget avtar litt, men et øl som stadig ga nye impulser nedover i flasken

Lasse L 8,5/10 Untappd 4,2 (19 ratings)

 

Dagens anbefaling er fra Lasse Lukacs
Lasse Lukacs står bak bloggen
lassel.blogg.no, er festivalsjef for Håndverksølfestivalen i Oslo og har ledet Ølportalens sensoriske smakspanel gjennom sommer- og juleølsmakinger siden 2016. Jobbet med mat og drikke siden tidlig 90-tallet

Hva spiser og drikker ølfolket til 17.mai?

$
0
0

 

Sammy Myklebust
Ølblogger på Sammy om øl, gründer av Ølportalen, del av trioen bak Øltanken, skriver for NAbloggerne og er stadig vekk #usentralt

Grillmat – øl

 

Knut Albert Solem
Har sin egen ølblogg Knut Albert’s beer blog, forfatter av flere bøker inkludert Norsk øl- og bryggeriguide og Ølguiden, samt holder hoff på Ringnes Brygghus med Knut Albert om øl-arrangement
 
©Vega Forlag

Røkt laks, fenalår, eggerøre med mye gressløk. Hvit asparges med posjert egg. Jeg tror bestemt det blir en Tiger Tripel fra Nøgne Ø til dette.

 

Aleksander Aaser Gundersen
Ivrig hjemmebrygger som åpnet Oslos første Gulating med sin bror for fem år siden. Driver nå Gulating Oslo Sentrum

Christoffer og Aleksander Aaser Gundersen © Ove Haugland Jakobsen

Sjampis er no-no. Gueze for «bobler». Samme til kake/pavlova, med mulighet for en god stout, porter eller barley wine.

Spiser som regel tapas med mye forskjellig, så der går det som regel i diverse øl – en dobbel ipa med litt maltsødme

 

Sølve Friestad
Utdannet typograf. Jobbet som dette i Jærbladet i 27 år. Jobbet også som film- og musikkanmelder. Sluttet Jærbladet, startet opp websiden scoopet.net som tilbyr musikk, film og ølrelaterte produkter. Startet som butikksjef for Gulating ølutsalg i Stavanger for 5 år siden nå i oktober.
 
Om det er plussgrader, antydning til sol og ikke storm, så er det fort grillings på 17. mai.

Gode koteletter, pølser og gjerne en solid burger gjør underverk. En grønnere salat med en mango habonero-chilisaus til salaten og gjerne noen drypp med Palo Alto sin Fire fighter pepper sauce på kjøttet.

Det vil jo alltid fungere med noe godt juicy ipa fra for eksempel Slakteren eller Monkey Brew, men tar gjerne frem en nydelig mørkere english mild fra Red Fox, kalt Maggies Mild.

Nå har jo også Hognabrygg kommet med en flott mørkere øl som også passer godt til burger og grillmat. Da snakker vi om Tussmørke. Det er også viktig å styre unna kjipere pølse/burgerbrød fra type Indianer og slikt

 

Sigrid Strætkvern
Stemningsskaper i Ringnes og International Beer Capability Manager for Carlsberg Group og forfatter av Øl med kniv og gaffel

Ja si det. Jeg vil nok la frokosten foregå lett, lyst og forsiktig med Lysholmer Radler Lite.

Spekemat, eggerøre og potetsalat på 17.mai er tradisjonsmiddagen jeg er vokst opp med. Da går jeg lett til pils, gjerne Schous, særlig om det er varmt og vi spiser ute.

Ved regn, samme meny inne, frister Dahls pepra saison, den forsterker aromaer i maten – og gir assosiasjoner til et veldrevet gårdsbruk.

Skulle jeg være så barnlig å gå for is til dessert får den følge av bokkøl eller en porter.

Og til kos og tørstedrikk resten av dagen velger jeg Ramp pale ale eller Stonewall Inn IPA, sistnevnte min nye everyday go-to-IPA. Hurra!

 

Lasse Lukacs
Kokk, ølblogger på lassel.blogg.no, festivalsjef for Håndverksølfestivalen i Oslo og sensorisk skiftleder for Ølportalens og Vi Menns smakspaneler
©Jarle Nyttingnes

Jeg har vanligvis jobbet 17.mai, men siden restaurantene har pleid å stenge litt tidligere på nasjonaldagen har det stort sett vært en øl med kolleger etterpå. Kvaliteten på ølet har steget betraktelig med årene da både utesteder og kollegaer har fått øynene opp for håndverksøl.

Familien har hatt koldtbord med spekemat og hjemmelaget eggerøre, potetsalat, kabaret og bløtkake. Her blir det saison til maten og til kaka blir det en god bokkøl på bordet når muligheten byr seg. Skal ikke se bort ifra en klunk Solvegg Aquavit i tillegg.

Har jeg unge- og jobbfri på ettermiddagen, så er nok fokuset gode venner og et avslappet sted å nyte noen øl. Da er det meste lagt til rette for mang en god ølopplevelse og maten får da heller bare bli som den blir

 

Gustav Jørgensen
Forfatter av mange bøker inkludert Skummende lidenskap og Verdens klassiske øltyperforedragsholder og videoblogger med Verdens klassiske øltyper

 ©Foto Dag W. Grundseth

17.mai er vanligvis en veldig laaaa….ng dag for meg. Tidlig oppe for å dirigere, marsjere i gata med tubaen, stresse rundt for å treffe familien, og ikke bruke for lang tid på å snakke med alle kjente.

Høydepunktet er om jeg rekker å hølje ned en Aass-pils på Dickens pub i Drammen. Stående med tubaen i den ene armen. Pilsen i den andre

 

Hege Ramseng
Kommunikasjonssjef i Bryggeri- og drikkevareforeningen, utdannet øl-kelner, vinner av William Holdens minnepris og et av Heges hjertebarn i jobben, er å få kvinner til å oppdage ølets vidunderlige verden gjennom hennes “damer-og-øl-arrangementer”


Jeg har aldri hatt noen spesielle 17.mai-tradisjoner, men de siste årene har jeg samlet venner til lunsj i hagen, hvis været har vært bra nok. Da dekker jeg på med et utvalg enkle småretter og kaker, slik at gjestene selv kan velge hva de vil ha. Noen gode oster og godt brød må med, kald laks og hjemmelaget remulade, små paier, asparges, samt et par salater.

Jeg er for øvrig en av de raringene som liker rekekabaret!

Når gjestene kommer kan de velge mellom et fruktøl eller en frisk drink med både øl og akevitt («Gammelt eple», med hveteøl, Ringi eplejuice og Gammel Opland).

Jeg er glad i Saison, og synes det passer til mye forskjellig mat. For de som synes det er litt vel heftig med alkohol på formiddagen er det kjekt å ha et par varianter av alkoholfritt øl. En mektig sjokoladekake med mørkt øl i, og en stout til er obligatorisk, og alltid en suksess.

 

Tommy Holen Helland
Ølblogger på Tommy’s ølblogg, eier av Gulating Ølutsalg Byhaven i Trondheim og grunnlegger av Ølportalen

Tommy Holen Helland

17.mai for meg er grillmat og øl, der tilbehøret (maten) bestemmer hvilken øl jeg skal ha ved siden av.

Har jeg hamburger eller entrecote kommer en flaske med god brown ale på bordet – enten Klostergården Brown Ale, Nøgne Ø Brown Ale eller Kinn Bryggeri Sjelefred.

Kommer det en ølkylling på grillen vil jeg heller ha en god saison fra Rodebak i Rennebu, Trøndelag eller en god hveteøl/wit fra Hogna Brygg – Enten 1332 Wit, eller Solsprett White IPA.

Ender vi opp med tapas og koldtbord er det kun en type øl som gjelder – saison! Ingen over, ingen ved siden! Og i stedet for å se til Belgia søk etter norskprodusert saison. (et tips er å se til Trøndelag og Rennebu) Ha en strålende feiring!

Skål, og gratulerer med dagen!

 

Andreas Misund Berntsen
Til tross for å nærme seg 40 år representerer Andreas den yngre garde i Ølportalen. Han driver ikke den største, eller mest populære ølbloggen, men allikevel den som én gang var den nyeste – www.spisdrikkreis.no.
Du kan også finne han på Youtube under AS: ØL, og på Instagram som thelordoflambic.

I oppveksten og i studietiden brukte 17. Mai å først være en dag for å gå i tog og senere å se på tog mens man drakk Hansa pils på Finnegan’s Irish Pub. Dagen startet med en koselig frokost på universitetet et sted hvor man kjøpte inn koldtbordklassikerne og skylte det ned med billigste prosecco.

Det har blitt noen år siden det. Til tross for at jeg elsker landet så orker jeg ikke tog, vil heller sove litt lengre og ha en god lunsj, orker ikke alkohol tidlig på dagen, og trenger heller ikke kjipe pølser i brød. Her er min plan for en lite stressende 17. Mai med lite sosial kontakt (og fint vær):

  • Sover til jeg våkner av meg selv katten vekker meg med mjauing. Slipper ut katten og ligger en liten halvtime ekstra i senga og ser på streamen av 17. Mai-toget.
  • Spiser et par skiver hjemmelaget brød og stikker på trening på det lokale studioet.

  • Hjemme igjen, og først nå begynner jeg å ha skikkelig matlyst. Jeg varmer opp min Optigrill Elite og steker marinerte kyllingbryst, lager eggerøre, blandet salat med en kjapp vinaigrette.

  • Vanligvis hadde jeg drukket vann med kullsyre, men i dag blir det Belgisk geuze som alternativ til musserende. Vinmonopolet har haugevis med varianter, men her blir det 3 Fonteinen Oude Geuze Armand & Gaston Vintage 2017. Skal jeg velge norsk blir det Alde sin nydelige sider.

  • Været har nå bedret seg og de neste timene blir brukt på å lese bøker, vanne planter i hagen og soling. Drikke? Vann med bobler.

  • Middag blir laks sous vide, som har stått på 45 grader i 45 minutter med litt sitron og dill i posen. Optigrillet asparges må til, og stappe med en del smør. Til en såpass lett middag vil pils, wit, blonde og en del surt fungere fint. Jeg går for Lindheim – Farmer’s Reserve Avalon – et nydelig plommesurøl med kul Belgisk-aktig funk.
  • Desserten blir et stykke Kraftkar sammen med min nye go-to sherry Ximenez-Spinola Solera 1964. 50g / l restsødme som gjør den søt uten å være klissete. Salt, funky og nøttepreget ost er veldig rett til søt, funky, nøttepreget drikke.

Jeg gleder meg!

Ølportalens sommerølsmaking 2021

$
0
0

Selv om sneen nylig har smeltet og nasjonaldagen regnet bort, har Ølportalens sensoriske panel trofast stilt opp for våre lesere.
En veldig tidlig start i år betyr at også bryggeriene ble litt tatt på sengen, men nå er sommerøl i polstyrke like vanlig som bryggerier som blir tatt på sengen av sommerøltester av polstyrkeøl tidlig i mai.

Det er derfor bare en favn med øl i årets sommerøltest, men det kan allikevel fristes med alt fra morgenpilsen til nattergalens byggvin.

Haandbryggeriet
A Smashing Pilsner
Pilsner 5,5% 0,44l kr 49,90

Farge: Lett uklar, lys gyllen med hvitt skum
Aroma: Friskt av lyst malt, overmodne epler, stenfrukt og vagt av sitrus
Smaker: Mye bitterhet i starten for en pilsner. Grapefruktskall med mye hvitt fra skallet, brød og floralt av grønt mot gress.

17 poeng Pils med bittert særpreg og mer smak enn klassiske sommerpils

 

Trysil Bryggeri
Sammar Pils
Summer Lager 5,5% 0,33l kr 41,00

Farge: Lett uklar, lys gyllen med offwhite skum
Aroma: Floral og lett søtlig. Lyst malt, sitrus, fersken, pepper, plomme og hint mot regntung skog
Smaker: Mild og fin fruktighet gjennom den lyse malten. Lett søtlig som leker mot fersken, appelsin, søtet grapefrukt, gress, pepper (kanskje ruccula) og hint av basilikum. Lang ettersmak av maltsødmen

14,5 poeng Lett og fruktig pilsner

 

Eik & Tid
Brom
Raspberry Sour 5% 0,33l kr 56,90

Farge: Matt, dyp rosa med lyst rosa skum
Aroma: Fruktig av syrlige bringebær og sitron. Lett funky, stall, sure røde bær. Ligger vagt av urter under
Smaker: Fin syrlighet og godt anslag av bringebærene. Det er mye sure, røde bær med bringebær som mest markant, samt sitronsaft, eplekart, mose, strå, før det røde legger seg litt ned og sitronen med limeskall tar mer over mot slutten.

24 poeng Frisk og syrlig for en varm sommerdag

 

Ægir Bryggeri
Joda, Neipa
NEIPA 7% 0,33l kr 61,90

Farge: Tåkete, dyp gylen med hvitt skum
Aroma: Tropisk med overmoden aprikos og fersken, mandarin, papaya, gress, noe ananas, grapefrukt og grønne urter. Kremete
Smaker: Litt tam. Tørket aprikos, overmoden fersken, søte appelsiner, papaya, tutti frutti, grønne urter og lett av limeskall.

14,5 poeng En crossover mellom West Coast IPA og NEIPA

 

Krecher
The Dagonathulhu
Smoothie style Berliner Weisse 6% 0,3l kr 89,40

Farge: Tåkete, dyp rødlilla med rosa skum
Aroma: Frisk og lett syrlig av bringebær og sure kirsebær. Hint av granateple og solbær. Mye bærpreg som minner om rød saus til riskrem. Vaniljeyoghurt i bakkant
Smaker: Massivt med bærpreg og flytende over i vaniljeyoghurt. Smaker smoothie med generøse mengder bær. Mer gresk yoghurt i smaken, da den gir hint om salt i avslutningen, men fortsatt enormt med bærpreg fra en tykk kropp med kirsebær, solbær og bringebær.

21,5 poeng Smoothie-øl med massivt bærpreg

 

Trysil Bryggeri
Rappfot
Red Ale 7,2% 0,33l kr 67,60

Farge: Lett uklar, lys kastanjebrun med lys beige skum
Aroma: Tynn aroma av karamell, malt, nøtter, overmodne plommer, cola, pære og grapefrukt
Smaker: Preges av maltkarakteren hvor karamell, knekk, mandler, toffee, hermetisk pære og hint mot appelsinmarmelade.

13 poeng Grei red ale, men den er nok mer passende til grillmaten mot kveldinga

 

MonkeyBrew
Inner Peace
NEIPA 5,5% 0,44l kr 69,90

Farge: Tåkete, lys gul med hvitt skum
Aroma: Kremete av tropisk frukt, sitrus og lette grønne toner
Smaker: Mild og fin NEIPA. Ikke veldig søt, fin kremete kropp, men mangler kanskje noe av det friske humlepreget. Enkle tropiske smaker med hint av sitrus og hvetebakst

20 poeng Lettere og lite søtlig versjon av NEIPA

 

Nøgne Ø
Banyan By The Sea
Rhubarb Sour 5% 0,75l kr 129,00

Farge: Matt, lys gyllen med offwhite skum
Aroma: Funky toner fra eikefat, plommer, rabarbra, stikkelsbær, nyper, sitron, eddik, kokt jasminris og tang
Smaker: Mye som skjer her. Rabarbra, sitrus, plommer, eikefat, eddik, stikkelsbær, grønne epler, samt hint av gresk yoghurt og sushitang. Syrlige, vinøse toner

25 poeng Syrlig aperitif eller frisk oppkvikker etter middagen

 

Trysil Bryggeri
Gørkvek
Ipa 6,6% 0,33l kr 63,00

Farge: Klar, lys kastanje med offwhite skum
Aroma: Barnål, karamell, brød, sort te, sitrus og gress
Smaker: Lett søtlig, helt grei old school Ipa. Karamell, brød, noe bitterhet fra barnål og sitrus, men også maltekstrakt, eplesyltetøy og sort te

17,5 poeng Gammelmanns IPA til kokken under grillinga

 

Krecher
Draugentic X
Smoothie-style Berliner Weisse 5% 0,33l kr 89,10

Farge: Tåkete, dyp rødlig med mørkt rosa skum
Aroma: Røde bær og yoghurt i starten, mer jordbær, bringebær, blåbær og rips etterhvert. Veldig fruktig og lett søtlig
Smaker: Det er jordbær som leder an smaken, men her ble det fort surt! Veldig syrlige røde bær og yoghurt. Blir litt lurt av den friske og lett søtlige aromaen. Får en tørr ettersmak, men om det er pga bærskall eller melkesyrebakterier skal stå ubesvart. Mer tyttebær, rips og umodne bringebær enn skogsbærpreget i aromaen

19,5 poeng Forfriskende syrlig bærpreg i sommervarmen

 

Krecher
Phantom Resonator
TDH 6,8% 0,33l kr 79,40

Farge: Tåkete, gul med hvitt skum
Aroma: Søtlig og kremete av tropisk og noe vanilje, men bitterhet fra sitrus ligger bak. Floral humle og silosaft
Smaker: Rund og fin kropp. Kremete, tropisk, sitrus og vanilje. Søt appelsinsaft (sana sol?), lime, mango, fersken, papaya og litchi over grønne urter. Balansert mellom de tropiske tonene

24,5 poeng Farlig lettdrikkelig NEIPA fra formiddag til kvelds

 

Nøgne Ø
Charley Noble

Barley Wine 12% 0,33l kr ca.100 (lanseres i juli)

Farge: Nesten klar, dyp rødbrun med beige skum
Aroma: Mye søtlig torv, tørket frukt som rosin, fiken og svisker, kakao, mørk sirup, bål, og tobakk
Smaker: Mye av det samme går igjen. Kompleks og fyldig. Søtlig torv (tenk whisky med mye fatpreg og bål), tørket frukt, pære med snev av brent karamell. Samt alt nevnt i aromaen.

26 poeng Koseøl på terrassen etter skumringen

 

Hver dommer kan gi opp til 5 poeng per øl. Poengene gis for utseende, aroma og smak.

Ølportalens sensoriske panel har bestått av:
Lasse Lukacs, David Somerto Jacobsen, Brigitte Alnæs, Thomas Skill, Jarl Alnæs og Siri Sverdup Drageset

Dagens ølanbefaling: F.E.D.I.R.E.S.P.

$
0
0

Farge: Svart med rødlig skjær og dyp beige skum
Aroma: Røstet malt, kaffe, lakris, bitter sjokolade, tørkede mørke frukter og mørk sirup
Smaker: Fyldig kropp og herlig viskositet på ølet. Det er det mørke, røstede maltet som preger med toner av kaffe, lakris, mørk karamell, aske, mørk sjokolade, treverk, kakaopulver, svisker, fiken og tobakk. Det er mye som skjer her og et fabelaktig øl å drikke kaldt hvor de mer bitre tonene fra kald kaffe, brent karamell, bitter sjokolade og aske titter frem, mens de mer sødmefulle smakene fra mørk sirup, fiken, fersk kaffe og sjokolade kommer frem når ølet lunes i glasset.

Dette var jo legendarisk øl da den først ble brygget for å markere Kinn sitt brygg nummer 100. Siden de leker litt med oppskriften rundt ølet for hvert brygg, kan det være store forskjeller fra årgang til årgang, men det er alltid spennende å smake på Svartekunst.

Jeg hadde stilt meg i polkøen om det kom en fatlagret Foreign Extra Double Imperial Russian Export Stout Porter (ikke at forkortelsen WRBBAFEDIRESP – Woodford Reserve Bourbon Barrel Aged Foreign Extra Double Imperial Russian Export Stout- hadde hjulpet saken stort), men jeg syns det er godt at det er kjærlighet til de gamle klassikerne med litt røffere kanter også. Så kan man heller slipe ned de røffeste kantene med litt lagring.

NB! Det 2017 på tittelen i linken til Vinmonopolets sider, samt at bildet som er brukt er Svartekunst 2019, men det er faktisk 2018-versjonen som nå er tilgjengelig, med en og annen butikk som har restlager av 2017-versjonen.

Lasse L 9/10 Untappd 4,13

Kinn Bryggeri
Svartekunst 2018 F.E.D.I.R.E.S.P.
10%
0,375l
kr 69,90

 

Dagens anbefaling er fra Lasse Lukacs
Lasse Lukacs står bak bloggen lassel.blogg.no, er festivalsjef for Håndverksølfestivalen i Oslo og har ledet Ølportalens sensoriske smakspanel gjennom sommer- og juleølsmakinger siden 2016. Jobbet med mat og drikke siden tidlig 90-tallet


Unik åpning for Apollon Tønsberg

$
0
0

«Det jobbes for fullt nå, så beklager om det er litt støy i bakgrunnen» sier Tor Tessem på telefon til Ølportalen. Han er daglig leder på Apollon i Bergen, men har tatt turen til Tønsberg for å bygge bar denne uken. For åpningen nærmer seg med stormskritt. «Vi har planlagt åpning den 25. juni, så det er nok å henge fingrene i. Vi får god hjelp fra samarbeidspartnerne våre for å få alt på plass i tide, og det er en del ting som vi føler er virkelig unikt for denne baren.» fortsetter Tessem. «Vi har valgt å starte denne baren helt uten noen avtale fra de store bryggeriene, men har inngått et unikt samarbeid med interesse på tvers av to håndverksbryggerier. Derfor har vi signert hovedavtale med både Haandbryggeriet og Kinn Bryggeri, en type avtale vi tror vi er de første til å gjøre.»

Apollon er en av landets eldste drevne platesjapper, og har eksistert i Bergen siden 1976. Fra metall til folk, variasjon har det alltid vært å finne. Da de i 2012 startet egen bar lot ikke suksessen vente på seg, med 46 tappelinjer og mange eventer i normale driftsår.

Nå kommer de til Tønsberg, og Tor legger ikke skjul på at «hvorfor Tønsberg» er det mest spurte spørsmålet. «Hehe, den har jeg hørt før. For oss var det logisk på flere måter. Mellom Kristiansand og Oslo finnes det ingen ordentlige platebutikker, slik som vi har i Apollon. Videre er det også veldig langt mellom de skikkelige gode ølstedene i regionen, der man kan få norsk håndverksøl av høyt nivå.» høres det gjennom larmen fra et slagbor. «Vi kommer til å ha 26 tappelinjer ved åpning, og i tillegg til et stort utvalg fra Haandbryggeriet og Kinn har vi også signert avtale med 7 Fjell, Lindheim Ølkompani, Færder Mikrobryggeri og Amundsen Bryggeri. Så her garanteres godt brygg med god musikk!» avslutter Tor.

Apollon Tønsberg er satt til å åpne 25. juni, og vil befinne seg i Rådhusgaten 4.

 

BROD med utredning om salg av sterkøl

$
0
0

En ny utredning gjort på oppdrag for Bryggeri- og drikkevareforeningen konkluderer med, at EØS-avtalen ikke er til hinder for å endre alkoholloven slik at man gir ølprodusenter bevilling til å selge sterkøl.

EU-landet Finland endret for noen år siden sitt regelverk slik at små bryggerier kan selge sterkøl. Finland har også et statlig alkoholmonopol, Alko, som ligner på det norske.

Bryggeri- og drikkevareforeningen, BROD, har fått noen av Norges fremste EØS-eksperter til å utrede om man kan gjøre tilsvarende lovendring i Norge. Det har tidligere vært hevdet at EØS-avtalen har vært til hinder for dette.

Advokatene Bjørnar Alterskjær og Arne T. Andreassen som har gjennomført utredningen. Begge har bakgrunn fra EFTAs overvåkningsorgan ESA.

De konkluderer med at:

  • EØS-avtalen gir et større handlingsrom for endringer i dagens alkohollovgivning enn det som tidligere er lagt til grunn.
  • Gitt noen forutsetninger mener juristene at EØS-avtalen ikke er til hinder for en endring av alkoholloven for å gi ølprodusenter bevilling til å selge sterkøl.
  • Det er lite sannsynlig at en lovendring vil påvirke Vinmonopolets stilling etter EØS-retten.

Forutsetninger

Utredningen peker på noen sentrale forutsetninger for en lovendring – først og fremst at detaljistbevillingen for sterkølprodusenter er begrenset:

  • Produsentene kan kun selge egenprodusert øl.
  • Ølutsalget må skje fysisk på produksjonsstedet, i eller like ved bryggeriet.
  • Det knyttes en kvantitativ begrensning til salget, for eksempel et maksimalt årlig salg gjennom denne kanalen på 15.000 liter per bryggeri.
  • En forutsetning for ordningen er ellers at Vinmonopolet fortsatt kan selge sterkøl i sine butikker, og at lovendringen ikke berører polets salgsbevilling.

Politisk debatt

– BROD jobber for en ordning som skal gjelde likt for alle bryggerier, men lever godt med å sette et «tak» på hvor mye man kan selge direkte fra bryggeriet hvert år, sier direktør Erlend Vagnild Fuglum.

– Utredningen gikk nylig gjennom vårt styre, og skal tas i bruk i politisk dialog og debatt fremover. Nå kan vi i større grad fokusere på om dette er noe man ønsker – ikke om det er noe man kan, sier Fuglum.

Norgesferie i øl-Oslo

$
0
0

Hovedstaden er et øleldorado for entusiaster av håndverksøl. London Beer Mile er internasjonalt kjent, men fra Grünerløkka Brygghus til Brygg Oslo er det ganske nøyaktig en engelsk mile, så vi kan utvilsomt skryte på oss vår egen Beer Mile i Tigerstaden.

For en rolig og eventyrlig tur langs Akerselva kan man starte på Nydalen Bryggeri og Spiseri med øl og lunsj, så ta en kjapp dukkert i badeanlegget der oppe før man vandrer nedover langs elvebredden. Ved Sagene står Sagene Lunsjbar som er en institusjon for flytende lunsj, selv om interiør, meny og klientell har drastisk forandret seg til det mindre slitne de siste årene.

Lenger bort i gaten finner man koselige Mysterud Bar med sin lille, men brede ølmeny.
Vender man tilbake til Akerselven vil man passere Hønse-Lovisas hus, kjent fra Oscar Braaten sine bøker, før man kommer til området rundt Mathallen på Vulkan hvor man finner mathallen eneste skikkelige ølbar HopYard, samt Smelteverket (for tiden stengt pga oppussing) og Nedre Foss Gård over gaten (ølbaren er delvis stengt i sommer).
Herfra kan man ta en stikker opp til Bar Flag, et jovialt krypinn hvor barsjefen bærer tatoveringen «no crap on tap».

Går man i den andre retningen i asfaltjungelen kommer man til Grünerløkka hvor barene ligger som perler på en snor. Noen minutter gange er det til Grünerløkka Brygghus, som serverer endel egne brygg og med en gastropubmeny med klassiske retter som Bangers and mash eller fish and chips.

På Løkka finner man også BD57, Brewdog sin Oslo-avdeling, med rikelig utvalg av øl på tapp, flaske og boks, samt en burger- og grillmeny i sann Brewdog-stil.
På andre siden av kvartalet og inn en port finner man Schouskjelleren med sitt rustikke murstensbuede lokale som har egne bryggede fristelser å by på i tillegg til et bredt spekter av øl fra fjernt og nær.

Man kan dukke ned under brua til Akerselven igjen, men skritter man over Eventyrbrua ligger skummende håndverksøl ventende hos erverdige Cafe Sara, som har et stor ølmeny og ikke minst åpent kjøkken frem til 02.30 i helgene.
Like ved siden av finner du Crowbar med sitt luftige og rustikke interiør, hvor man får øl brygget på stedet (bryggverket står ved siden av baren), samt et rikt utvalg fra verdens håndbryggerier.
På hjørnet ligger naboen Bindaas, et sted som har indisk street food og håndverksøl i skjønn forening.

I en avstikker fra Torggata ligger Henry & Sally’s. Fra slushmaskin, via tappekraner til kjøleskap bugnende med ølfristelser, har Mikkeller sin bar i Tigerstaden fått mye oppmerksomhet fra lokalbefolkningen.
I parallellgata ligger Tilt som har hatt Kinn som fast leverandør på noen linjer i alle år, men bredt utvalg av hydrerende dråper på tank og i skap, samt et imponerende utvalg av flipper- og arkadespill.

På Youngstorget finner du Håndslag som har en bryggeribar hvor de presenterer et norske bryggeri hver måned og like ved finnes Kulturhuset med sin avslappede forhold til alt annet av kunst enn ølbryggerkunsten, med spennende utvalg av håndverksøl.

Videre bort Torggata, ned Strøget, kommer man ut i Storgata og har Brygg Oslo på sin høyre side. Kaffebar i inngangspartiet, før en vegg med et halvt kokekar i kobber fra Frydenlunds gamle bryggeri og noen kvadratmeter med tappelister møter en. I overetasjen finner man ‘flaskebaren’ med sitt lagringsskap, kjøleskap, samt månedlige ‘foodtrucks’ som inntar de to småkjøkkene og flere bordtennisbord innerst for de som vil trene bort litt ølvom.

Nedover mot Vaterland finner man Brewgata, med sine 16 tappekraner, mangfoldige flaske- og boksemeny, i lokalene som er dekorert av Oslos kunstnere og tatovører.

Herfra kan man vandre ned på Cafe Fiasco for å se de reisende fare fordi utenfor rutene før man selv farer videre til Mad Goat Tap Room på Grønland.
Her gjør man vendereis mot Rådhuset hvor man finner Amundsen Bryggeri & Spiseri eller til Aker Brygge hvor Beer Palace har vært ølets mekka for turistene i noen tiår.

Om knærne begynner å bli litt moe allerede nå, er det bare en kjapp busstur fra Aker Brygge til Josefinesgate, hvor man finner Oslo Mikrobryggeri rett oppi bakken. OMB var ved starten i 1989 det første nyetablerte bryggeriet på 1900-tallet i landet, og det første pubbryggeriet i Norden. En verdig ende på en ølhistorisk vandring i hovedstaden.

Ølportalen presenterer: Gustav Jørgensen

$
0
0

Gustav Jørgensen har holdt på med øl lengre enn de fleste. Han har smakt øl, lest om øl, skrevet om øl, snakket om øl og tenkt på øl i en mannsalder snart.

I tillegg er han utdannet innenfor musikk, og han er tubaist, musikklærer, dirigent, korpsentusiast, akevittkjenner og generelt en entusiastisk herre.

Gustav er også den eneste jeg vet om som har gjort det til en profesjon å pare øl og (korps)musikk.

Han har turnert land og strand med konseptet Ølsmakekonsert, til fulle hus og stormende jubel.

Gustav: « Jeg vil formidle at både øl og musikk har en historie. Jeg presenterer ølet, og velger et musikkstykke som passer, og som har en artig historie. Er det f.eks. en tung stout i glasset velger jeg gjerne litt saktere musikk med litt tyngde og alvor.»

@Privat

Da pandemien traff oss i mars i fjor var det mange av oss ølfreelancere som plutselig fikk mye tid til overs. De fleste av oss fikk brukt den til noen nyttig (men kanskje ikke så innbringende); vi fikk brukt masse tid på å skrive om øl.

Gustav valgte en annen metode, han satte i gang videoserien «Verdens klassiske øltyper». I skrivende stund er vi kommet til over 50 episoder, og flere er på trappene.

«Jeg kan egentlig fortsette i det uendelige» sier Gustav. «Etter jeg skrev boken Verdens Klassiske Øltyper i 2009 satt jeg på enorme mengder materiale og research jeg ikke fikk plass til.»

I 2015 ga Gustav ut boken «Øl Vin Mat» sammen med vinskribenten Geir Salvesen, der de for første gang likestiller øl med vin som følge og match til mat.

Da er det selvsagt logisk at noen av videoene handler om øl til mat. «Jeg har tatt for meg rakfisk, og nå står øl til bl.a. lutefisk og pinnekjøtt for tur» sier Gustav.

©Foto Dag W. Grundseth

Om serien «Verdens Klassiske Øltyper» forteller Gustav:

«Jeg har i grunnen interessert meg for øl lenge før jeg hadde lov til å drikke øl.

Da var det pils som gjaldt, men etter hvert oppdaget jeg at øl var mer enn den lokale pilsen. Det var også pilsen i nabofylkene. For dette var i den mørke, eller rettere sagt lyse, ølmiddelalderens tid med ølkarteller. Bryggeriene hadde nemlig stykket opp landet mellom seg som de reneste imperialistene stykket opp land i Afrika.

Men så fikk jeg en åpenbaring. Den norske utgaven av Michael Jackson`s «The World Guide to Beer».

Jeg ble frelst. Frest i malt, humle og gjær. Halleluja.

Da var det ingen vei tilbake, for det var så mye spennende der ute. Flytende kulturprodukter som bare lå der og ventet. I mellomtiden bestemte jeg meg for å bli den i Norge som kunne mest om øl. Det ble jeg selvfølgelig ikke, men det ble til at jeg konsentrerte meg om øl som kulturprodukt. Kulturprodukt med en egen historie. En historie knyttet til samfunnsutvikling, politikk, maktkamp, teknologisk utvikling, håndverk. Til tilgang på råvarer. Til innovasjon og dyktighet, men også til tilfeldigheter. Flaks og faktisk også, uflaks. Eller mer riktig; flaks i uflaks.

I 1989, tror jeg det var, begynte jeg å skrive om øl i Norges eldste vinmagasin «Rødt og hvitt». Da ble det bilferier rundt i Europa til ølhistoriske steder. Jeg jobbet meg først gjennom den tysk/tsjekkiske tradisjonen. Så fulgte engelsk bryggeritradisjon, etterfulgt av belgisk og selvfølgelig den amerikanske mikrobryggerirevolusjonen.

I 2009 utga jeg boka Verdens klassiske øltyper etter flere tusen timer med nesa nede i et glass eller en bok om øl.

Lenge gikk jeg også med tanken om å lage noe som kunne nå ut til flere. Jeg skrev et 40-talls manus om øltyper, men fant raskt ut at det ble håpløst stivt og kjedelig å bare lese det opp. Da ble det å legge opp en liten plan med punkter som jeg skulle innom, for så bare snakke i vei. Og selvfølgelig smake litt.

Det bør imidlertid understrekes at absolutte inndelinger i øltyper er problematisk. Det er faktisk slik at de fleste øltypene har slektninger som er så nære at historiene henger sammen.

Det er forøvrig også svært mange vandrehistorier der ute med mer enn tvilsom sannhetsgehalt. Da er det fint med ølhistorikere som Ron Pattison, Ian Spencer Hornsey, Ray Daniels og noen få andre. Folk som virkelig har gått grundig til verks. Tilbrakt tusener av timer i dyp konsentrasjon over bryggejournaler og funnet ut at historien kanskje ikke er helt som vi trodde den var. For min del innebar det at nesten alt det jeg trodde var historien om skotske øltyper, egentlig er bullshit. For å sitere Ron Pattinson.

Noen mener sikkert at jeg er en «old school». De om det, jeg setter utrolig pris på mangfoldet og ikke minst utforskertrangen som preger dagens mikrobryggeribevegelse.

Men vi må ikke glemme historien. At alle øltypene har sin historie og at vi har det i bakhodet når vi smaker en svart dobbel milkshake IPA brygget med kaldpresset røstet malt og tørrhumlet med…. :-).

Men for all del; la oss gå på skattejakt i ølets verden med åpent sinn og åpen gane, med forståelse at det vi drikker er et flytende kulturprodukt og et barn av den menneskelige kultur. Bare for å si det enkelt. Jeg guider gjerne.»

Bøker av Gustav:

-“Verdens Klassiske Øltyper” 2009, dypdykk i 40 klassiske ølstiler.

-”Skummende lidenskap; fem stabeiser og deres øl” 2013, bl.a. om at ølene gjenspeiler bryggerene og bryggeriets personlighet.

-”Øl Vin Mat” 2015, m/Geir Salvesen, norske tradisjonsretter paret med øl og vin.

 

 

Rolv Bergesen drifter ølbloggen Bergen Beer Blog, er kokk på tredje tiåret, underviser i øl for sommelierstudenter ved NSU (Norsk Sommelier Utdannelse). I tillegg er han program og bryggeri-sjef i Bergen Ølfestival, festivalsjef for Bergen Craft Beer Fest og Bergen Juleølfestival, samt holder på med Øltanken (sammen med Hugo Ivan Hatland og Sammy Myklebust).

Hva drikker øl- og matfolket til fårikål?

$
0
0

Som øl- og matelsker ville jeg lage en liten sak på fårikål og øl, da jeg har fått endel spørsmål om dette fra fjern og nær opp gjennom årene.
Det slo meg da at anbefalingene jeg har kommet med har gitt ulike utslag, da noen liker friske og lette øl, andre liker de mer mørke og tunge smakene, mens mange har virkelig nytt surølene som er blitt foreslått.

Så hva er da mer naturlig for en nyskjerrig kar enn å spørre de klokeste, vakreste, fineste og beste øl- og matfolka om hvilke øl de drikker til fårikålen?
Har de kanskje en privat tvist på hvordan de selv foretrekker fårikålen?
“Som en spør, skal en få svar” heter det og alle de spurte stilte gledelig opp.
Kos deg med øl- og matkjennernes beste forslag til øl og fårikål.

 

Jørn Idar Almås Kvig
Forfatter av flere bøker inkludert Øl-og matboka (og aktuell med Pølser og Pils), ølblogger (Jørn Idar med Høyt skum) og var med å starte Ølportalen.

Fårikål er i seg selv er så enkelt og deilig, at jeg helst ikke vil tulle for mye med det. Men det er noe deilig med å bruke øl i kokingen av fårikål, som gir noe ekstra til retten. Jeg foretrekker å bruke en lys hveteøl, som gir ekstra fruktighet og kan friske opp retten. Alternativet kan være en bayer, kanskje til og med en alkoholfri bayer som gir litt ekstra sødme.
I glasset til anbefaler jeg en litt mørkere øl som ikke er for kraftig, men som vil matche kjøttets smak og fettet i gryten uten å overdøve. Dette kan være en bock som har både fruktighet og god friskhet, men om man bare ønsker noe som lesker kan man også gå for en pils eller hveteøl. Jeg er fan av Aass sin Bockøl, som et godt øl til. Men jeg hadde heller ikke sagt nei til en frisk Løkkapils fra Grunerløkka Brygghus.

 

Hege Ramseng
Kommunikasjonssjef i Bryggeri- og drikkevareforeningen, utdannet øl-kelner, vinner av William Holdens minnepris og et av Heges hjertebarn i jobben, er å få kvinner til å oppdage ølets vidunderlige verden gjennom hennes “damer-og-øl-arrangementer”

Jeg må tilstå at jeg liker best “lamikål”, gjerne med lammebog eller lammelår i skiver. Vet at noen synes dette er som å banne i kjerka, men det er nå det jeg foretrekker.
Jeg lager en stor gryte, og lar den stå og putre i minst tre timer. Og så må det være myyye hel pepper – og godt grovsalt (gjerne Arctic Salt fra Saltstraumen).
Mitt favorittøl til denne retten er stadig Slåtteølet fra Kinn. Synes den friske fruktigheten fra gardsølet er perfekt til fårikål! Hvis man tar en liten akevitt ved siden av vil man jo gjerne ha et øl som ikke er for sterkt, og da er Bådins saison i butikkstyrke; “Saltstaumen” utmerket. Som nordlending er det jo dessuten stas å ha både saltet i maten og ølet til maten fra samme sted

 

Knut Albert Solem
Har sin egen ølblogg Knut Albert’s beer blog, forfatter av flere bøker inkludert Norsk øl- og bryggeriguide og Ølguiden (og aktuell med Trønderøl: Stort mangfold og fuktig historie), samt VG’s Ølguide

Tøyser ikke med fårikålen, men mye av det som selges som fårikålkjøtt er jo litt triste slintrer. Fint å ta med litt skiver fra bog eller lår for å få opp kjøttinnholdet i gryta.
Her kommer alle pastry stouts og NEIPAer til kort. Aass pils og linjeakevitt er jo en klassiker, kanskje høyne til en bokkøl; norsk eller tysk. En engelsk bitter eller ESB tror jeg også vil fungere fint. Det er også et knippe tyske pils på polet jeg ville forsøkt.

 

Rolv Bergesen
Kokk, gründer av Bergen ølfestival, ølblogger på Bergen Beer Blog og altmuligmann i øl-tenketanken Øltanken

Jeg liker ikke fårikål.
Neida. Kødder litt da. Syns fårikål er en litt kjedelig rett, men er med på å spise den en gang i året, fordi det er tradisjon etc. Men får jeg velge vil jeg heller bruke det såkalte fårikålkjøttet på en annen måte. Legge det i en langpanne, helle over godt med tørr norsk sider, litt rosmarin og ramsløk, tett folie og langtidsbake det til det er ferdig. Så damper jeg kål i sider, og krydrer med litt karve og timian, har i litt eple på slutten, og smør. Gjerne jordskokkmos til. Til dette bør man selvsagt drikke norsk sider, men det funker da helt utmerket med en god saison, f.eks. Dupont. Til tradisjonell fårikål vil jeg antagelig velge surøl fra Boon. Kanskje noe fra Lindheim, men det må jeg forske på.

 

Sammy Myklebust
Ølblogger på Sammy om øl, gründer av Ølportalen, del av trioen bak Øltanken, skriver for NAbloggerne og er aldri så #usentralt som alle andre

I år er faktisk første gang jeg lager fårikål på øl. Jeg valgte da en av mine “go to” øl for matlaging, Frydenlund Bayer (den andre er Aass Bayer). Jeg begynner gjerne med en av disse og tøffer det opp med porter eller annet om jeg mener jeg er inne på noe. Det naturlige for meg er å bruke same ølet til maten som jeg har I, men jeg tviler ikke på at denne fårikåle tåler noe kraftigere enn bayer, f.eks. Nøgne Ø Imperial Brown Ale. Satser på å få testet dette i helgen når jeg er ferdig med nødvendig bilkjøring. Det er ikke noe problem for fårikål er som kjent best tredje gangen.

 

Jan Egil Gundersen
Ølblogger på Jan Egils ølblogg

Dette er ikke blant mine favorittretter, men og god brown ale vil nok fungere bra, som for eksempel «imperial brown ale» fra Nøgne Ø

 

Gustav Jørgensen
Forfatter av mange bøker inkludert Skummende lidenskap og Verdens klassiske øltyper, han er foredragsholder og videoblogger med Verdens klassiske øltyper som du også får ukentlig på Ølportalens Facebook-side

Trenger et øl som evner å skylle ganen, friske opp, og som kan finne sin åndsfrende i sødmen fra kålen, fettet og ikke minst kruttet fra pepperet. Tommelfingerregelen bør være; desto mer pepper og smak av får, desto mer smakskraft i ølet. For som i tilværelsen ellers gjelder det å søke balanse, komplementere for noe som mangler hos den ene, eller gå for en forfriskende kontrast. En god bayer som Aass eller Frydenlund vil kunne møte sødmen fra kålen og matche et ikke altfor kraftig innslag av pepper, samtidig som ølet vil friske opp. Om en derimot vil ha noe som spiller mot pepperet er Proper Job et godt valg.

 

Sigrid Strætkvern
Stemningsskaper i Ringnes og International Beer Capability Manager for Carlsberg Group og forfatter av Øl med kniv og gaffel

Øl til fårikål
Siden lam/ sau har kraftig, rik smak er det fint å ha smaksrikdom i ølet du drikker til. Fårikål tilberedes i dag ofte på lam, men noen foretrekker fremdeles å bruke det litt strammere sauekjøttet. Hjemme hos oss har bayer i mange år vært «fast følge», fordi sødmen i ølet harmonerer med alt i retten, uten å bli for dominerende. En frisk pils vil selvsagt alltid smake godt til fårikål, men de siste årene har flere og flere fått opp øynene for “toppa bayer”, det vil si 50/50 blanding av bayer og pils. Her møtes det beste av to verdener; friskheten og bitterheten fra pilsen, og sødmen fra bayeren.

Men – tradisjoner er til for å brytes; min favoritt til fårikål de siste årene har vært Frydenlund IPA (butikk). Både salt og fett i mat demper opplevd bitterhet i øl, humlebitterhet renser munnen for fett og dette er fortsatt et lettdrikkelig øl jeg kan drikke mye av. Og mye øl, det vil jeg har til fårikålen! I tillegg kan jeg fint også gå på polet og kjøpe med meg en Grimbergen Blonde eller noe så «ordinært» som en Ringnes Gold. Begge har alkholstyrke som er perfekt for å kutte fettet i maten.

Tips til kokken;

Humlebitre øl skal du styre unna på kjøkkenet. Siden bitterstoffene i humlen er vannløselig vil mat kokt i humlerike øl bli bittert og smake ubalansert. Du trenger minst 3-4 timer for at humlebitterheten skal forsvinne. Sjøl bruker jeg helst bayer eller hveteøl i mat som varmebehandles, eller en årgangs-juleøl. De egner seg veldig godt i matlaging, fordi du finner mye sødme og lite bitterhet. Jeg foreslår å bytte ut vannet med bayer når du skal koke fårikål hjemme! I tillegg bruker jeg ganske lite væske, for kålen slipper mye vann under kokingen. Til en stor porsjon kan du fint spandere en halvliter, men det skader ikke å spare litt til kokken.

 

Lars Marius Garshol
Kveikentusiast, ølblogger på Larsblog og forfatter av bøker som Gårdsøl og Historical Brewing Techniques

Jeg drikker Voss Bryggeri Vossaøl til fårikål. Norsk tradisjonsøl passer perfekt til norsk tradisjonsmat, og det er jo ingen tilfeldighet, selvsagt. Sødmen komplementerer lammekjøttet godt, samtidig som einersmaken og den veldig lette syrligheten frisker opp.

Jeg har pleid å bruke hvitløk i fårikålen. Det er vel ikke tradisjonelt, men om man kan kalle det en “tvist” vet jeg ikke. Det er jo en temmelig opplagt endring å gjøre.

I år tenker jeg å prøve einebær i fårikålen.

 

Tommy Holen Helland
Ølblogger på Tommys ølblogg, høvding på Gulating Byhaven i Trondheim og var med å starte Ølportalen.

Til denne matretten ønsker jeg både litt maltkropp, men også litt smaker fra belgiske gjærsoppstammer. Hva er vel bedre da enn en brown ale brygget med saisongjær?
I Trøndelag finnes det mange bryggerier som burde ha fått mer oppmerksomhet, og jeg vil i dag trekke frem en av Norges best bevarte ølhemmeligheter. Rodebak – Organic Farmhouse Ales fra en liten plass som heter Innset i Rennebu, sør i Trøndelag. Dette er et enmanns-bryggeri som lager saison i verdensklasse – og jeg mener han lager Norges beste saison.
Ølen jeg skal fremsnakke i dag heter Gelmund, og er en brown ale tilsatt gårdens egen gjær som er kultivert frem fra en saison-gjær. Her finner vi nydelige toner av de klassiske brown ale-smakene som sjokolade, karamell og knekk, toppet med saisongjær-smakene som vi kjenner som lett pepperaktig og noe høy/gress. Dette balanseres perfekt mot retten.
Skal jeg gjøre det lille ekstra med gryta heller jeg oppi noen desiliter med en klassisk britisk brown ale – og siden vi er i Trøndelag, så velger jeg brown aleen til Klostergården Håndbryggeri fra Tautra. Dette er en brown ale fullt på høyde med Sjelefred fra Kinn Bryggeri og Brown Ale fra Nøgne Ø.

 

Lasse Lukacs
Kokk, ølblogger på lassel.blogg.no, festivalsjef for Håndverksølfestivalen i Oslo og sensorisk skiftleder for Ølportalens og Vi Menns smakspaneler

Jeg liker den tradisjonelle fårikålen og holder det rent og enkelt; sau, kål, pepper, salt og vann (med et strøk av mel for jevning). Har smakt en rekke nye versjoner, men holder meg til den versjonen min bestemor lagde.
Hva drikke angår så har jeg sjelden mer enn et glass foran meg under fårikålmiddagen. Her har det vært bayer, brown ale, bitter, dubbel, ESB, pale ale, saison, hveteøl og surøl. For ikke å snakke om eplesider. Men så har dagsform og tilfeldige ideer som kommer når man vandrer langs hyllene på Vinmonopolet eller hos Gulating, så da har det blitt mye prøving og noe feiling, det må innrømmes.
Det er et øl som stadig er med i et av glassene og det er Voss sin Oregonian. Det er blitt en fast partner til fårikålen. Så er det vanligvis en brown ale, som f.eks St.Hallvard sin System of a brown eller Nøgne sin Brown ale (hvor deres Imperial brown ale er en av mine favoritter, men den blir litt for mektig til fårikål). En belgisk dubbel er også et fint alternativ.
Kinn sin Slåtteøl har tatt plassen til Haandbryggeriet Hesjeøl.
Og det er surøl fra Boon eller Eik & Tid som vanligvis står for den syrlige innholdet i et av glassene.

 

Andreas Misund Berntsen
Ølblogger på Spisdrikkreis.no.
Du kan også finne han på Youtube under AS: ØL, og på Instagram som thelordoflambic.

Én av de flotte tingene med å bo i et fritt samfunn er at folk flest kan bestemme hva de selv har lyst til å spise. Når høsten kryper på så er det mange som sier det er sesong for fårikål, men jeg sier heller at det er sesong for å spise sau og lam på den, eller de måtene du selv liker best. En av mine favoritter er i indisk lammegryte.
Som med det meste av mat kan du bruke snarveier, men vi prøver jo å unngå det? Prosessen min er noenlunde slik:
• Brun kyllingvinger, skrog e.l. sammen med klassiske kraft-grønnsaker i ovnen.
• Kok kraft på dette i et par timer, sil av og kok inn. Ha i urter og la det trekke, hvis du gidder.
• Brun kjøttet på høy varme og sett til side.
• Kapp opp noen gulløker, ha i ganske bra med olje og la det stå på medium varme til det blir gyldent og fint. Dette tar tid.
• I mellomtiden – i en tørr stekepanne varm opp hel spisskumin, kardemommekapsler, nellik, kanel, spisskumin, koriander, sort pepper og fennikel til det lukter «peak indisk». Ta av varmen og pulveriser med f.eks. morter og støter. Det er rundt her du bør regne med at skrytingen virkelig begynner. Bland i hvitløk, ingefær, eplesidereddik og mos det godt sammen til en tykk gugge.
• Når løken er gylden har du i krydder, eventuell chili hvis du vil dra det i den retningen, kjøtt, tomatpure, kyllingkraft, kokefaste poteter og lar det stå og putre til du ikke takler flere «er det ferdig snart???». Et par timer er minimum. Server med rømme og fersk koriander.
Men så var det drikke. En spicy gryte kan matches mot en mørkere variant for å balansere ut noe av krydderpreget, mot noe lyst og relativt lett for å booste krydderpreget, eller mot en barsk vestkyst-IPA som Stone – Ruination 2.0 for å få det til å smelle ekstra godt i kjeften. Jeg tar gjerne en pils eller hveteøl fra Weihenstephaner, men hvorfor ikke kjøpe noe i lyst og mørkt og sammenligne?

Viewing all 838 articles
Browse latest View live