Quantcast
Channel: Toppsak –Ølportalen
Viewing all 837 articles
Browse latest View live

Heder og ære til Aust-Agder

$
0
0

Vi som er litt over snittet interessert i øl vet at det brygges godt Arendals Bryggeri. De har bare en lei tendens til å sette andre bryggeriers (og «bryggeriers») etiketter på det de brygger og dermed også gi andre æren. De av dem som jobber med det lille bryggeriet har imidlertid noe friere tøyler og brygger mer for eget varemerke: De Tvende. Nå har de vært ute i verden og hentet bevis for at de vet hvordan øl skal brygges.

De Tvende kom hjem fra International Beer Challenge med fire medaljer.

I kategorien «Ale» fikk de sølv for «Store Torungen», en IPA på 7,0%
og i samme kategori fikk de bronse for «No Excuses, All Apologies», en NEIPA på 6,0%

I tillegg fikk de priser for design for de samme to produktene. Sølv for «Store Torungen» og bronse for «No Excuses, All Apologies».

Fra samme konkurranse kom Nøgne Ø det kompromissløse bryggeri hjem med sølv for «New World Hoppy Lager» (4,5%), som naturligvis var listet i kategorien «Lager» og bronse for «Hystrix Saison – Lime Infused Ale» (6,0%) i kategorien «Flavoured Beer».

Etter det vi kjenner til deltok ingen andre bryggerier enn disse to fra Aust-Agder i årets konkurranse.

«New World Hoppy Lager» er tilgjengelig på de fleste dagligvareforretninger, mens de tre andre er tilgjengelige på Vinmonopolet.


Bryggeripresentasjon: Disko Brewing

$
0
0

Hvem står bak bryggeriet?

Det er meg, David Johannesen, på alt det praktiske som brygging, vasking, salg og lager. (dvs ALT!) og Magnus Voll Mathiassen på design.

Når startet dere?

Staten gav oss tillatelsene vi trengte i april/mai en gang, så vi har ikke holdt på så lenge.

Hvilket marked satser dere på?

Den daglige line-upen vår går mot horeca/dagligvare-markedet, men vi kommer nå med en eksperiment-serie hvor vi kan lage øl i små opplag også som blir tilgjengelig på boks for kundene i dagligvare.

Hva er målet?

Målet er vel å lage øl fra Drammen til New York. Kan ikke sitte å tenke smått, vi vil jo vokse.
Som en begynnelse har vi fått distribusjon gjennom ASKO/NorgesGruppen og vi er nå inne på Vinmonopolet etter noen måneder med papirarbeid og ventetid.

Hva tenker dere om at det starter opp ett nytt bryggeri nesten hver måned?

Det synes vi er flott at folk velger og satse på drømmene sine, det er en stor fordel for kundene. Da får de produkter som er laget med sjel og særpreg.

Har dere en klart definert profil?

Vi satser på øl som er litt mindre komplisert, men gjør gjerne spennende/ekstreme brygg med andre bryggerier. Siden vi er et så lite firma som vi er, vil vi satse på å gjerne lage litt enkle øl som du i butikken kanskje vil kjøpe igjen og igjen.

Det samme gjelder for design, som er tradisjonelt men samtidig spennende.

Hvilket øl var det første fra dere?

Det var en amerikansk pale ale vi kaller for Navy –
4,7% APA med Citra og Mosaic, balansert med laktosesukker for å gjøre den ekstra drikkbar i sommervarmen. Jeg ble pappa for noen år siden og hadde ikke tid til å bøtte nedpå som vi gjorde i ungkarsdagene. Så det ble mer til at vi brygga øl med lavere prosent men med smaken vi ville ha.

Hva skal dere gjøre for å skille dere ut fra mengden?

Oi, ikke et lett spørsmål. Vi vet jo at det finnes flere likesinnede som kunne tenke seg øl i de stilene vi liker. Men vi må vel være den vi er, og lære masse underveis.

Vil vi finne dere på noen av de mange ølfestivalene rundt i landet med det første?

Ja vi tar en tur til Stranda Porter og Stoutfestival nå i oktober, så kommer jo julestrida ganske fort, så vi får se hva som skjer etter det.

Tar der mot publikum på noe vis på bryggeriet?

Ja, bygget vi holder hus i er egentlig et selskapslokale, lokalene er store og fine, med et svært godt kjøkken til. Så det skjer en del her på huset, alt fra brylluper, dåp til firmafester, konserter og teater. Så det hender at det kommer en gruppe inn i bryggeriet for en omvisning og smaking ute i baren.

Hvor stor er antatt produksjonsmengde det første hele år?

I skrivende stund har jeg akkurat satt på brygg nr 29. Så er det jo noen måneder igjen av første driftsår, men vi tenker vel å lande på rundt 40 batcher.

Vi stiller gjerne på flere ølfestivaler, så bare send invitasjoner om det skulle være noe ledig plass.

Hvor store batcher produserer dere?

Vi har et 1000 liter AN-Tech bryggeri med en gjæringskapasitet på 9000 liter + ca 4000 liter på fat.

Nå har Ringnes Brygghus åpnet på Løkka

$
0
0

Ringnes Brygghus er siste tilskudd til Oslos voksende flora av bryggeripuber. I går åpnet det nye brygghuset for utvalgte gjester, og fra i dag er det vanlig drift.

Gjennom de siste årene har det vært flere runder både med naboer og bydel for å på plass en pub i de gamle lokalene hvor Ringnes ble startet for 141 år siden. Før sommeren ble de siste tillatelsene gitt, og 10. juli ble det første brygget med Ringnes-øl på 17 år satt i de gamle lokalene. Under åpningen la administrerende direktør i Ringnes, Anders Røed, vekt på at Ringnes skal være noe mer enn et vanlig utested. Brygghuset skal være et sted for å hvor gjestene kan lære om øl og ølets historie.

Temaet for brygghuset er «Lidenskap for øl». Et viktig konsept ved brygghuset er at gjestene skal få smake seg gjennom ølets hovedingredienser. Alle ølene som serveres er sortert etter om de er humledominert, maltdominert eller gjærdominert. Menyen er fargekoder for at det skal være enkelt å orientere seg om de ulike typene.

Med Hans Tryggvason, kjent fra Bryggeribråk som ble arrangert på Håndverkerstuene, som daglig leder, er det også et fokus på øl og mat. Det vil bli servert planker med danske smørbrød som det settes øl til. Alle de ansatte ved brygghuset er utdannet ølsommelierer og vil kunne gi gjestene råd om passende øl til maten.

Øl og mat

Det vil bli arrangert jevnlige kurs og ølsmakinger på Ringnes Brygghus. Hver torsdag, fredag og lørdag vil det være mulighet for drop-in ølsmaking. På torsdager er det ølsmakinger for de som ønsker å lære mer om øl og hovedingrediensene i øl. På fredager vil det være ølsmakinger med mat til øl, mens det på lørdager vil bli arrangert historisk vandring på Ringnes som avsluttes med en ølsmaking.

Med det nye brygghuset blir det også på nytt brygget øl i de gamle lokalene til Ringnes øverst på Grünerløkka. Det første ølet ble satt i juli, og nå til åpningen vil åtte nye øl være klare til gjestene. Ølene som brygges vil bygge opp under temaet med å vise frem hovedingrediensene i ølet. Det er brygget to maltdominerte øl, en bayer og en stout, tre humledominerte, en India Pale Lager, en pale ale og en New England IPA, og to gjærdrevne, en Bière de Garde og en Berliner Weisse. I tillegg er det brygget en ny pilsner som har fått navnet Amund 1886 til ære for den første pilsen som ble brygget av Ringnes.

Ringnes Brygghus vil ha åpent alle hverdager samt lørdag.

Årets Ølhund 2018 er kåret!

$
0
0

Fakta

Årets Ølhund er en årlig utmerkelse som deles ut av Bryggeri- og drikkevareforeningen

Prisen deles ut til den eller de «som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester»

Prisen ble første gang delt ut i 1973, og ble med ett unntak delt ut årlig frem til 1993

Prisen ble gjenopptatt som en årlig pris i 2010

Første prisvinner var Paul Lorck Eidem

Fjorårets prisvinner var Lars Marius Garshol

Ølportalen gratulerer Bergen Ølfestival som året ølhund, og vi legger gjerne til at vi mener dette er en meget fortjent pris.

Bergen Ølfestival ble i sin tid startet opp av blant annet Stian Krog og ledes nå av Erik Aarebrot, og har vokst seg til en av Norges største og viktigste ølfestivaler, fra 9 bryggerier første år til over 40 bryggerier i år, der fokuset er på norsk håndtverksøl og der bryggeriene kan få møte et bredt og interessert publikum. Det at festivalen er bygget opp under den norske dugnadsånden gjør ikke dette til en mindre viktig arena for ølglede. Festivalen startet opp i 2012, og har siden førsdte år sammarbeidet tett med Bergen Matfestival. Vi i Ølportalen gleder oss over utmerkelsen, og håper denne prisen gjør at de går på for å lage tidenes ølfestival i 2019!

Vi fikk en kommentar fra både Stian og Erik rett etter at det ble kjent at de hadde vunnet prisen.

Gratulerer Erik og Stian! Hva føler dere nå?

«Veldig bra at Bergen Ølfestival får denne prisen. Vi som står bak har arbeidet hardt, uten annen støtte enn frivillig arbeid, i mange år for å fremme norsk øl på en bred og folkelig måte mens vi samtidig har hatt fokus på håndverk, tradisjoner, teknikk og mat i samband med øl. Det er flott å se at grasrotarbeid over tid med ølentusiasme nå får denne bransjeprisen, og vi i Bergen Ølfestival er svært glade for oppmerksomheten.»

Sier Stian, mens Erik kom med denne kommentaren.

«Vi er veldig stolt over denne anerkjennelsen av utrolig mange timer frivillig innsats for å lage Norges hyggeligste ølfest. Vi skal gjøre vårt beste for at BØ også i årene fremover fortsetter som Norges beste sted å drikke seg utørst på norske smaker.»

Ølportalen gratulerer atter en gang! Vel fortjent!

 

 

Ølportalens juleøltest 2018

$
0
0

 

Ølportalens testpanel har kastet seg over juleølet i polstyrke og har testet over 70 øl.
Vi har ikke lagt veldig tung vekt på uttrykket «julete», men rett og slett bare avstemt for hvor godt ølet har truffet hver enkelt, da vi alle liker godt øl, men har forskjellige preferanser på julematen og hvilke drikke som hører til.
Som vi tror de fleste andre også er, så da skal vi heller lede dere inn på hva vi mener er det beste ølene, så kan du selv velge hva som passer best til deg og hva som passer best til maten du skal nyte i julen.

God fornøyelse!

 

 

Nøgne Ø Julequad 2017 10%

Farge: Mørk brun. Lite skum.

Aroma: Sjokolade med tørket frukt, melkesjokolade, vinøs, solbær, mørk karamell, modne plommer
Smaker: Fløyelsmyk søtlighet, herlig karamell danser rundt med sjokolade, moreller, melon og vage toner av solbær. Nydelig quad!

9/10

Haandbryggeriet Even s’more Xmas 11,1%

Farge: Sort. Flyktig skum.

Aroma: Troika-sjokolade, kaffe, vanilje og skogsbær. Snev av syrlighet som trolig kommer fra fatet.
Smaker: Masse sjokolade, skogsbær, igjen noe Troika-sjokolade over det hele, kanskje noe granskudd, litt marshmallows, akevittpreg og vanilje i ettersmaken.

8,5/10

Graff Christmas In Da Crib 9%

Farge: Matt karamellbrun. Flyktig lys skumtopp.

Aroma: Mandelmarengs, melkesjokolade, svisker, moden plommer, lys sirup, fruktig.
Smaker: Svisker, fiken, mandler, smørkaramell fyller munnen med herlighet. En riktig velbalansert barleywine-type. Yum yum yum.

8,5/10

Aja Julekvad Farmhouse Edition 10%

Farge: Karamellfarget. Offwhite skum.

Aroma: Funky belgisk gjær, høy og stikkelsbær.
Smaker: Krydret belgisk saisongjær, peppertoner, stikkelsbær, sukkerspinn, solbær, litt søt for en farmhouse, men med en kvad i bunn faller det naturlig. Veldig morsomt øl.

8,5/10

Kinn Solsnu 7,5%

Farge: Ravfarget. Fint, tett, hvitt skum

Aroma: Fruktig og fin, fersken, fyrstekake, plommer, tørr aroma mot eplekjeller.
Smaker: Aprikos, pasjonsfrukt, tropiske frukter, vage toner av banan, grønne epler, litt funky smak fra gjæren. En absolutt høydare dette her

8,5/10

St. Hallvards Reserve-Hjul 9%

Farge: Rødbrun. Eggeskallfarget skum.

Aroma: Moden pære, kandissukker, sitrus, litt alkohol i etterkant.
Smaker: Varmt kyss av rørte tyttebær, honning, dadler, hermetiske pærer, rørsukker, vag bitterhet mot valnøtter eller kaffe, noe stekt banan i ettersmaken.

8/10

Cervisisam C.H.U.D 10%

Farge: Sort. Mørk brunt skum.

Aroma: Hjemmelaget karamellpudding, kokos og havreflarn.
Smaker: Masse karamell, kanel, julekaker, kokosmakron. Fløyelsmyk munnfølelse. Kan bli noe søt, så perfekt til deling eller som en dessert (over is… ååååååå).

8/10

Lindheim Ølkompani Winter Apple 10%

Farge: Matt kastanjebrun. Flyktig beige skum

Aroma: Syrlig, epler, vinøst fatpreg, lett funky.
Smaker: Herlig syrlighet fra eplene, kjenner rødvinsfatet i bakgrunnen, nesten som rosiner og noe honning i avslutningen. Fantastisk!

8/10

7 Fjell Enda Mer Jul Enn Jesus 7%

Farge: Mørk kobberfarge, lys brunt og tett skum.

Aroma: Vaniljekrem, nellik, kardemomme, kokos, malt ingefær, karamell og søt sitrus.
Smaker: Aromaen gir assosiasjoner til skolebrød, deilig hvetebakst med kokos og vaniljekrem på toppen. Smakene danser rundt den samme grøten, med hvor den søtlige hvetebaksten med innslag av ingefær og kardemomme blir tatt over av vaniljen og en snev av sitrus. Det ligger noe kokos i ettersmaken også. Veldig morsomt øl.

7,5/10

Qvart Julekvelden På Kjerringa 8%

Farge: Mørk mahogni med beige skum i kantene.

Aroma: Innbydende søtlig aroma, vanilje, røde bær, fløtekaramell, Ambrosia-epler, behagelig alkohol i avslutningen.
Smaker: Mørk sirup, karve, vag bitterhet mot grapefrukt, nellik, behagelig alkohol mot slutten i smaken også. Behagelig øl foran peisen.

7,5/10

Graff Julejuice 7,5%

Farge: Matt, lys gul. Offwhite skum.

Aroma: Mango, fersken, hvetegress, korianderfrø.
Smaker: Fersken, ananas, mango, papaya, pasjonsfrukt, grønne druer, koriander og kanskje litt basilikum og stikkelsbær.

Ikke din typiske juleløl, men frisk humlejuice til forberedelsene til jul, kanskje?

8/10

Cervisiam Chocolate Salty Christmas Balls 10%

Farge: Oljete sort. Mørkt brunt skum.

Aroma: Kaffe, marshmallows, sjokolade, jordbærsyltetøy, fløtekaramell og kardemomme.

Smaker: Kanel og kardemomme, vanilje, salt karamell, iskaffe, sukkerlake fra hermetisk fersken, sjokolade, god og fyldig munnfølelse. Godt dessertøl.

7,5/10

Haandbryggeriet Julestout 12%

Farge: Sort. Lite skum.

Aroma: Bourbon, lakris, nøtter, mørke bær, espressomalt kaffe, mørk karamell, bitter sjokolade.
Smaker: Sjokolade og marsipan tilsatt bourbon, cocktailbær, lakris, espressokaffe. Litt alkohol på slutten, som nok vil dempes ved lagring.

7,5/10

Bryggerhuset Fiken & Daddel Dubbel 8%

Farge: Kastanjebrun, fint, perlende grå-hvitt skum.

Aroma: Søtlig av daddel, litt fiken og belgiske gjærtoner med bananestere.
Smaker: Daddel, banan, mørk sirup, mandelmel, hint av kaffe og litt alkoholpreg.
Tror denne vil gjøre seg med litt lagring også.

7,5/10

Wettre Julekula 2017 8,5%

Farge: Mørk brun, perlende skum i en lysebrun nyanse.

Aroma: Hestehov, vanilje, tørket mango, pære og te.
Smaker: Mørk karamell, nellik, vanilje, tørket aprikos, litt astringens mot langtrukket te og pære i ettersmaken. Har lagret seg fint, men kan også stå litt lenger.

7/10

E.C. Dahls Store Bjørn 2017 9%

Farge: Gyllen gul med offwhite tykt skum.

Aroma: Fruktig søtlig krydderlukter med karve i spissen.
Smaker: Søtlig appelsin og krydder, mest karve mot varme akevittoner med fatpreg.
Virker litt tynnere enn tidligere, men fortsatt fin.

7/10

Haandbryggeriet Haandbukk 8%

Farge: Mørk brun, beige skum.

Aroma: Vørter, karamell, nøtter, gjær og avslutningsvis noe vag alkohol.
Smaker: Knekk, fløtekaramell, sjokolade, kaffe, lys sirup ruller over tungen, med krydderier, moden plomme og vagt bourbon liggende under den søtlige basen.

7/10

Wettre Belgisk Juletrippel 8,5%

Farge: Mørk gyllen og tiltalende i glasset. Lett skum.

Aroma: Fruktige belgiske toner i nesa med tydelig preg av koriander og hint av appelsin.
Smaker: Florale smaker i tillegg til ingefær, koriander og mandarin. Hint av honning. Fin trippel.

7/10

De Tvende Munken VIII 8,5%

Farge: Gyllengul med fint hvitt skum.

Aroma: Noe sitrustoner i nesa, typisk belgisk gjær.
Smaker: Masse friske smaker av frukt. Appelsin, plommer, noen florale undertoner leker gjennom hele smaksbildet. Utypisk juleøl, men nok en riktig god trippel.

7/10

Berentsens The Holy Bock 7,5%

Farge: Litt grumsete kastanjefarge, lyst brunt og perlende skum

Aroma: Sjokolade og vanilje preger aromaene, hvetebakst med kanel i bakkant.
Smaker: Fin sødme som skiller seg markant ut fra de tradisjonelle juleølene på drøye 6%. Herlige sjokoladetoner, vanilje, tørkede røde bær og mer sjokolade. Smakene leker som en mørk sjokoladeplate som er tilsatt tørkede frukter eller lignende, hvor sjokoladen kommer søt og fin med vaniljetonene i starten, så tar de andre ingrediensene over, før den mørke litt bitre sjokolade gir en ny liten klem på slutten.

7/10

Ego Brygghus Paler Than Yule 6%


Farge: Lys strågul, tett og fint skum

Aroma: Søtlig humle med mye tropiske frukter, samt sitrus mot appelsin, lemoncurd, Sanasol og snev av kanel. Noe blomstrete mot rose.
Smaker: Fruktig og god pale ale. Masse herlige smaker fra tropiske frukter, spesielt mango, mandarin eller søt appelsin, nype og kanel, kamillete og vagt kardemomme. Laktosen gir den en fløtemyk følelse mot vaniljemilkshake, men det ringer ingen julebjeller akkurat.

6,5/10

Haandbryggeriet Nissefar 7%

Farge: Matt, mørk brun. Myk, beige skum.

Aroma: Vage aromaer av sitrus mot appelsinskall, kirsebær, røyka flis, sjokolade.
Smaker: Leirbål fra tyrived (å jada), appelsinskall, hint av ingefær, bitter karamell, mørk sjokolade, brunt krydder. Kunne gjerne hatt tykkere munnfølelse.

6,5/10

Bådin Stille Dal 7%

Farge: Mørk rav med offwhite skum.Aroma: Modne fersken, bolledeig, litt bitterhet mot grapefrukt.
Smaker: God, fruktig bitterhet. Fin balanse. Engelsk appelsinmarmelade, umoden mango, grapefruktskall, noe tropiske frukter i bakkant.

6,5/10

Nøgne Ø Rød Jul 2017 8%

Farge: Brun med lys brunt skum.

Aroma: Granbar, sitrus mot lime, vagt av lynghonning og maltkaramell.
Smaker: Lett bitterhet mot granskudd, lynghonning, sitrusskall, tørket frukt og kald kaffe. Savner tykkere munnfølelse.

6,5/10

Ringnes Julebokk 2017 9%

Farge: Mørk hasselnøttbrun.

Aroma: Mørk karamell, daddel, melasse, vanilje, mandler, behagelig alkohol i etterkant.
Smaker: Bitter karamell, daddel, nøttepreg, svisker, vagt appelsinskall og kanel. Alkoholen varmer hele veien gjennom.

6,5/10

Haandbryggeriet Halvors Jul 8%

Farge: Mørkebrun. Beige skum.

Aroma: Fremtredende karve med mykere akevittpreg bak. Nougatsjokolade, marsipan. Alkoholsting i bakkant.
Smaker: Aromaene gjentas i smakene, men mer fruktighet, appelsinsjokolade og mindre alkoholsting. Fin munnfølelse på denne.

6,5/10

Amundsen bryggeri ZYGoat 10,5%

Farge: Sort. Mørk brunt skum.

Aroma: Søtlig av saltkaramell, sjokoladekake, sjokoladeglasur, helmelk og noe kokos.
Smaker: Søt bakst, salt karamell, masse sjokolade, sjokoladesaus. Dette blir litt overkill. Skyll ut boksen, da hele huset luktet Zygoat dagen etter.

6,5/10

Nøgne Ø God Jul 2017 8,5%

Farge: Mørk brun, brunt skum.

Aroma: Nøtter, muskattnøtt, anis, mørk karamell, plomme, sjokoladekake og vagt av allehånde.
Smaker: Brent karamell, kaffe, litt chili, maltkaramell, hint av kardemomme, hasselnøtt og sort pepper.

6,5/10

Berentsens Jule Avec 9%

Farge: Mørk kastanjebrun.

Aroma: Maltdrops, lakris, knekk og kaffe.
Smaker: Lett, søtlig kaffe, før massive toner av skogsbær over en kropp av mørk karamell, vanilje og kaffe med noe kirsebær og kanel i en lett bitterhet mot slutten.

6,5/10

Aass Vellagret Juleøl 9%

Farge: Klar dyp rødbrun i glasset. Lys beige skumtopp.

Aroma: Mørke tørkede frukter i nesa.
Smaker: Svisker, dadler og fiken. Klassisk norsk juleøl. Tørkede frukter også på tunga. God maltsødme. Veldig lettdrikkelig. Med sine 9% er det lett å gå på en smell her.

6,5/10

Bådin Landegode 7,5%

Farge: Tåkete brun, lys brunt skum som sitter fint i glasskanten.

Aroma: Hvetedeig til heving, vått tre, fruktig, brune krydder.
Smaker: Veldig fruktige toner med pære, røde eple, solbær og noe nellik som fremtredende og med mørk karamell i gjennomgående toner under.

6/10

Ringnes Julebokk 2018 9%

Farge: Mørk hasselnøttbrun, grått til beige skum.

Aroma: Masse karamell, alkoholsting, daddel, litt syrlig mot sitronkaramell, vagt med barnål og te.
Smaker: Mørk knekk, fløtekaramell, muskattnøtt, sitruszest, markjordbær. Litt markant alkohol i smaken også.

6/10

Sagene Bryggeri Tannhjul 8%

Farge: Sort, fint lyst skum.

Aroma: Kald, gammel kaffe og rognebær. En anelse gjær i bakkant.
Smaker: Søtlig, svisker, rognebær, kaffe, kardemomme, lett alkohol preg. Litt tynnere enn fjorårets, som gjorde det veldig bra i vår test da.

6/10

Haandbryggeriet Nissemor 6%

Farge: Mørk brun, beige skum.

Aroma: Kaffebær, karamell, søtlige bær.
Smaker: Vingummi-colaflasker, røde epler, brune krydder, brent malt, kaffe og mørk sjokolade.
Mangler en siste lille oomph…

6/10

Færder Gull 8%

Farge: Uklar og kobberbrun med tykk, solid, beige skumtopp.

Aroma: Svak floral aroma med toner av honning og dadler.
Smaker: Tydelig maltsødme. Hint av julekaker, dadler og mandler. Fyldig og god munnfølelse. Holder seg godt, denne Gull.

6/10

Hansa Juleale 9%

Farge: Dyp rødbrun mot mahogni. Fint, beige skum.

Aroma: Søtlig malt, karamell og noe krydderpreg.
Smaker: Fin, rund og søtlig juleøl. Det er ikke for søt, selv med sine 9%, den er velbalansert og det søtlige maltpreget og karamellsmaken samspiller godt med krydderet. Det er kanskje allehånde som så vidt peker seg litt frem, men krydderbasen er lun og fin.

6/10

Bådin Tussvatnen 8,2%

Farge: Mørk rødbrun, brunt skum.

Aroma: Allehånde, peppernøtter, krydderkake, hvetebakstdeig.
Smaker: Krydderkake med mye allehånde, ingefær og kardemomme, mildere toner av kanel, sitrus mot lime og anelse tropisk fruktighet og honning.

6/10

Færder Myrra 6,5%

Farge: Gyllen mørk kobberfarget med tynt beige skum.

Aroma: Lett floral aroma og søtlig vått korn.
Smaker: Maltdrops og fruktige smaker. Hint av appelsin. Har «julesmaker», men på en frisk måte. Mistet litt av den sødmefulle munnfølelsen den hadde, men massive smaker for en 6,5% øl.

6/10

Harstad Trippel Jul 9%

Farge: Gyllen i glasset. Flyktig hvit skumtopp.

Aroma: Behagelig aroma av koriander og marsipan.
Smaker: Marsipan også på tunga sammen med klassiske belgisk trippelsmaker. Allikevel ganske frisk. De 9% er godt gjemt, da den har litt tynn munnfølelse for så høy prosent.

6/10

Schouskjelleren Juleøl 7%

Farge: Uklar kobberbrun i fargen. Fast lyst beige skum.

Aroma: Mokka, fløtekaramell og hint av vanilje i nesa.
Smaker: Kaffe, maltdrops, fløtekarameller, kakao.

5,5/10

7 Fjell Sinterklaas 7,7%

Farge: Kobberfarget med fint gyllent skum.

Aroma: Grovt brød, tørkede frukter og kandissukker
Smaker: Tørkede frukter, flere lag med malttoner og noe julekrydder. Klart belgisk gjærpreg. Vi tror denne er god både i og til pinnekjøtt.

5,5/10

7 Fjell Admiral von Schneider 9%

Farge: Rødbrun, beige skum.

Aroma: Vage aromaer, men fløtekaramell og noe krydderier ligger i toppen.
Smaker: Veldig fin bokkøl. Fin sødme som går over en lett bitterhet som passer godt. Maltkaramell, knekk, litt alkohol, vanilje og krydderier.
Her ønsker man seg bløtkake, men bløtkake er ikke helt jul hos panelet.
Med sine 9% kan denne lagres til passende bløtkakeanledning.

5,5/10

Bådin Christmas in Berlin 5,5%

Farge: Mørk rødbrun, lett lyst brunt skum.

Aroma: Cola med sitron, rå malt.
Smaker: Syrlig, smeltet isbiter med sitronskall, karamell, hint av Love Heart-sukkertøy i avslutningen.

5,5/10

Kinn Julefred 7%

Farge: Mørk kastanjefarge. Lys beige.

Aroma: Ingen aromabombemen noe fudge og kaffe.
Smaker: Tørket mørk frukt, moden plomme mot svisker, kaffe, sjokolademalt, nøtter, ristet kastanje. Kanskje en anelse tynn.

5,5/10

Wettre Julekula 2018 8,5%

Farge: Kastanjefarget, tett og fint skum mot mørk beige.

Aroma: Cola, aubergine, karamell, sitrus, langpepper, vingummikrokodiller.
Smaker: Mørk sirup, kandis, Pepsi Max, ingefær, slangeagurk, kardemomme. Litt ubalansert, men den vil nok tjene på et års lagring.

5,5/10

Haandbryggeriet Fatlagret Bestefar 9%

Farge: Mørkebrun, beige skum.

Aroma: Våt gips, alkoholpreg fra fatet, litt stram akevitt.
Smaker: Brent karamell, brune krydder, noe karve, kandissukker og appelsinskall.
Er nok best med litt lagring og blir rundere i smakene etter ett år eller to.

5,5/10

Hogna Brygg Blitzen 7,4%

Farge: Matt, mørk strågul, Lys beige skum.

Aroma: Grapefrukt, granbar, litt sitrus, anelse av tropiske frukter og kanskje lakris.
Smaker: Lett søtlig, sitrus, granskudd, grapefrukt og toner av lakris i toppen av bitterheten.

5,5/10

Kinn Tomasmesse 10,5%

Farge: Dyp mørk brun. Lyst beige skum.

Aroma: Raggsokker foran peisen, litt stikkende alkoholaroma, vagt av lakris.
Smaker: Mørk sirup, bitter karamell, lakris, moden plomme, god munnfølelse, mørk malt, snev av røyk.

5,5/10

Graff Jul 6,5%

Farge: Brun med middels og flyktig skumtopp.

Aroma: Vanilje og hint av furunål i nesen.
Smaker: Godt maltpreg og smaker som gir assosiasjoner til barskog. Kanskje den gir litt granfølelse når du pynter plasttreet?

5/10

Færder Røkelse 7%

Farge: Tynt, fast og tett brunt skum. Svart i fargen.

Aroma: Hint av lakris og leirbål i nesa.
Smaker: Svak behagelig røyksmak. Tydelig preg av mørke malttyper og smak av lakris. Hint av sjokolade. Flere dybder i ølet som gjør at du finner nye nyanser etterhvert som du jobber deg nedover i glasset. Litt tynn munnfølelse.

5/10

Røros God Jul Fatlagret Mørk Lager 6,5%

Farge: Mørk brun i glasset. Fin lys beige skumtopp.

Aroma: Fruktig aroma av apelsin, blåbær og hint av vanilje.
Smaker: Smaker svakt av julekrydder som nellik og allehånde. Hint av appelsin. Svakt syrlig, men ikke sur. Eiketanninene splitter panelet, hvor noen syns det er kledelig og morsomt, mens andre mener det året på eikefat er ett år for mye.

5/10

 

Haandbryggeriet Bestefar 9%

Farge: Mørk rødlig brun, beige skum som ligger fint i glasset.

Aroma: Litt røyktoner, fersk spekemat.
Smaker: Røyktoner, cola, nellik, litt hard bitterhet som sitter på tunga, trolig fra mye krydder eller maltet.

5/10

Aja Julekvad 10%

Farge: Lys kastanjefarge. Lys beige skum.

Aroma: Sitrusskall, floral, overmoden stikkelsbær, vagt av kamferdrops. Litt tebutikk, faktisk
Smaker: Noe syrlighet gjennom gjenkjennelige quadrupel-toner. Sitrus mot sitrondrops, belgisk gjær, søtlig maltbase og nesten noe kamfer i smaken også. Panelet er usikre på en syrlig quad…

5/10

Bryggerhuset Lussekatt-trippel 2017 8%

Farge: Gyllen gul med beige skum.

Aroma: Lukter lusekatter. Safran og hvetebakst, men mest safran.
Smaker: Smaker lussekatter… Hvetebakst, noe aprikos, men masse safran. Splitter panelet rett ned i de som liker lussekatter, og de som ikke gjør det.

4,5/10

Grünerløkka Brygghus Løkka Julebokk 6,5%

Farge: Lett matt kastanjebrun.

Aroma: Søtlig vanilje, svisker, sjokolade og maltkarameller.
Smaker: Aromaene gjentar seg i smaken, men sødmen er borte, og en mer syrlig fremtoning av smakene kommer frem.

4,5/10

Fjell 7 sorter 6,5%

Farge: Mørk brun. Solid beige skum.

Aroma: Mørk malt, karamell og dadler med noe krydderier.
Smaker: Masse julesmaker. Dadler, svisker, karamell. Hint av kaffe. Fin maltsødme. Solid juleøl, men mangler det lille ekstra.

4,5/10

Harstad Jul 2018 6,7%

Farge: Klar mørk brun i glasset. Flyktig skumtopp.

Aroma: Assosiasjoner til kaffedrops.
Smaker: Mørk sjokolade, røstet malt og kaffe på tunga. Litt tynn og mangler noe balanse. Hadde trolig kledd litt mer sødme for å balansere en del bitterhet.

4/10

Ringnes Juleøl Sterk 6,3%

Farge: Kastansjebrun, nesten hvitt skum.

Aroma: Søtlige fine toner av mørk sirup, fløtekaramell, vanilje og hvetebakst.
Smaker: Fin sødme fra maltet, heller litt mot den brente karamellen, men blir ikke besk, fin balanse med noe krydder.

4/10

Qvart Rudolfs Røde 6%

Farge: Rødbrun, god skumtopp av beige karakter.

Aroma: Søtlig, vått hamptau, sviske, rosin, maltdrops.
Smaker: Bitter, mørk malt, sitrusskall, kald kaffe, mørk sjokolade, høy.

4/10

Hogna Brygg Vixen 2018 7%

Farge: Mørk brun med rødskjær. Beige skum.

Aroma: Grønne kaffebønner, peisaske, vagt sitrus, vag humlebitterhet.
Smaker: Tynn røyka, bitter karamell, vått bål, stikkelsbær, kiwi, umodne jordbær, grapefrukt og hint av banan i ettersmaken.

4/10

Berentsens Stellinger Divum 2018 19%

Farge: Sort. Grått skum, veldig flyktig.

Aroma: Noe alkohol, brente mandler og maltkaramell, mot aske og lær.
Smaker: Mye alkohol, syrlig malt, kaffe, sjokolade, lakris og knekk med noe tjære, svisker, vanilje og lær. Må nok stå noen år for å nøytralisere de skarpeste tonene og balansere det hele litt mer.

4/10

Ægir Fimafeng 9%

Farge: Gyllen disig i glasset. Tynn skumtopp som forsvinner raskt.

Aroma: Maltsødme og litt medisinskap i nesa.
Smaker: Søtlig med hint av fiken, røde modne epler og vanilje. Lett eikepreg. Svakt hint av medisinskap i ettersmaken. Tynn munnfølelse.

4/10

Kinn Advent 6%

Farge: Lyst kobberfarget.

Aroma: Litt tynn, røykmalt, men mest fremtredende er grovbrød.

Smaker: Ganske enkle smaker, grovbrød, svidd karamell, en anelse røyktoner og litt utydelige krydder i ettersmaken.

3,5/10

Berentsens Julefnugg 6,5%

Farge: Mahogni, mørk beige skum som er tett og fint.

Aroma: Lette toner av karamell, malt, vingummi, søtlige krydder.
Smaker: Litt brent karamell, lakris, maltdrops og kanskje ørlite kardemomme. Ganske enkelt juleøl.

3,5/10

Hansa Julebrygg 6,5%

Farge: Mørk mahogni, grå-hvitt skum.

Aroma: Karamell, brød, litt tørrgjær.
Smaker: Noe beskhet, mer enn bitterhet fra maltet og karamellen. Noe krydder som egentlig forsvinner bak den litt beske fremtoningen.

3,5/10

Mack Julebokk 9%

Farge: Hasselnøttfarget.

Aroma: Hvetebakst og søtlig maltkaramell.
Smaker: Maltkaramell, vagt av sjokolade og hvetebakst.

3,5/10

Ægir Eldir 7%

Farge: Dyp rødbrun i glasset. Finn lys beige skumtopp.

Aroma: Forsiktig maltaroma.
Smaker: Maltsødme dominerer smaksbildet med innslag av tørket frukt. En litt lett bokkøl.

3/10

E.C. Dahls Juleøl 6%

Farge: Mørk mahogni, flyktig beige skum.

Aroma: Svale toner av malt, lakris, karamell og krydderier i bakkant.
Smaker: En markant krydderkaramell springer ut, men legger seg ganske fort. Sirup og malt i ettersmaken. Tam karbonering.

3/10

Ego Brygghus Is This Enough Christmas For You? 7,5%

Farge: Mørk brun mot mahogni.

Aroma: Kald kaffe.

Smaker: Masse kaffe, men mer den litt beske kalde kaffen. Nesten litt røykpreg mot slutten. Her kan du få liv i kokevannet til urøkt pinnekjøtt! Liker du kald kaffe, men vil ha en øl, er dette akkurat hva du ser etter.

3/10

Hansa Juleøl 6,5%

Farge: Kastanjebrun, lyst brunt skum.

Aroma: Maltsødmen dominerer. Noe godterier og krydder langt bak.
Smaker: Mer smak fra maltet, med noe brent karamell og nellik.

3/10

Mack Juleøl 6,5%

Farge: Mørk rødbrun med lyst brunt skum.

Aroma: Maltkarameller og brune krydderier.
Smaker: Søtlig malt, noe kaffe, brune krydder og en tendens til sur bitterhet i ettersmaken.

2/10

De Tvende Munken VI 6,5%

Farge: Klar kobberfarget i glasset. Flyktig beige skum.

Aroma: Maltdrops og karamell i nesa. Hint av medisinskap.
Smaker: Friskhet i starten, men det kommer mye brent karamell og en harsk humlebitterhet som ikke harmonerer.

2/10

CB Juleøl 6,5%

Farge: Klar rødbrun i glasset. Fin lys beige skumtopp.

Aroma: Vanilje og skogsbær i nesa.
Smaker: Typisk norsk juleøl. Maltsmakene dominerer. Litt tynn. Egner seg trolig til de klassiske norske julerettene, men faller igjennom alene.

2/10

Borg Juleøl 6,5%

Farge: Kastanjebrun, beige skum.

Aroma: Litt tørr kjeller, vagt kardemomme og karamell.
Smaker: Ganske tynn munnfølelse, velbalansert, selv om det ikke er mye å plukke frem, noe sødme, malt og karamell. Ingenting som virkelig stikker seg frem her. Lett juleøl.

2/10

Fredrikstad Juleøl 6,5%

Farge: Lys kastanjebrun, lyst skum.

Aroma: Ganske vag maltkaramell og toner av vanilje milkshake eller hvite skumputer i godteridisken.
Smaker: Ganske enkel industriøl, lette smaker av malt, karamell og noe krydderier.

1/10

Sagene Bryggeri Sterk Jul 6,5%

Farge: Mørk brun, flyktig grå-hvitt skum.

Aroma: Litt søtlig mot karamell og hvetebakst med kardemomme i bakkant.
Smaker: Karamell, vage toner mot rugbrød og sirupsnipper. Kunne passert for et mundant butikkøl.

1/10

 

Årets panel har bestått av:
Lasse Lukacs, Thomas Skilnand, Brigitte Alnæs, David S. Jacobsen og Jarl Alnæs

Minneord om William Kyrkjeøy Holden.

$
0
0

William Kyrkjeøy Holden døde 13. november i sin heim på Riksheim, med sine næraste rundt seg. William måtte gi tapt etter kort tids sjukdom, berre 50 år gammal. Det er ufatteleg trist, og veldig uverkeleg at denne glade og positive karen ikkje er blant oss lenger. Hans bortgang gjer også låkt fordi William hadde så mykje ugjort. Han var far til 5, og hadde mange viktige oppgåver framfor seg med familien sin. Han elska borna sine.

William Holden vart fødd i Oslo i 1968. Han budde der dei sju første åra, før han flytta til Mek på Folkestad. Der vaks han opp i lag med resten av familien: Gerd Gytri Mek (mor), Ståle Mek (far), Stig Atle Holden (bror) og Gard Severin Mek (bror).

Hans yrkeskarriere var svært variert. Han jobba som lastebilsjåfør, anleggsarbeidar, trykkeriarbeidar, DJ og seljar. Men det var ambulansesjåfør han var store delar av sitt yrkesaktive liv. Ein jobb som han trivdes i, og var flink i. Dette var ein jobb der han fekk gjere noko viktig for andre, og det er nettopp dette mange huskar William for: Den særleg omsorgsfulle personen han var.

William var veldig glad i menneske, han bygde seg raskt nettverk, og var kjend for å vere sosial. Han har budd ulike stader på Vestlandet, men på kvar plass har han brukt kort tid på å bli kjend med folk. Når han var i festleg lag, drog han ofte fram toradaren, og vart eit naturleg midtpunkt. William har alltid vore interessert i korleis andre har det, og hans vesen var alltid inkluderande. Hjartet hans banka ekstra for dei som hadde det vanskeleg. Dette kom til syne når han tok initiativet til å starte innsamlingsaksjon i førjulstida – Sunnmørsenglane. Målet var å lage ei betre jul for dei som hadde dårleg råd.

Dei siste åra engasjerte han seg med stor entusiasme i heimebryggarmiljøet. Der fekk han raskt mange vener, og samstundes var han ein primus motor for ulike arrangement. Han var ein av grunnleggarane, og leiar for Norsk Kornølfestival. Så seint som i september deltok han på festivalen, og var ein betydeleg bidragsytar der. Det er særleg innafor Norsk tradisjonsbrygging interessa har vore størst dei siste åra. I det miljøet har han sett djupe spor etter seg langt utover landegrensene.

Ein kan med visse seie at William levde livet til det fulle. Han hadde definitivt livets skule, og  rikeleg med livserfaring, menneskekunnskap, kreativitet, humør og omsorg. Han var aldri redd for å utforske moglegheitene som baud seg, og han var alltid genuint interessert i andre menneske.

William Kyrkjøy Holden har rørt mange liv. Hjartet hans var stort. Minna lever evig.

Eg lyser fred over William sitt minne.

Bror og venn
Gard Severin Mek

Øltanker 2018

$
0
0

For oss som er litt-over-gjennomsnittet-interessert-i-øl har det vært nok et godt år.

Mest hyggelig er det kanskje å registrere at den jevne håndverksøl-kvaliteten har gått opp.  Det finnes færre brygg på markedet som har åpenbare feil, færre brygg som aldri burde vært sluppet ut på markedet.  Bryggeriene er blitt flinkere, kvalitetskontrollen bedre, og markedet tøffere.

Det tøffe markedet har også medført en viss bryggeridød.  Riktignok ikke så omfattende som det ble spådd for et år tilbake.  Samtidig kommer det stadig nye til.  Følger man med på den utmerkede bloggen http://anders.geekhouse.no/blog får man god oversikt over hva som rører seg.  Den årlige bokoppdateringen fra Knut Albert Solem er også flott lesning som gir nesten komplett oversikt, og bør ligge under mange juletrær i år.

Men det er nok mange som merker at ølmarkedet hardner til.  De store håndverksbryggeriene viser muskler og kjøper hylleplass i butikker og linjeplass i barer og restauranter.   Samtidig presser de prisene ned, noe de mindre bryggeriene ikke alltid har skuldrer til å bære.  I samtaler med de små bryggeriene kommer det ofte frem at flere sliter med stagnasjon eller nedgang i butikkmarkedet.  Et marked som fra før har svært små marginer.

Det blir ikke bedre av at bl.a. Gulatinggruppen erklærer priskrig.  Kanskje burde man heller slå et slag for at kvalitet faktisk koster, og at norsk håndverksøl enda ikke er så dyrt at en nordmann med normal kjøpekraft ikke har råd til det?

Så hvilke trender har vi sett i ølåret som har gått?

Ikke overraskende er NEIPA svært populært fremdeles, så populært at et hvert bryggeri snart har minst en på listen.  Mye er nok overhypet, men mye er også svært godt.  Salikatt sine NEIPA’er er et eksempel på hvordan det kan gjøres, og konkurrerer absolutt med Lervig, Graff og Amundsen om å lage svært bra øl i denne stilen.  Jeg tar ofte med en NEIPA når jeg plukker ut øl til smakinger jeg holder, fordi den er en fin inngangsport til humledrevne øl.  Ingen heftig bitterhet, tung maltsødme og sær smak, bare juicy, frisk og lettdrikkelig.  Så satser jeg på at deltagerne blir hektet og tør å utforske humleøl videre.

Den knapt to år gamle stilen Brut IPA (eller Champagne IPA, som amerikanerne kaller det) har ikke fått helt fotfeste enda.  Få bryggerier har brygget den, men jeg antar det eksperimenteres en del rundt om kring, og forhåpentlig får vi se mer til dem i løpet av 2019.  Helt på tampen av året slapp Lysefjorden Mikrobryggeri sin Brutal Simon, og ifølge Untappd faller den i smak blant ølelskere.

Kveikbølgen fortsetter.  Dessverre gikk en av ildsjelene bak kveikrevolusjonen, William Holden,  bort tidligere i år.  Hans arbeid med bl.a. Konnølfestivalen har vært med på å sette norsk bryggetradisjon og norsk gjær på verdenskartet.

Men kveiken lever videre, og Voss Bryggeri ser nå ut til å være det norske bryggeriet som har satser mest på det.  De leverer flotte og særpregete øl, som også fungerer utmerket som følge til norske mattradisjoner.

Min spådom (og ønske) er at vi får se mer av dette i 2019: At norske bryggerier utvikler det norske særpreget på sine øl.  At de i større grad bruker norske ingredienser som malt, humle, kveik, frukt, bær og urter.  Jåttå Gårdsbryggeri er et av de unge bryggeriene som satser mer og mer på dette, til og med egendyrket humle.  Sist jeg hørte fra dem var de i gang med å eksperimentere med øl tilsatt neper, – og det høres så sært ut at jeg gleder meg til å smake på resultatet….

Vi har en unik mulighet til å markedsføre et genuint norsk øl, og det blir spennende å se hva som kommer ut av dette.

Det er også mitt håp at flere norske bryggerier får oppmerksomhet ute i den store verden i 2019.  Kvaliteten på de beste norske ølene er i toppklasse og fortjener oppmerksomhet.  Lindheim, Eik&Tid, Kinn, Nøgne Ø, Haandbryggeriet og Lervig er noen av navnene ølnerder i Europa allerede nikker gjenkjennende til, men det er mye mer å gå på.

2018 var også det året der kvinner for alvor ble synlige i ølverden.  Det dukker flere og flere opp på smakinger, krankupp og foredrag, flere og flere blir hjemmebryggere, flere og flere nyter godt håndverksøl på utesteder.  Godt øl er heldigvis ikke lengre bare for middelaldrene menn med mye skjeggvekst og stor mage!

La meg få avslutte med et lite hjertesukk.

Håndverksøl står fremdeles for bare noen få prosent av ølkonsumet her til lands.  Det fortjener mye mer plass!

Så min oppfordring for 2019 er: Spre budskapet!

Inviter til smakinger, ta smaking og foredrag med i firmafesten, dra på bryggeribesøk, snakk om godt øl, del godt øl, skriv om godt øl, les om godt øl, spre kunnskap og entusiasme, dra folk med på ølfestivaler!  Be om ølanbefalinger neste gang du er ute og spiser, la restaurantene forstå at vi forventer like mye ølkunskap som vinkunnskap.  Spre det gode øls evangelium!

 

Amen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hun kveiket amerikanernes reiselyst

$
0
0

Store deler av norsk reiseliv befinner seg fortsatt mentalt på 90-tallet når det gjelder markedsføring og tilbud til besøkende. En er kommet litt lenger på mat enn på drikke. Karbonadesmørbrødene er byttet ut med laksewraps og en del steder er det faktisk mulig å få smakt vilt som smaker vilt, men på drikkefronten er det like sørgelig som før. De ser ut til at de innbiller seg at utlendinger kommer her for å drikke spansk og fransk vin og de ser ut til å tro at Kronenbourg 1664 og Corona som spennende ølutvalg eller Carlsberg som lokalt øl.

I et slikt fantasiløst ødeland er det ekstra morsomt å se at noen for oppmerksomhet for noe som er genuint norsk. På Voss finnes det noen få slike. To slike er Voss Bryggeri og 3 Brør Kafe. Jeanette Lilleås er daglig leder for begge disse stedene, men bruker nå mest tid på 3 Brør.

Hver januar legger New York Times ut en artikkel med 52 anbefalte reisemål. Et for hver uke. Et av reisemålene på årets liste er Vestlandet. Her er Voss og 3 Brør er trukker spesielt frem. Dette fordi de serverer godt lokalt øl og ikke minst fordi de serverer øl laget med kveik. Verdens hippeste gjær – og den er norsk.

Jeanette Lillås og Dag Jørgensen fra Voss Bryggeri. (Foto: Ove Haugland Jakobsen)

Jeg fant ut jeg ville ta en liten prat med Jeanette Lillås og treffer henne lørdag formiddag. Dagen etter at hun har samlet gode venner til selskap hjemme hos seg selv.

Gratulerer med fantastisk omtale i New York Times. Ble det litt ekstra lystig i går etter dette?

Litt tilfeldig at jeg hadde middagsgjester akkurat denne dagen. Men ja det ble ekstra lystig og gjestene hadde med blomster og Champagne. De tar aldri med øl til meg.

Hvordan har reaksjonene fra venner og kollegaer vært?

Har aldri fått så mye tilbakemeldinger tidligere. Vanvittig kult. Ekstra hyggelig når Isaac (Le Trou du diable) og Ewan (Ægir) sender hyggelige meldinger. De som kjenner oss godt vet hvor hardt vi har jobba.

Vi som følger den norsk ølscenen vet at dere i Voss Bryggeri har jobbet med kveik fra før den kom inn i den stigende populariteten den nå har. Hvordan føles det da å få en slik positiv oppmerksomhet om nettopp kveik og lokalt øl?

Som lønn for strevet og at det finnes håp om at vi som bryggeri kan overleve i et tøft marked. Og at norsk tradisjonsøl og kveik skal assosieres med Voss. Det er så mange bryggere rundt om på Voss som har holdt denne tradisjonen i hevd over generasjoner. Hadde det ikke vært for de så hadde vi ikke hatt kveik. Det fortjener oppmerksomhet.

Stemmer det at Voss Bryggeri var de først til å selge kveik-øl til utlandet?

Så vidt jeg vet ja. Til USA i 2015.

Var du klar over at denne artikkelen var på vei eller kom den som lyn fra klar himmel?

Var ikke klar over at denne artikkelen kom. Ble utrolig stolt og glad. Dette har vi jobbet hardt for over lang tid. Vi har fått en del henvendelser fra USA, fra bryggerier og privatpersoner. Vet at interessen der er særlig stor for kveik.

Norsk øl, med og uten kveik, blir stadig mer populært i utlandet samtidig det meste som tilbys på utesteder her hjemme (utover standardisert pilsner) er importert. Har Norge blitt for hipt for nordmenn?

Skulle ønske at flere utesteder hadde fokus på norsk håndverksøl. Jeg har selv valgt denne profilen hos oss på Tre brør. Og det er mer enn nok å velge mellom av norsk øl til å gjøre selv den særeste ølnerd fornøyd. Ønsker vi å beholde et mangfold av bryggerier, og dermed et mangfold av smak i Norge er det viktig å støtt opp om de norske.

Har du her en beskjed du ønsker å formidle til serveringssteder rundt omkring i landet?

Sett dere inn i hva norsk tradisjonsøl er, smaken, metoden og ingrediensene (Kveik). Det er utrolig gøy å formidle dette videre til gjester. Både lokale gjester og turister. Serveringssteder og Vinmonopol som har ulike tradisjonsøl med kveik på menyen sier at særlig utenlandske turister spør etter norsk tradisjonsøl. Dette ølet er kanskje ikke så utilgjengelig og sært som mange tror. Så er det jo et fantastisk matøl! Funker særlig godt til kjøtt og ost.

Jeg gir Jeanette fred til å fortsette forberedelsen for åpningen av 3 Brør og begynner å lete i kalenderen etter en ledig helg for en tur til Voss, mens jeg enda en gang undrer meg over hvor lite det norske uteliv har forstått av hvor godt og spennende norsk øl er. Både det tradisjonelle og det mer moderne.

 


På Vinmonopolet får du fort tiden Voss Bryggeri «Vossaøl» (6923402) og «Kveika Rugøl» (10074802),
samt 9 andre øl med kveik fra norske bryggerier.

 


 


Alkoholreklameforbudet til forvirring

$
0
0

Dagens lovverk, med spesielt tanke på bruk av sosiale medier, har vært gjeldende siden 1. november 2015. Den eneste forskjellen er at utesteder og norske bryggerier, spesielt håndverksølbryggerier, har fått dokumenter som påminner om lovverket, hvilke tiltak som blir gjort og hva bryggeriene må gjøre for å holde seg innenfor lovverket.

Veldig forenklet er det advart mot all bruk av sosiale medier for å fremme alkoholholdig drikke.
Bryggeriansatte, tilknyttede mennesker, de som har økonomisk interesse (som også gjelder en ølnerd som får en øl eller kjøper øl rimeligere fra produsent/importør) som deler informasjon om alkoholholdig drikke på sosiale medier, er ansett som lovbrudd.

Privatpersoner som ikke er tilknyttet et bryggeri, kan dele informasjonen på sosiale medier om en øl de har kjøpt. Det er fortsatt fullt lov. Ingen trenger å lage nye FB-grupper og sider for å dele informasjon, man kan fortsatt bruke de som allerede finnes, men bryggerier og utesteder kan ikke bruke sosiale medier der de administrerer eller legger ut informasjon om ølet sitt.
Man kan bruke moderat informasjon på egne nettsider, men ikke på sosiale medier. Det være seg stengte, hemmelige og lukkede grupper på f.eks Facebook.

Næringsetaten utdyper:
På hjemmesidene til salgs- og skjenkesteder er det tillatt med nøkterne produktspesifikke faktaopplysninger om de alkoholholdige drikkene som omsettes på stedet, dersom det er en del av en fullstendig oversikt over produktene som omsettes på stedet. Det er lov å gi opplysninger om pris, råvarer, tilvirkning, duft, smak, farge, serveringsmåte, oppbevaring og bruksområder, og å vise bilder av produktene på nøytral bakgrunn. Dette unntaket gjelder kun salgs- og skjenkestedenes hjemmeside, ikke sosiale plattformer.

Sverige myknet opp reklameforbudet

I Sverige ble alkoholreklameforbudet utfordret i 1997, da magasinet Gourmet trykte en reklame med alkoholholdig drikke.
Den svenske Konsumentombudsmannen gikk til rettssak mot Gourmet for brudd på alkoholreklameforbudet, men tapte saken, da reklameforbudet var i strid med EUs regler. Det var i 2003. Den 20. mars 2003 ble norske myndigheter orientert om at EFTAs overvåkingsorgan (ESA) hadde mottatt en klage over det norske reklameforbudet. Så kan vi bare forestille oss hva som skjedde der…

På Stortinget.no kan man lese:

Med henvisning til Gourmet-saken finner departementet at det eneste aktuelle vurderingstema i forhold til det norske regelverket er det såkalte proporsjonalitetsprinsippet som er et ulovfestet prinsipp utviklet gjennom EF-domstolens praksis. Proporsjonalitetsprinsippet innebærer at det må vurderes hvorvidt et tiltak hjemlet i art. 13 (her reklameforbudet) er nødvendig av hensyn til folkehelsen, eller om dette hensynet kan ivaretas gjennom andre tiltak med mindre inngripende skadevirkninger for samhandelen mellom medlemslandene.

Flertallet har merket seg at mye av grunnen til at debatten om alkoholreklame har kommet opp, er den såkalte Gourmet-avgjørelsen. Flertallet har videre merket seg at departementet påpeker at de forutsetninger EF-domstolen la til grunn når det gjelder reklameforbudets betydning for forholdet mellom utenlandske og innenlandske produkter i Gourmet-avgjørelsen, faktisk sett neppe er dekkende for nors­ke forhold.

Med andre ord; «Bla, bla, bla, NEI!», der altså.

Europa nærmer seg mer forbud mot alkoholreklame

Selv om det er flere land uten forbud mot alkoholreklamer, er det flere og flere som strammer inn, spesielt mot tv, film, radio og sosiale medier.
Frankrikes alkohol lov, Loi Evin, har allerede forbud mot reklamer i flere medier.
Irland skal stramme inn bruken av alkoholreklame, den Britiske legeforeningen har anmodet regjeringen til å innføre totalforbud mot alkoholreklame. Latvia, Finland og Nederland med flere følger etter.
Dette er bare noen få eksempler på at utviklingen i Europa ikke bare går i liberaliserende retning, spesielt hva alkoholreklame angår.

Men avisene skriver om vin…

Faksimile: Aftenpostens samleside om vin.

 

På hjemmesidene til salgs- og skjenkesteder er det tillatt med nøkterne produktspesifikke faktaopplysninger om de alkoholholdige drikkene som omsettes på stedet, dersom det er en del av en fullstendig oversikt over produktene som omsettes på stedet. Det er lov å gi opplysninger om pris, råvarer, tilvirkning, duft, smak, farge, serveringsmåte, oppbevaring og bruksområder, og å vise bilder av produktene på nøytral bakgrunn. Dette unntaket gjelder kun salgs- og skjenkestedenes hjemmeside, ikke sosiale plattformer.

Eksempler på hva som er lov for salgs- og skjenkesteder

  • Muntlig informasjon til gjester som stiller spørsmål om de produktene som tilbys.
    Korte og saklige opplysninger om varens pris, råvarer, tilvirking, duft, smak, farge, serveringsmåte, oppbevaring og bruksområder.
  • Korte og saklige smaksbeskrivelser, for eksempel kan det opplyses om at en alkoholholdig drikk er «bitter» eller «fruktig».
  • Opplysninger i menyer eller på tavler om hvem som er produsent, for eksempel bryggerinavn.
    Vanlig serveringsutstyr kan merkes med alkoholprodusenters firmanavn eller logo. Med vanlig serveringsutstyr menes skjenkeutstyr med direkte tilknytning til selve skjenkingen, for eksempel ølbrikker, glass, rørepinner, drinkmikser og skjenkekorker.
  • Barmatter med logo er tillatt så lenge de ikke er synlige for gjestene, for eksempel når de ligger på innsiden av baren.
  • Menytavler som presenterer hele eller et representativt utvalg av alle alkoholholdige drikker dere tilbyr på skjenkestedet.
  • Utendørs kan dere ha et lite skilt med opplysninger om stedets navn, åpningstider og bevillingsrettigheter, for eksempel type bevilling eller at det er en spesialforretning.

Eksempler på hva som ikke er lov for salgs- og skjenkesteder

  • Produktplassering, for eksempel utstillingsgjenstander på skjenkestedet som fremhever én alkoholholdig drikk. Det er ikke lov å plassere alkoholholdig drikk i lokalet kun for utstilling.
  • Massekommunikasjon av tilbud eller rabatterte priser på alkoholholdig drikk.
  • Massekommunikasjon av betegnelser som «happy hour», «ukens drink», «vinfredag», «after work» eller lignende, for eksempel vil en plakat eller et skilt med opplysninger om at det er «happy hour» ikke være tillatt.
  • Menyer, fyrstikkesker og lignende med alkoholprodusenters logo på regnes ikke som vanlig serveringsutstyr. Det samme gjelder uniformer, forklær og så videre.
  • Barmatter med logo på disken, uavhengig av hvilken vei matten ligger. Matter med logo må ikke være synlige for gjestene.
  • Massekommunikasjon med alkoholpositiv omtale, for eksempel å omtale en alkoholholdig drikk som «god», «nydelig», «duggfrisk» eller lignende.
  • Tavler som kun lister opp enkelte alkoholholdige drikker eller grupper, eller kun ett produkt. Se ovenfor hva som er tillatt.
  • Å fremheve enkelte produkter i menyen foran andre, for eksempel ved å skrive enkelte produkter i større skrift eller i en sterkere farge.
  • Utdeling av gratis smaksprøver av alkoholholdig drikk for å markedsføre et produkt.
  • Å opplyse om alkoholholdige produkter eller tilbud utendørs.
  • Skjenkesteder kan ikke reklamere for alkohol i sosiale medier.

Dette er kun eksempler, og ikke en fullstendig oversikt. Reklameforbudet i Norge er strengt. Hvis du vil lese mer om reklameforbudet anbefaler vi Helsedirektoratets nettside og merknadene til alkohollovens bestemmelser om reklame.

Ølportalens juleøltest 2019

$
0
0

Juleøl er ikke lenger bare hva det pleide å være. Noen tradisjonalister mener kanskje fortsatt at den eneste rette definisjonen på en juleøl er et bockøl (til nød doppelbock) brygget til jul og aldri sluppet før kalenderen bikker november, helst senere. Men de fleste av oss i dag mener nok at det ikke finnes grenser for hva som kan kalles et juleøl, så lenge bryggeriet brygger det til julesesongen og markedsfører det som et juleøl. Dette har også gjort at antallet juleøl på Polet har skutt i været. I år var det 168 norske juleøl innmeldt.

Ølportalen har sendt invitasjoner til alle de norske bryggeriene på Polets liste og spurt om de vil bidra med øl til den årlige juleøltesten. Mange ønsket det og sendte inn øl. Selv om vi satte et tak på tre øl per bryggeri, endte vi opp med å få innsendt hele 87 forskjellige øl fra 44 forskjellige bryggerier.

Ølportalens smakspanel, som i år besto av Brigitte Andersen Alnæs, David Somerto Jacobsen, Jarl W. Alnæs, Per Sandvik og Thomas Skilnand, benytter verken terningkast eller vinskalaer i bedømmelsen. Vi skriver en kort aroma- og smaksbeskrivelse av alle innsendte øl. Vi plukker også ut femten anbefalte kjøp som vi presenterer i en egen liste.

Både listen over de 15 anbefalte kjøpene og listen med beskrivelse av de øvrige ølene er i år sortert etter alkoholstyrke fra lavest til høyest. De som ønsker noen litt lettere øl som passer bedre til mat o.l., kan begynne å lete øverst på listen, mens de som er mer interessert i de kraftigere og mer ekstreme ølene, kan begynne nederst på listen.

Med noen hederlige unntak har vi ikke skrevet mye om hvilken type julemat vi mener at de forskjellige ølene passer til. Hva som er det beste ølet til ribbe, pinnekjøtt, kalkun, torsk, rype, skinke eller hva folk spiser i de tusen hjem, er et hett debatt-tema på nett hvert år. Flere i smakspanelet mener at bockøl, IPA-er og pastry stouts ikke hører hjemme i den diskusjonen, og da har du diskvalifisert flesteparten av ølene i denne testen. Vi synes juleøl er godt, men at de fleste av dem ikke nødvendigvis passer til selve julemiddagen. Bockøl passer nok best til småkaker og gryteretter, pastry stouts til desserter og julekaker, og IPA-er fungerer som regel best på egenhånd. En god saison kan dog fungere til det meste, men vi fikk ikke så mange av dem til årets test.

 

Femten anbefalte

Dette er listen over våre femten anbefalte kjøp sortert fra laveste til høyeste alkoholstyrke:

 

Veholt – Tre kroner (u)tradisjonelt juleøl (6,5 %)

 

Farge: Rav med middels hvit skumtopp

Aroma: Dufter ganske søtt, med klare toner av appelsin og honning og noe pilsnerhumle.

Smak: Smaker også ganske søtlig, og vi gjenfinner både appelsin og honning i smaken. Vi finner i tillegg vanilje, noe kaffe og karamell og en behagelig lett bitter avslutning med noe granbar, revet appelsinskall og søt, rød grapefrukt. Ølet er så balansert og friskt at vi tror det kan passe til alle tradisjonelle julemiddager.

 

Ægir – Eldir (7,0 %)

Farge: Lys karamell, lyst flyktig skum

Aroma: Her kjenner vi en søtlig lukt av bål, karamell, kaffe, rosiner og mørk sirup.

Smak: En søt smak mellom sirup og karamell, noe røyk, toner av appelsin, brune krydder, rosiner, aromahumle og et snev av kaffe latte.

 

Færder – Gull, Røkelse og Myrra (snitt på 7,2 %)

Disse tre ølene selges bare i en trepakning. Ølportalen valgte likevel å teste de separat i smakingen, men bryggeriet har lykkes svært godt i år etter panelets mening. Ved gjennomgang etter smakingen ble det klart at alle tre ølene i trepakningen hadde levert godt nok på egenhånd til å kvalifisere til listen over øl vi anbefaler, så da var det enkelt for oss å bestemme at vi anbefaler hele trepakningen som et av våre femten anbefalte kjøp.

 

Gull (8 %)

Farge: Lys karamell, flyktig skumtopp

Aroma: Svakt søtlig duft med toner av honning, hvetebakst og sitrus.

Smak: En ganske søt smak med toner av tropiske frukter. Panelet finner noter av honning, karamell, fersken og appelsin. Fin balanse.

 

Røkelse (7,0 %)

Farge: Colafarget med flyktig beige skumtopp

Aroma: Et lett røykpreg som noen sammenligner med bål eller peis, panelet finner også noter av blåbær/skogsbær, sjokolade, lakris, svisker og gjærbakst.

Smak: I smaken finner vi røstet malt, blåbær, røyk, mandler, anis, sviske. Noen får også assosiasjoner mot pepper og brente skorper samt noe grapefrukt i ettersmaken.

 

Myrra (6,5 %)

Farge: Karamell med flyktig lys skumtopp

Aroma: I nesen får vi karamell, kaffe, anis og noe nellik.

Smak: Fyldig munnfølelse med toner av nellik, karamell, sjokolade, kaffe, noe kakao og litt allehånde. En i panelet finner også et snev av ingefær og sitrondrops.

 

Graff – Julejuice (7,5 %)

Farge: Halvtåkete strågul med flyktig lys skumtopp

Aroma: Tropiske frukter, gress og et snev av granbar.

Smak: Lett søtlig med smaker av ananas, fersken, kiwi, appelsin og revet appelsinskall samt noe grapefrukt. Fortsatt litt ferskt humlesting for de som er vare for slikt, men dette er vanlig i en nysluppen IPA og vil nok forsvinne i løpet av de ukene som er igjen til jul.

 

Kinn – Solsnu (7,5 %)

Farge: Kobberfarget med middels, lyst skum

Aroma: Vi plukker opp lukter som mango, appelsin, honning, brød, gress og basilikum i nesen.

Smak: En kompleks, men balansert, smak av fersken, appelsin, revet appelsinskall, sitron, karamell, honning og brød. Ettersmak med en diskret bitterhet, honning og appelsin. En øl mange synes passer bra til julematen, f.eks. Ribbe og kalkun.

 

Klokk & Co – Juleklokk (8,0 %)

Farge: Brun i fargen, svært uklar med lett beige skum.

Aroma: Mild aroma med hint av fiken, karamell, malt og sjokolade

Smak: Kraftige, fyldige smaker. Hint av bål og knekk i starten som erstattes av skogsbær og svisker. Noe sjokolade, vanilje og kaffe. Litt bitter ettersmak. Spennende øl hvor det skjer mye!

 

Kinn – Vintervarmar (8,5 %)

Farge: Mørkebrun med lett, hvitt skum

Aroma: Her finner panelet røkt kjøtt, leirbål, loff, tørket frukt  med et snev av aprikos i duften.

Smak: Panelet finner et bredt spekter av smaksnoter i denne, uten at den blir ubalansert, blant annet lakris, røykmalt, karamell, brød, pekannøtter, svisker, dadler, klementiner, bær, granskudd, kandisert frukt, appelsin og grapefrukt. En av smakerne konkluderer slik: «Digg øl». Noe det ikke er vanskelig å være enig i.

 

St. Hallvards Bryggeri – Reserve-Jul (9,0 %)

smart

Farge: Mørk rav med flyktig hvitt skum

Aroma: Her finner vi appelsin, honning, kaffe, karamell, brød, grapefrukt og noe krydder i lukten.

Smak: Denne ølen har en lett og frisk smak med toner av karamell, appelsin, honning, korn, kaffe og ristet brød.

 

Ægir – Fimafeng (9,0 %)

Farge: Mørk rav med flyktig lyst skum

Aroma: Behagelig aroma av karamell, humle, brød og honning. Lukter litt som en barleywine.

Smak: Dette er en mangefasettert, men behagelig balansert, øl med toner av søt karamell, fruktkaramell, honning, sirup, appelsin, sitron, kaffe, melkesjokolade og et hint av røde bær.

 

Cervisiam – Gryla (10 %)

Farge: Uklar mørk brun med brunt skum

Aroma: Tydelig søtlig aroma av mokka.

Smak: Dette er stout med mye sødme. I smaksbildet finner vi blant annet mørk sjokolade, pekannøtter, vanilje, kaffe, toffee og noe laktose. Til tross for disse tunge, søte smakene har ølet likevel en form for behagelig friskhet. Dette er et dessertøl som nok står best alene, men vil også trolig passe til de fleste typer is.

 

Nøgne Ø – Julequad 2016 (10 %)

Farge: Mørk, nesten svart, lett skum

Aroma: I duften fant panelet noter av lær, fiken, brent karamell, brunt sukker, jord, mørk plomme, dadler, rosiner, belgisk gjær og et hint av tobakk.

Smak: I smaksbildet dukker følgende smaker opp: krydderkake, kardemomme, karamell, lær, plommer, sviskekompott, rosiner, fiken, knekk, søte epler, jordtoner og litt sjokolade.

 

Ølkymisten – Nonstandard Christmastime (10 %)

Farge: Svart med flyktig mørk beige skum.

Aroma: Sjokolade i mengder, røde bær og hint av anis i nesen.

Smak: Søte smaker av sjokolade, anis, vanilje og skogsbær. Noen finner litt kaffe, kakaopulver og et svakt bourbonpreg. Dette er en godt balansert dessertstout, som kan drikkes både selvstendig og til dessert og småkaker.

 

Nøgne Ø – Svart Jul – Tropical Christmas Stout (10 %)

Farge: Svart med brunt skum

Aroma: Her kjenner vi anis, fiken, kaffe, sjokolade, røstet malt, papaya, kirsebær og litt grønne epler på nesen.

Smak: I denne stouten fant vi under smakingen noter av kakao, sterk kaffe, kanel, lakris, mørk sjokolade, moreller, plomme, dadler, tørket kirsebær, mango, papaya og eple. Noe svisker og røstede toner i ettersmaken.

 

Kinn – Tomasmesse (10,5 %)

Farge: Svart med lyst brunt skum

Aroma: Her finner panelet toner av svisker, dadler, kaffe, lær og belgiske gjærtoner i nesen.

Smak: Smaken er sammensatt, og vi finner blant annet søt lakris, salte sukkertøy, kandissukker, modne epler, aprikos, dadler og et snev av banan.

 

Ægir – Fimbul (11,5 %)

Farge: Rødbrun med lys beige skumtopp

Aroma: I duften finner vi marshmallows, eikefat, sjokolade, kaffelikør, fiken, karamell, kongerøkelse, gjærbakst og kanel.

Smak: Brent karamell, sjokolade, marengs, kaffe, kaffedrops, mandler og andre nøtter, fløtekaramell og noe skogsbær er det vi finner i smaken. En herlig kompleksitet på dette ølet.

 


 

De andre gode juleølene

Her kommer en beskrivelse av de ølene som ikke nådde opp til listen over våre  femten anbefalinger. Det var mange gode øl her også, i et utvalg stiler, så kanskje ligger din favoritt her. Listen er sortert fra lavest til høyest alkoholstyrke:

 

Hunsfos – Julewit (5,3)

Farge: Lys gul med hvitt skum

Aroma: Sitrus, røde bær og litt kjeller

Smak: Frisk og lett med smaker av sitron, appelsin, koriander og tyttebær. Litt perlende i munnen, noe som kan tyde på litt overdreven karbonering.

 

Schouskjelleren Mikrobryggeri – Sur Rød Jul (5,5 %)

Farge: Gyllengul med lite skum

Aroma: Årets eneste surøl dufter av røde druer, stikkelsbær, vått gress, lime, blodappelsin og noe yoghurt.

Smak: Syrlig smak med toner av bringebærdrops, Love Hearts-peppermyntedrops, stikkelsbær, hvite rips, lime, sitrongress og noe brød.

 

Fjordfolk – Julelager (5,8 %)

Farge: Mørk rav, skummer er hvitt og ligger middels lenge

Aroma: Honning, karamell og frisk sitrus.

Smak: Honning, brød og et innslag av pilsnerhumler. Lettdrikkelig.

 

Oslo Brewing Company – Red & Wheat Christmas (5,9 %)

Farge: Champagnefarget, middels skum

Aroma: Vinøse toner, krydder og banan.

Smak: Ingefær, nellik, allehånde, marsipan og banan. Noe bitterhet. Kan nok passe til salt mat.

 

E.C. Dahls Bryggeri – Juleøl (6,0 %)

Farge: Mørkebrun med lys beige skum

Aroma: Behagelig søtlig aroma av malt, plommer, mørke frukter og litt karamell

Smak: Lette noter av karamell, plomme, røde epler, sjokolade, vanilje, lakris, svisker og dadler.

 

Qvart – Rudolfs Røde (6 %)

Farge: Rav med et offwhite skum som blir liggende tykt

Aroma: Bollebakst, kardemomme og appelsin.

Smak: Appelsin, furunål, brød, honning, rips, stikkelsbær, appelsin, pære, moreller og litt søt bakst. Ølet i seg selv er nok litt for humlebittert for det meste av julematen i Norge. En litt perlende munnfølelse kan nok skyldes en noe overdreven karbonering, noe som trekker ned noe.

 

59°N 11°E Brewery Rakkestad – Christmas Time (6,2 %)

Farge: Karamellfarget med flyktig hvitaktig skum

Aroma: Karamell, peisved, muskat og en søtlig honningaktig eim.

Smak: Muskat, allehånde, andre brune krydder og en svak sirupsaktig ettersmak.

 

Ringnes – Juleøl Sterk (6,3 %)

Farge: Mørk ravfarge med flyktig hvit skum

Aroma: Dyp søt maltaroma med spor av nøtter, karamell, klementiner, marsipan, tørkede frukter og røde bær.

Smak: Lette noter av knekk, mandler, valnøtter, maltsødme, svisker, rosiner, plommer, røde epler, appelsin, klementiner og noe fersken.

 

Borg – Fredrikstad Juleøl (6,5 %)

Farge: Karamellfarget med lite skum

Aroma: Mild karamell, brød og noe brune krydder.

Smak: Fruktig med hint av appelsin og fersken, litt bitter karamell, noe grønne urter, brune krydder, sjokolade og en søt fruktig ettersmak. Lettdrikkelig.

 

Bådin – Gildeskål (6,5 %)

Farge: Strågul med hvit skumtopp

Aroma: Ananas, fersken mango, appelsinskall, lime, mandel

Smak: I denne saisonen fant panelet en lett syrlig smak med tydelig appelsinsting og toner av appelsindrops, lime, eikefat og noe gress.

 

Christianssands Bryggeri – CB Juleøl (6,5 %)

Farge: Karamellfarget med flyktig hvitt skum

Aroma: Karamell, honning, noe humle og ingefær.

Smak: Karamell, sjokolade, svak kaffe, honning, lakris og ingefær. Søtlig, men med en smak bitterhet i ettersmaken. Lettdrikkelig.

 

Borg – Juleøl (6,5 %)

Farge: Karmellfarget med en middels hvitaktig skumtopp

Aroma: Svakt maltpreg og mye karamell.

Svak: Lette toner av brent karamell, honning, maltkaramell som gir en svak sødme. Et snev av bitterhet i ettersmaken.

 

Hansa Julebrygg (6,5 %)

Farge: Rødbrun med flyktig skum

Aroma: Maltkaramell, karamell og gjærbakst.

Smak: Kaffe, kakaopulver, ristet brød, malt, karamell, sitron og noe ingefær.

 

De Tvende – Munken VI (6,5 %)

Farge: Mørk gyllen, flyktig skum

Aroma: Karamell, brød og røstede noter.

Smak: Lett og frisk, lite sødme, litt humlebitterhet som gir en spiss og frisk smak. Litt brente smaker, men ikke så mye maltpreg, svak sjokolade, karamell og brødskorper.

 

Hansa – Juleøl (6,5 %)

Farge: Karamellfarget med flyktig hvitt skum

Aroma: Svakt søtlig av malt, karamell, honning og hveteboller.

Smak: Brent malt, ristet brød, litt kaffe, lett karamell, honningnoter, hvetebakst og lakris. Svak bitterhet i ettersmaken. Lettdrikkelig.

 

Mack – Juleøl 2018 (6,5 %)

Farge: Lys karamell med flyktig lyst skum

Aroma: Malt, julekake, våt ull, halm, karamell, kirsebær og lakris.

Smak: Svak søtlig med toner av malt, karamell, honning, ristet brød, kaffe og litt appelsin. Lettdrikkelig.

 

Mack – Juleøl 2019 (6,5 %)

Farge: Lys karamell med flyktig lyst skum

Aroma: Halm, brød, karamell, kirsebær og appelsin.

Smak: Søtlig med toner av malt, karamell, kaffe, lakris, honning og røde bær. Lettdrikkelig.

 

Oslo Brewing Company – Flåklypa juleøl v.2 (6,5 %)

Farge: Kobberfarget med hvitt skum

Aroma: Krydret, frisk og fruktig aroma med innslag av sitrus, marsipan, karamell, gress og vingummi.

Smak: God saisongjær, frisk fruktighet. Mulig det ikke er «Årets best juleøl», slik det hevdes på flasken, men det er i hvert fall det beste vi har smakt fra Flåklypa.

 

Sagene – Sterk Jul (6,5 %)

Farge: Karamellfarge med flyktig, lyst skum

Aroma: Svakt karamell, noe brune krydder, malt og litt sjokolade

Smak: Fyldig maltkaramell, brent kaffe, bitter karamell, grønne urter og litt sjokolade. Et svakt hint av grapefrukt blir liggende igjen i ettersmaken. Klassisk, tradisjonelt juleøl i bockstil.

 

Slakteren Brygghus – Seså Julesaison med pors (6,5 %)

Farge: Gul med hvitt skum

Aroma: Silo og vått gress. Lukten bærer preg av at saisongjæren ikke har fått jobbet helt ferdig enda, men det er godt mulig at dette bedrer seg innen jul.

Smak: Vi finner spor av ananas, pors, mango og blomstereng. Smaken tyder på at dette kan bli en fin saison med litt lagring. Den har en fin fruktighet, krydrede gjærtoner og urter. Finishen er crisp og fin. Bør nok lagres litt før den drikkes.

 

Små Vesen – Jutul Old Ale (6,5 %)

Farge: Colafarget med hvitt flyktig skum.

Aroma: Røyktoner, brent malt, sjokoladekaramell, brød, halm og mørk sjokolade.

Smak: Kald kaffe, noe røyktoner, brent malt, ristet brød, melk og med et snev av vanillin. Fyldig og tørr.

 

Aass – Juleøl Premium (6,5 %)

Farge: Mørkebrun med beige skumtopp.

Aroma: Skog, jord, svak fennikel, markjordbær, villbringebær, karamell og rød saus.

Smak: Kraftig smak av brent malt, lett sødme, halm, mandel, daddel, smørkaramell og skogsbær. En juleøl helt etter den tradisjonelle skolen.

 

Balder – Julebukk (7,0 %)

Farge: Brun med middel skum

Duft: Kaffe, sjokolade og noe sitrus.

Smak: Fyldig og smaksrik. Mye sødme og skummende munnfølelse. Smaker av sjokolade, kaffe, litt brent malt og litt svakt krydrede hint som muligens kommer fra sitrusskall. Er såpass balansert at den nok kan drikkes til julemat. Tydelig preg av humlen, men ikke som skarp bitterhet.

 

Bygland – Gofa Røykstaut (7,0 %)

Farge: Svart med  beige skumtopp

Aroma: Brent malt, skog, bål og svak marsipan.

Smak: Brent toast, sopp, skogbunn, mose, bark, kaffe og macadamianøtter.

 

O.M.A – Juleøl (7,0 %)

Farge: Colafarget med en stor, men flyktig, skumtopp

Aroma: Tørr kaffe, allehånde og noe karamell.

Smak: Kaffe, cola, malt kakao, grapefrukt som gir en viss bitterhet, og noe appelsin. Litt skummende munnfølelse. Muligens litt for bitter for bruk til tradisjonell julemat.

 

Hubertus  – Noelle (7,0 %)

Farge: Rødbrun med en flyktig hvit skumtopp

Aroma: Malt, kaffe, karamell, brød og litt honning.

Smak: Tørr med lite sødme. Brent malt, litt kaffe og karamell. Ikke noe preg av bitterhet fra humlen, den ligger der og balanserer malten. Nøytrale smaker og ingen julekrydder. Passer antakeligvis derfor til mange matretter, f.eks. pinnekjøtt.

 

Little Brother – Du glitrende goddag! (7,0 %)

Farge: Mørk rødbrun med flyktig lyst skum

Aroma: Karamell, sjokolade, kaffe, appelsin og laktose

Smak: Tykk munnfølelse, sødme som forsterker smaker av sjokolade, karamell og kaffe. Du kjenner smaken av laktose som er med på å gi en fyldigere munnfølelse, men ikke så mye at det blir påfallende. Alt i alt en fyldig og ganske søt juleøl vi ville spart til etter maten og heller drukket til tørre julekaker og annet julegodteri. Passer sikkert godt til pepperkaker med blåmuggost også.

 

Røros – Santa’s Little Helper (7,0 %)

Farge: Mørk brun med lys beige skumtopp

Aroma: Fruktig aroma med innslag av bolledeig.

Smak: Fruktig og maltrik på tunga med innslag av eiketanniner. Svært lettdrikkelig.

 

Schouskjelleren Mikrobryggeri – Juleøl (7,0)

smart

Farge: Dyp kobberfarget med hvitt skum

Aroma: Nøtter, plommer, rød saus, nyknust malt og noe gress

Smak: Her finner vi mandelkake, karamell, blomster, appelsin, bær, brune krydder, hveteboller og noe granbar.

 

Svalbard Bryggeri – Spitsbergen Juleøl (7,0 % )

Farge: Rødbrun med fint hvitt skum

Aroma: Europeisk humle, rugbrød, appelsin, frosne bringebær og godt moden frukt.

Smak: Litt bitter fruktsmak mot blodappelsin og litt søt fruktighet mot dadler. Lettdrikkelig.

 

St. Hallvards Bryggeri – For-Jul (7,3 %)

Farge: Mørk rav med flyktig hvit topp

Aroma: Appelsin, honning, grapefrukt, brød, kaffe, karamell og brune krydder.

Smak: Ristet brød, honning, kaffe, karamell, appelsin, korn. Ettersmaken er først søtlig, men det går over til en svak bitterhet etter en stund. Denne var det delte meninger om i panelet, og noen likte den mye bedre enn andre.

 

Hogna Brygg – Blitzen Jule-IPA (7,4 %)

Farge: Ravfarget med nesten hvitt skum

Aroma: Frisk amerikansk humle, frisk barskog, sitrus, bringebær og grapefrukt.

Smak: Fruktig smak, kraftig humle, som nok vil roe seg noe innen jul, kraftig karamellsødme, hint av granskudd, klementiner, lime og med krydrete toner i ettersmaken. Ikke et matøl.

 

Berentsens – The Holy Bock Vanilla (7,5 %)

Farge: Rødbrun med lyst flyktig skum

Aroma: Vanilje, toffee, vanilje og brune krydder.

Smak: Smaker toffee, fudge, vanilje, lys sjokolade samt hint av røde frukter og plomme.

 

Bådin – Landegode (7,5 %)

Farge: Gyllenbrun med flyktig skumtopp

Aroma: Kanelbakst, brent malt, honning, ingefær og nellik.

Smak: Vi får assosiasjoner til søt bakst, noe svakt brent, med klare toner av honning, karamell og appelsin samt noe sitron, fersken og rosin. I ettersmaken dominerer revet appelsinskall og honning.

 

De Tvende – Winterwald (7,5 %)

Farge: Svart med beige skum

Aroma: Mørk sjokolade, malt, gjærbakst, jordtoner, lakris, røde epler og fiken.

Smak: Plomme, røstet malt, fiken, lakris, sviske og revet appelsinskall. Noe alkoholsting.

 

Små Vesen – Jolereia Joleøl (7,5 %)

Farge: Mørk brun med lys beige skumtopp

Aroma: Kaffe, brent kvist, noe røde bær, mørk malt og nybakt brød.

Smak: Kald kaffe, tørket frukt, røde epler, litt maltsødme, men også noe syrlighet. Lett alkoholpreg.

 

Nøisom – Dobbelbock (7,8 %)

Farge: Lys colafarget med hvitt skum

Aroma: Løv fra trærne, knekk, urter, eple, klementin, mango og Hubba Bubba-tyggegummi.

Smak: Knekk, god maltsødme, fersken, mild sitrus og epler.

 

Nøgne Ø – Rød Jul – Imperial Red Ale (8,0 %)

Farge: Dyp rødbrun

Aroma: Her kjenner vi frisk sitrushumle, lime, klementin og sjokolade på nesen.

Smak: Vi finner behagelige smaker av søt kjeks, kaffe, klementin og blomstereng.

 

7 Fjell – Mōrdraniht Dark Christmas Ale (8,0 %)

Farge: Mørk kaffefarget med lys brun, flyktig topp

Aroma: Kaffe, mørk sjokolade, florale toner, karamell, brød og noe bær

Smak: Brent malt, fruktig kaffe, sjokolade, bjørnebær, karamell, brød, røde epler og litt grapefruktbitterhet.

 

Hogna Brygg – Vixen Old Ale (8,0 %)

Farge: Mørk karamellfarget med cappuccinofarget, kraftig skumtopp

Aroma: Her får vi brent karamell, kaffe latte, lys karamell og svisker på nesen.

Aroma: Bitter karamell, pære, plomme, fiken og noe coctailbær.

 

Mack Mikrobryggeri – Bloody Christmas

Farge: Rød med flyktig lyst, nesten rosa skum

Aroma: Tropiske frukter, steinfrukt, bær og litt rømme.

Smak: Appelsin, tropisk juice, pære, røde bær, rødbrus, sukkertøy, grønne urter og med et veldig svakt snev av løk og yoghurt. Lett og frisk IPA.

 

Sagene – Tannjul (8,0 %)

Farge: Mørk kaffefarget med brunt, flyktig skum

Aroma: Kaffe, malt, sviske, sjokolade, appelsin og med et snev av ingefær.

Smak: Fyldig, balansert sødme, sjokolade, kaldpresset kaffe, appelsin, toffee, lakris og brent malt. Litt grapefruktbitterhet i ettersmaken.

 

Solo – Jikiun Triple Decoction Christmas Dobbelbock (8,0 %)

Noen vil kanskje si at dette er et gresk bryggeri og ikke har noe i en norsk juleøltest å gjøre, men dette er en norsk brygger og nybrottsmann som brygger juleøl spesielt for det norske markedet på et norsk bryggeri, så vi valgte å inkludere ølet.

smart

Farge: Svart med lattefarget, ganske kraftig skum

Aroma: Vi kjenner plomme, appelsin, humle, rosiner, basilikum, koriander, lime og litt alkoholsting på nesen.

Smak: Godt balansert øl med toner av plomme, kaffe, honning, karamell, sirup, kamferdrops, kaffe, basilikum og en del grapefruktbitterhet som balanserer ut alt det søte og blir sittende igjen i ettersmaken.

 

St. Hallvards Bryggeri – 5 Jul På Vogna (8,0 %)

Farge: Mørk rav med et svært hissig, lattefarget skum

Aroma: Noe søtlig med toner av honning, gress og grønne urter. Fruktig.

Smak: Begge flaskene vi fikk, er dessverre overkarbonert (bør ha glass klart eller skjenke over vasken). Vi finner smaker som banan, karamell, appelsin, grapefrukt, sitron og noe humlebitterhet. Gir en skummende munnfølelse. Kan med fordel stå i glasset en stund.

 

Aass Bryggerhuset – Juleøl 2019 – Pinnekjøtt Røykbock (8,0 %)

Farge: Kobberfarget med hvitt, flyktig skum

Aroma: Bålrøyk, røkt kjøtt og kransekake.

Smak: Røyk, kransekake, nøtter, marsipan, svisker, brent brød, toffee og noen salte toner. Unik og morsom smakssammensetning.

 

Bådin – Tussvatnet (8,2 %)

Farge: Mørk brun med lyst beige skum

Aroma: Cola, fennikel, fiken, tørket frukt, urter og toffee og noe grønne epler.

Smak: Gøyal fruktighet med toner av cola, fennikel, anis, fiken, appelsin, gojibær, kirsebær, nesler, klementiner og toffee. Godt balansert.

 

De Tvende – Munken VIII (8,5 %)

Farge: Lys gyllen med lyst skum

Aroma: Lette kryddernoter, noe gjær, tropiske noter med blant annet ananas, appelsin og mango, vanilje, syriner og sitronkake.

Smak: Belgiske gjærestere som går over til toner av lyst knekkebrød, sitrongress, bær og Hubba Bubba-tyggegummi.

 

Mack Mikrobryggeri – Weizenbock Julebrygg (8,7 %)

Farge: Lys karamell med flyktig lyst skum

Aroma: Hvetekake, toffee, pepperkake, honning og banan.

Smak: Søtlig karamell, svak banan, hvetekake, honning og søt karamell. Rundt og søtlig øl uten særlig bittertoner.

 

Graff – Julebokk (8,8 %)

Farge: Karamellfarget med lattefarget skumtopp

Aroma: Karamell, sjokolade, honning og brødtoner.

Smak: Sjokolade, kaffe, karamell, honning og med hint av brune krydder, lakris og appelsin. Svak bitterhet i ettersmaken.

 

Graff – Fatlagret Julebokk (8,8 %)

Farge: Colafarget med flyktig, lattefarget skum

Aroma: Bålrøyk, bitter karamell, honning og noe brune krydder.

Smak: Lett røyk, karamell, revet appelsinskall, eik, kaffe latte og et snev av sjokolade.

 

7 Fjell – Julesnop – White Christmas Stout (9,0 %)

Farge: Uklar

Duft: Fruktig med toner av tropiske frukter, fruktdrops, hvetebakst, strå, kaffe latte, rabarbra og bær.

Smak: Karamell, hvetebakst, appelsin, fruktig kaffe og med et snev av rabarbra, basilikum, sukkertøy og rom. Litt kald kaffe i ettersmaken.

 

Austmann – Stille Natt (9,0 %)

smart

Farge: Rødbrun med lyst brunt skum

Aroma: Muskat, jordtoner, lakris, likør, kaffe og mørk sirup. Lett alkoholsting i nesen.

Smak: Fyldig og smakfullt øl med toner av lakris, karamell, honning, kaffe og noe karve.

 

Berentsens – Jule Avec (9,0 %)

smart

Farge: Colafarget med lyst brunt skum

Aroma: Toffee, nøtter, dadler, svisker, røde plommer, mandler, lett vanilje og gran

Smak: Knekk, colasaftpose, svisker, rosiner, julekrydder, lett maltsødme og litt te.

 

Fjordfolk – Star of Bethlehem (9,0 %)

Farge: Svart med brunt skum

Aroma: Akevitt, trefat, røstet malt, bitter grapefrukt.

Smak: Eiketanniner, karve, kaffe, lakris og sjokolade. Kraftig alkoholsting som kan dempes noe med tiden. Noe fruktighet.

 

Hansa – Juleale (9,0 %)

Farge: Rødbrun med flyktig skumtopp

Aroma: Fruktig med plomme, appelsin, karamell, brød og noe høy.

Smak: Brød, kaffe, honning, basilikum, karamell og noe sjokolade.

 

Mack – Tradisjonell Julebokk (9,0 %)

Farge: Kobberbrun med lys beige skumtopp

Aroma: Søtlig med toner av maltdrops, julebakst og anis i nesen.

Smak: Maltdrops, brent karamell, snev av rosmarin og røde epler. Kan nok passe til modne oster.

 

Ringnes – Julebokk (9,0 %)

Farge: Mørk brun med lattefarget, god skumtopp

Aroma: Tørket, godt moden frukt granskog og karamell.

Smak: Søt karamell, maltsødme, krydrede gjærestere, bær og svake noter av treverk.

 

Aass – Juleøl Vellagret (9,0 %)

smart

Farge: Mørk rødbrun med OK skum

Aroma: Maltkaramell, godt ristet brød, mørk sirup, grønne urter og litt plomme.

Smak: Karamellmalt, ristet brød, sjokolade, knekk, kaffe, grønne urter, litt ingefær, kakaopulver og revet appelsinskall.

 

E.C. Dahls Bryggeri – Sankt Olav Juleøl (9,1 %)

Farge: Klar rødbrun farge med middels beige skum.

Aroma: Tørkede frukter, plomme, sjokolade,karamell, kardemomme og litt gjærbakst på nesen.

Smak: Fruktig preg med innslag av dadler, kardemomme og knekk. Hint av appelsin, sjokolade, kaffe og lakris. Lett bitterhet i ettersmaken.

 

Hunsfos – Direktørens Jul (9,3 %)

Farge: Svart med brunt, holdbart skum

Aroma: Nellik, fruktige humler, appelsinskall og ingefær på nesen.

Smak: Tropiske frukter, nellik, ingefær og litt bitter kaffe i smaksbildet.

 

Cervisiam – C.H.U.D. (10,0 %)

Farge: Svart med brunt skum

Aroma: Lær, plommesyltetøy, juletre, kakao, blåmuggost, kirsebær, mango og sjokolade.

Smak: Kaffe, sjokolade, blåmuggost, blåbær, pistasjenøtter, vanilje, laktose, plomme og litt fersken.

 

EGO – Don’t Open Til Christmas (10,0 %)

Farge: Mørk brun med lyst beige skum

Aroma: Sjokolade, karamell, malt, sviske, mørke frukter, toffee og anis.

Smak: Søtlig smak med malt- og sjokoladetoner. Anis, knekk, toffee, revet appelsinskall og litt vanilje.

 

Cervisiam – Krampus 2.0 (10,0 %)

Farge: Svart med flyktig, beige skum

Aroma: Laktose, ananas, vanilje og røstet malt på nesen.

Smak: Kaffetoner, nøtter, laktose, vaniljekrem, sjokolademelk og noe kirsebær.

 

Homborsund – Svartskjær (10,0 %)

Farge: Colafarget med lyst beige skum

Aroma: Regnvåt asfalt om våren, stikkelsbær, vanilje, kandissukker, plommer samt litt morell- og sitronnoter

Smak: Karamell, lær, kvist, belgiske gjærestere, tobakk, lakris, sjokolade, marengs, kirsebær og moreller.

 

Little Brother – Grønne, Tre, Velkommen, (10,0 %)

Farge: Colafarget med brunt, holdbart skum

Aroma: Kald kaffe, allehånde, søte toner og ullklær som tørker foran peisen.

Smak: Muscavadosukker, fløte, nellik og valnøtter. Pulverkaffe i ettersmaken.

 

Schouskjelleren – Julestout (10,0 %)

Farge: Mørk brun med lyst brun skumtopp

Aroma: Kaldtrukket kaffe, mørk karamell, knekk og kiwi på nesen.

Smak: Kaffe, lakris, sjokomalt, knekk, røstet malt, appelsin, plomme og behagelig alkoholvarme.

 

Amundsen – Ashes To Ashes (10,5 %)

smart

Farge: Svart med lett, luftig skum

Aroma: Kraftig toffee, vanilje, laktose og hasselnøtter.

Smak: Utvilsomt den søteste stouten i testen. Smaker av toffee, pistasjeis, sjokolade, vanilje og laktose. For søtmonser.

 

Fjordfolk – Epiphany (12,0 %)

Farge: Rødbrun med flyktig skumtopp

Aroma: Karamell, sjokolade, steinfrukt og sterke vinøse toner. Litt alkoholsting.

Smak: Karamell, nøtter, røde bær, rødvin, grapefrukt, plomme og grønne urter. Tydelig alkoholpreg.

 

7 Fjell – No Cake For You! (12,5 %)

Farge: Svart med flyktig, brunt skum

Aroma: Kardemomme, iskaffe, lakris, røstet malt, sjokolade og markjordbær.

Smak: Julekrydder, knekk, kaffe, salt lakris, sjokolade, plomme, røde epler og ristede nøtter. Varmt alkoholpreg.

 

Berentsens – Stelliger Divum (19,0 %)

Farge: Rødbrun med lite skum

Aroma: Karamell, dadler, plomme, marsipan, gjærbakst samt noe båltoner.

Smak: Brent karamell, lakris, svisker, dadler, rosiner, plomme, hint av sjokolade og kakao og ristet brød. Tydelig alkoholsting. Svært søt, litt mot en likør.


God Jul

Norsk medaljedryss under European Beer Challenge

$
0
0

Flere norske bryggerier hadde levert varer til konkurransen. Spesielt to bryggerier dro med seg mange medaljer, nemlig Austmann Bryggeri (5) og Nøgne Ø (4). Markedsansvarlig hos Nøgne Ø, Tom Young, synes det var gode nyheter å få.

«Marooned fikk dobbelt gull i konkurransen, og vi mener selv at dette er det beste brygget som noen gang har blitt lansert av Nøgne Ø. 3 av de 4 bidragene vi sendte inn fikk gullmedaljer, så det faktum at Dark Horizon 6 «bare» fikk sølv får vi heller leve med.» sier en munter Tom til Ølportalen. Slik konkurranser finnes det mange av, og ikke alle kan tas like seriøse. Dog er European Beer Challenge en av de mer stabile ølkonkurransen i verden, og har holdt på siden 2006.

«Det er alltid nyttig og interessant å få målt våre bryggerier opp mot andre bryggeriers øl.» fortsetter Tom, «Med godt over 100 slike medaljer og diplomer allerede hengende på trofèveggen vår, er det også en konstant påminnelse om å strekke seg enda litt lengre.» avslutter han.

Det ble konkurrert i hele 194 forskjellige stiler / klasser i London under konkurransen, 144 ølklasser og 50 sider / mjød klasser. Den fulle oversikten kan dere se på deres hjemmesider.

Dette ble til slutt de norske plasseringen.

 

 

  • Dobbel Gull
    • Georgia Peach Sour – Austmann Bryggeri
    • Marooned – Nøgne Ø
    • Chocolate Seasurf – Hogna Brygg og Reins Kloster (6.  bryggeri)
  •  Gull
    • Hoppy Blonde – Austmann Bryggeri
    • Pine Shoot NEIPA – Austmann Bryggeri
    • Rouge Wave – Nøgne Ø
    • Belgian Triangle – Nøgne Ø
    • Catcher in the Rye – Berentsen Brygghus
    • GLacier Beer – Berentsen Brygghus
    • Sognar Porter Sterk – Norumbryggeriet
    • Hoppy Fairytale – Hogna Brygg
    • Rødskjegg – Hogna Brygg
  • Sølv
    • Dark Horizon 6 – Nøgne Ø
    • Kyoto – Hogna Brygg

  •  Bronse
    • Psycho-Tropic Hazt Pale Ale av Austmann Bryggeri
    • Coffee Porter – Austmann Bryggeri
    • Cloudberry Imperial Gose – Berentsen Brygghus

 

 

Lindheim Ølkompani med medalje i prestisjetung konkurranse

$
0
0

«Lille Røde» fikk Norges eneste medalje i Brussel, men det er ikke første gang bryggeriet har tatt med seg medalje fra Belgia. I 2018 vant de medaljer, med gull for sin Sour Cherry og bronse for Coolship Cherry.

Denne gangen var det et mildere øl som fikk edelt metall. «Lille Røde» er en lavalkohol surøl (3,75%), lagret på fat og tilsatt bringebær og svartsurbær. Et øl som tydelig gikk hjem hos dommerne av klassen fruktøl.

Ingeborg Lindheim er veldig fornøyd med resultatet, og å se resultatet etter et fokus på lavalkohol den siste tiden «Vi har vært veldig opptatt i det siste året med å utvikle fatlagret surøl under 4,7%, for å kunne ha et bedre tilbud av det vi fokuserer på mest her (surøl). Det er en motivasjon for å utvikle dette enda mer, og vi ser at trenden går mot svakere øl.». Utforskningen fortsetter med andre ord, og allerede er det flere øl i samme serie på gården. «Vi har Lille Røde, men også to nye i form av Plomme Lille og Lille Kirse. Veldig kjekt å vinne medalje på et øl vi har, og håper folk synes er gode og interessante.»

5 julegavetips til ølnerden som har alt

$
0
0

 

  1. Billett til Norsk Ølfestival – Uansett hvor dedikerte ølnerden du gir gave er, har personen ikke smakt ølene på denne festivalen, for dette er nemlig Norges største hjemmebryggerfestival. Her skal publikum skal kåre sine favoritter blant øl, mjød og cider og her kommer de beste av de beste innen norsk hjemmebrygging. Dett er et fantastisk morsomt og velsmakende arrangement.
  2. Ølsmaking – Det finnes mange øl, mange historier og mange bryggerier. Hva med å gi flere av disse på en gang? En ølsmaking finner man både hos bryggerier og utesteder, men det er også mulig å booke smakinger på bedrifter som Ølakademiet og YouWish. Man kan aldri få nok ølkunnskap!
  3. Ordentlige ølglass – Gode øl fortjener gode glass, og slik er det spesielt for ølnerder. Det finnes mange gode glass på markedet, og en av de første til å utvikle ølglass til håndverksøl var Speigelau. De lagde et ølglasssett med fire forskjellige glass, en opplevelse i seg selv. Men også norske glassverk har laget gode glass, slik som Hadeland Glassverk sin ølglass serie.
  4. Flybillett til Brussel – En flybillett koster ikke all verden i disse dager, og med en tur til Brussel kan du få alt du måtte ønske som ølelsker: en av verdens beste surølsbryggerier, en av verdens største ølbarer, fantastiske ølrestauranter, en av verdens beste surølsbarer og så mye mer.
    Bon voyage!
  5. Gavekort på Vinmonopolet – Om ikke noen av disse passer, så kan du ikke gå feil med et gavekort på Vinmonopolet. For om du kjenner en ølnerd så har nok den nerden vært godt nede i lommeboken nå før jul, slik at et gavekort kommer godt med til nyhetslanseringen i januar.

Til ølsnobberiets forsvar

$
0
0

«Vinmonopolets og vinens historisk sterke posisjon er den viktigste grunnen til at vi har en lite utviklet ølkultur i Norge. Vi vurderer øl på vinens premisser» skriver Hans Tryggvasson i sitt innlegg på NRK Ytring 21. desember.

Vi kan kontre med at ølkulturen i Norge faktisk er så lite utviklet pga industribryggerienes kvelertak på utesteder og daglivarebutikker. Det er ikke positivt for kvalitetsøl at de betaler for hylleplass og deler ut millioner i «kick-back».

Hans Tryggvason påstår i sin ytring at vi er offer for «øljåleri», med enkel og populistisk retorikk. Men det han påstår er jåleri, er ganske enkelt forsøk på å beskrive lukt og smak på en måte som man kan forstå. Begreper som «tørket frukt»,
«kaffe», «nyslått gress» og «stall» kan alle forholde seg til, de er felles referansepunkter som gir en sensorisk gjenkjennelse.
Og det er hele vitsen med å anmelde og skrive om øl.

Humle har oppunder 400 forskjellige smaks og aroma-komponenter. Det finnes minst like mange humlesorter, og det er variabler på årgang, jordsmonn og høstetidspunkt. Så kommer maltet, med minst like mange variabler, og ikke minst gjær, og kombinasjonen av alt dette. Sluttsummen er et nesten uendelig antall muligheter for smak og aroma-kombinasjoner. Dette må vi ha et felles språk for.

At Hans går den populistiske veien er vel ingen overraskelse. Han er ansatt i landets største bryggeri (som er eid av et av verdens største bryggerikonsern), og hans jobb er å selge Ringnes Pils, som er et enkelt, ukomplisert og til dels smakløst øl Ringnes tjener masse penger på. Industripils trenger ikke mange vanskelige ord. Øl som faktisk smaker noe blir definert som snobberi. Kanskje Hans heller bør konsentrere seg om det han virkelig er god på: Formidle ølkunnskap, ølglede og ølentusiasme?

 

Saker nevnt i ingressen:

Skal vi drikke tøyseøl eller industriøl?
Prisen for pilsen
Kan eg berre få ein pils?

 

Hva vil trende i 2020?

$
0
0

Med andre ord blir det ingen umiddelbar kommersiell renessanse for en klassisk britisk Brown Ale eller en velbrygget pils. Ølverdenen går videre, og som alltid ser vi til USA for de seneste trendene når det gjelder øl. De senere årene har de store norske bryggeriene tatt steget inn i småskalabryggerienes domener. Trenden startet selvfølgelig i USA, men den har for lengst kommet til Norge. Alle de store bryggeriene våre har nå sine varianter av hveteøl, IPA, Pale Ale, Porter og diverse øl tilsatt frukt, bær, laktose og kryddere. Denne trenden vil fortsette med stor styrke, og den vil sannsynligvis bety slutten for en god del mindre bryggerier som hadde et håp om å å komme seg inn på markedet. Markedsmakten styrer, enten vi liker det eller ikke.

Men hva med nye trender? La oss med én gang slå fast at Brut IPA er død. Barley Wines, Brown Ales, Milds og Stouts med lav alkoholstyrke avgår med døden i 2020. Klassiske ølstiler er faktisk på vei ut i ekspressfart i et marked som higer etter nyheter med massive humletilsetninger og frukt- og bær-essenser, … og Imperial Stouts med kake-, og diverse søtstoffer fra «Godisfabriken» på Svinesund. 2020 blir året der betegnelsene «pastry»- og «humle», i forskjellige former, befester sin posisjon i markedet for håndverksøl. Vi vil se langt flere ekstreme ingredienser, enda flere farger, og langt flere tegneseriefigurer på boksene og flaskene, og sannsynligvis vil 2020 bli året der det norske ølmarkedet mister uskylden sin. Tolk det dit du vil, men vent og se!
«Hubba Bubba» blir en gjengs beskrivelse på øl, og «badeball» blir den nye svette stallgutten.

Lavalkohol- og alkoholfritt er i ferd med å bli en trend, og denne trenden vil selvfølgelig fortsette i 2020. Den yngre generasjonen tenker nytt, og den tenker sunt. Vegetarmat og vegansk mat er trender i tiden som bare vil forsterke seg i tiden som kommer. Med denne trenden følger et nytt syn på hva de kommende generasjoner ønsker å drikke. En idealistisk instilling i tråd med tiden. Meatloaf har forresten blitt vegetarianer, men han nekter enn så lenge å bli kalt Vegloaf. Pussig!

2019 ble året da salget av vin for første gang i nyere tid stagnerte. Vin har uansett fått en svært ufortjent posisjon som en foretrukket drikke hos det norske folk. Opprettelsen av Vinmonopolet må bære hele skylden for dette. I 1993 ble all sterkøl (øl over 4,7%) forbudt solgt i dagligvareforretninger, og salget av sterkøl sank 100% nærmest over natten. Siden den gangen har øl levd i skyggen av vin og dens pengesterke lobby. Dessverre. Så lenge importert vin har 10 (+) ganger så mye hylleplass som norsk øl, vil denne trenden fortsette.

Alkoholfritt øl, alkoholfrie drinker, alkoholfrie varianter av «sprit» og øl vil vinne stadig nye markedsandeler. «Hard seltzers» med lav alkohol og mye smak, ferdigmiksede drinker, ingefærøl med lav alkoholstyrke og smakstilsatte Pale Ales, Berliener Weisse og øl med færre kalorier blir også vinnere i 2020. I tillegg til de allerede nevnte NEIPA-variantene og pastry Stouts som fortsatt vil begeistre og behage sine fans.

Hva så med den klassiske, bitre IPAen som har drevet hele håndverksøl-bølgen siden starten? Den vil selvfølgelig også ha sin plass i 2020. Sammen med klassikere som Saison, Pale Ale, Pils og Blonde. Intet nytt under solen altså, men som vi alle vet snur solen to ganger i året…

 


Ølnorge i coronakrise

$
0
0

I Norge har det den siste tiden vært en overetablering av håndverksbryggerier. Allerede for 2-3 år siden ble det spådd bryggeridød, men først det siste året har vi sett tydelige tegn til det. Dyktige bryggerier som Aja, Ego, Eiker, Ekangersmuget og Skumbag la inn årene. Flere var ventet blant de små og mellomstore bryggeriene i et marked som sliter med små marginer, høye kostnader, utro kundemasse og beinhard konkurranse fra de litt større bryggeriene om hylleplass i butikker og linjeplass i barer.

Så kom Coronakrisen.

Plutselig var mesteparten av eksportmarkedet borte, og hele restaurantbransjen stengte etterhvert ned. For bryggerier som har 60-70% av omsettingen i HoReCamarkedet eller i eksportmarkedet er dette selvsagt krise.

VI ser allerede en mengde permitteringer i bryggeribransjen, og mange forsøker desperat å holde hodet over vannet med direktesalg fra bryggeriet og salg til butikker og Vinmonopolet.

Og vi vet nå at dette er ikke over på noen uker. Det kan ta lang tid, spådommene varierer fra et par måneder til et halvt år eller mer. Da er det ikke rart at vi ølglade blir bekymret, for vi ønsker jo ikke at når alt dette er over har mengder av dyktige norske bryggerier gått over ende, og vi sitter igjen med en fattigere ølscene.

Jeg tok en runde og spurte en håndfull bryggerier om hva de tenker om dette.

Haandbryggeriet, Ægir Bryggeri, Nøgne Ø, Kinn Bryggeri, Hogna Brygg, 7 Fjell Bryggeri og Lysefjorden Mikrobryggeri svarer på enquête, og leder i Bryggeri og Drikkevareforeningen, Erlend Fuglum kommenterer.

 

 – Hvordan har Corona-krisen påvirket dere så langt?

Stefan Hansen, Haandbryggeriet:
«Forutsigbarheten er borte. Nye spennende prosjekter som skulle slippes er utsatt, mesteparten av oss er permittert, og vi kan ikke gå på pub og ventilere over en Humlesus.»

Evan Lewis, Ægir Bryggeri:
«Stenging av eigne serveringsteder, horeca-salet har forsvunnet. Har framleis godt sal gjennom daglegvare og vinmonopolet. Vanleg produksjon enn så lenge.»

Sverre Øverland, Nøgne Ø:
«Først, og viktigst, de nasjonale restriksjonene innført mht smittevern er riktige og viktige. Disse implementeres for at vi som samfunn, og mennesker, skal få slippe å måtte ta de umulige valgene ift hvilke individ som skal få livreddende behandling og hvilke som blir overlatt til seg selv. Dernest – Nøgne Ø er heldige som har brorparten av sitt volum solgt og distribuert via Vinmonopolet og dagligvare. Det betyr at vi fremdeles har to ben å stå på i motsetning til mange mindre bryggerier i inn- og utland. Som for alle andre, så er nå alt av salg til uteliv, arrangement, festivaler, taxfree og eksport borte.»

Espen Lothe, Kinn Bryggeri:
«Vi har permittert 3 på fulltid og 3 på halv tid, inkludert meg sjølv. Horeca er jo heilt borte. Det var jo synd, akkurat no som vi syntest det gjekk så bra…»

Liv Bogen, Hogna Brygg:
«Avlyste arrangement og salg horeca.»

Jens Eikeset, 7 Fjell Bryggeri:
«For vår del forsvant 80% av volumet over natten, med nedstenging av utelivet nasjonalt.»

Rune Birkeland, Lysefjorden Mikrobryggeri;
«Vi har merket at det er blitt ganske stille i markedet, men blir oppfordret av vår distributør til å holde ut. De mener at lokalmat og drikke vil kunne gå opp i salg, det er de store produsentene som antagelig kommer til å bli hardest rammet hvis de må stenge ned driften.»

 

 – Hvilke tiltak har dere satt i gang på grunn av den?

Stefan:
«Permitteringer, redusert drift og andre tiltak.»

Evan:
«Nokre få permitteringar, utsetjing av investeringar, forhandling av avtaler med banken for å få ein avdragsfri periode for tilbakebetaling av lån, økt salgsinnsats til daglegvare.»

Sverre:
«Vi har permittert alle årsverk knyttet til salg til inn- og utland da det ikke er noen kunder å prate med. Distribusjon til grossist er avtalebasert og går av seg selv. Permitteringer kan benyttes når det er tiltro til at perioden med uro og lavere ordreinngang er forbigående. Det er den – til en viss grad. Men – dette vil ha varige følger for alle bransjer, men især for bryggeribransjen. Krisen vil gi et paradigmeskifte da omsetningsnivå og marginer vil være på et annet nivå enn før – av flere årsaker: Tap på fordringer i kjølvannet av konkurser, innfrielse av husleiegarantier (flere av oss garanterer husleie på vegne av kunder), bortfall av kunder i en lengre periode, en hel høysesong for øldrikking forsvinner (alt fra russetid, EM, festivaler, sommer, mm), valuta i kollaps, mm. Jeg vil følgelig tro at alle bryggerier vil måtte kutte årsverk i kjølvannet av krisen for å innrette seg etter en ny hverdag. Også Nøgne Ø.

Espen:
«Vi prøvar å jobbe slik at om nokre blir smitta så kan andre ta over. På denne måten har vi backup.»

Liv:
«Smittevern, stengt bryggeriutsalg, permittering.»

Jens:
«Vi har permittert hele staben, foruten undertegnede og Bobby Hall, som er den på huset som kan operere både brygghus, kjeller og tapperi. I tillegg lanserer vi egen webshop på www.7fjellshop.no i midten av uken, så hele Bergen Kommune kan få de ferskeste batchene av det beste ølet levert på døren. Rett fra tank og inn på kjølelager, så i bil og rett til kjøleskapene i de Bergenske hjem.»

Rune:
«Permitteringer, og få opp bryggeriutsalg.»

 

 – Hvordan ser du for deg fremtiden for ditt bryggeri hvis dette drar ut?

Stefan:
«Veldig mørk. Jeg er bekymret for gode vennebryggerier og ikke minst den fantastiske kundemassen vår. Det er beintøft å drive pub i Norge, og masse er gjort av ildsjeler som startet med en god tanke, kjærlighet for øl og to tomme hender og det er vondt å se alle som sliter.»

Evan:
«Heldigvis har me sal i daglegvare, men loklasal (særleg i eigen bryggeripub) er ein viktig inntekskilde for oss. Mister me heile sommarsesongen er det mange millioner i inntekter som forsvinner.»

Sverre:
«Blir jo selvsagt bare spekulasjoner, men i verste fall må vi drifte utfra at salg utelukkende vil være gjennom pol og dagligvare. Det er jo et utrolig kjedelig scenario, så håper absolutt at det vil være mer enn hyller å selge til på litt sikt.»

Espen:
«2020 blir nok ikkje eit godt år, nei. Men vi har hatt gode volum på polet så vi håpar at det ikkje går så langt at dei butikkane også blir stengde ned. På daglegvare har vi vore på oppadgåande form siste året, så polet og DV skal halde oss flytande ei god stund. Men vi er heilt avhengige av å redusere kostnadane for å få det til å gå i hop.»

Liv:
«Om daglivare og polsalg holder seg går det bra. Vi har liten andel horeca.»

Jens:
«Vi har solide eiere og en solidarisk bank, men dette kan bli dramatisk for mange om det virkelig drar ut. Det knytter seg naturlig nok også en del usikkerhet hvordan landskapet ser ut på andre siden. Hvor mange av våre kjære kunder har rygg til å bære dette?»

Rune:
«Jeg tror vi skal kunne kommet bra ut av dette hvis vi ikke går konkurs. Vi har ikke har så mange horecakunder så håper vi på at folk kjøper litt mer av våre butikk og poløl»

 

 – Hvilke tiltak fra myndighetenes side mener du hadde hjulpet din bedrift?

Stefan:
«Jeg forventer meg ingenting. Bransjen vår er alltid blitt behandlet elendig fra politikernes side. Alle dytter KrF foran seg og oppfører seg nesten som om KrF hadde rent flertall. Vi har oljeformuen å falle tilbake på, samtidig som det er et fantastisk verktøy for statsbudsjettet så er det også en gigantisk sovepute for politiske tiltak for å blant annet demme opp for handelslekkasjen til Sverige. Tiltakene blir fort rettet mot store selskap med gode lobbyister. Det spørs veldig hvor lenge dette drar ut. Vi har ikke akkurat gode marginer i denne bransjen fra før av. Hvis det er fortsatt stengt om 3 måneder så er vel ødemark mest beskrivende. Når det er sagt så må jeg si at jeg har vær veldig fornøyd med Erlend og gjengen i BROD sitt trøkk på vegne av medlemmene.»

Evan:
«Avdrag for tap på fordringar mot alkoholavgifter, redusert avgifter, nye tiltak som kan ta knekken på grensehandelen.»

Sverre:
«Tiltakspakken har vært fantastisk så langt! Vi er heldige som har regjering og storting som står sammen i nasjonale kriser og gjør det som må til for at arbeidstakere og arbeidsgivere skal få bedre forutsetninger for drift også etter at krisen er forbi. For bryggerinæringen hadde det også vært til stor hjelp om særavgifter kunne fjernes, senkes eller utsettes i en periode.»

Espen:
«Eg er veldig positiv til forslaget om å kunne trekke tap på fordringar av på alkoholavgiftene. Vi risikerer at mange av kundane våre i horecabransjen ikkje overlever og då vil bryggeria tape ytterlegare pengar.»

Liv:
«Kutt særavgift, da kan vi holde drifta igang, med vedlikehold og utvikling av nye produkter ved siden av produksjonen.»

Jens:
«Hvis tiltakene virkelig skal hjelpe, så må fokuset flyttes fra lån og utsettelser til å faktisk ettergi skyldige avgifter. For bryggeriene sin del, så er det spesielt særavgifter det bør lobbieres for å stryke i perioden. Et annet særdeles enkelt grep som kan og bør gjøres, er å gjøre netthandelsbevillinger nasjonale, heller enn kommunale som de er i dag. Hvor latterlig utdatert er det ikke at vi kan selge øl på nett, men bare til innbyggere i Bergen Kommune? På Amazon og AliBaba kan du bestille hva du vil, fra hvor du vil med ett klikk. Her er det på tide at norske politikere våkner og lukter på humlen.»

Rune:
«Permitteringsreglene er bra. At man får utsatt mva og redusert avgift er også bra, men forskyver bare problemene.»

 

 – Hvordan tror du bransjen ser ut om 3 måneder?

Evan:
«Det var mange økonomiske svake småskalabryggeri før denne krisen, og mange kjem til å stenge. Mange utestadar kjem og til å forsvinne. Så rett og slett færre aktørar. I det lange løpet er det fleire som kjem til å slite i lang tid framover som vil og kunne føre til ytterligare stengingar. Dei som overlever dei neste 3 (og dei neste 12 månadene) kan komme sterkare tilbake.»

Sverre:
«Vil ikke spekulere i hvor lang tid dette vil ta. Men – den største endringen i kjølvannet av denne krisen vil være en konsolidering av utelivsbransjen. Denne prosessen var allerede i gang før krisen inntrådte, men vil nok akselerere nå. Aktører med likviditet og soliditet vil ha fortrinnsrett på de beste lokalene i Norges største byer. Det er selvsagt både fordeler og ulemper ved en slik utvikling. Jeg vil også tro at flere bryggerier velger å legge ned sin virksomhet i tiden som kommer.»

Espen:
«Eg trur vi vil sjå at ein del ikkje har overlevd. Hugs på at 2019 var annus horribilis for norsk handverksøl og mange var allereie bakpå økonomisk ved inngangen til 2020. Dette er synd at det kan bli slik. Det vil ta lang tid å bygge opp at norsk handverksøl. Men tross alt er det jo ikkje SÅ viktig det vi driv med. Liv og helse er nokre divisjonar over det å bryggje øl, så vi fokuserer på det.»

Liv:
«Er redd for at utvalget av småskalabrygg er kraftig redusert.»

Jens:
«Det er umulig å spå. Alt avhenger av hvor lenge det varer. Man trenger nok ingen krystallkule for å mene at dette blir tøft både for uavhengige skjenkesteder og uavhengige bryggerier. Nå er det bare å krumme nakken, tenke utenfor boksen, og forøvrig stay the fuck home.»

Rune:
«Jeg tror det er mange som har lagt ned bryggeriene sine. Dette er noe som allerede lå i kortene pga den strenge økonomien i denne bransjen, men dette kan bli spikeren i kisten for mange.»

 

Erlend Fuglum, Bryggeri og Drikkevareforeningen kommenterer:

«Politikerne måtte gjøre noen helsepolitisk nødvendige vedtak for halvannen uke siden. Det har hatt store og direkte konsekvenser for vår bransje.

Over natten ble svært store deler av markedet vårt fjernet for en lang periode. I foreningen får vi nå fortvilte telefoner fra bekymrede produsenter.

Tilbakemeldingene fra de du har snakket med er veldig gjenkjennelige.

Bryggerinæringen rammes nå på mange måter dobbelt.

Først av full ordrestopp og null nysalg fra nedstengt uteliv, restaurant og hotell, avlyste konserter og arrangementer og en festivalsesong som mest sannsynlig er helt tapt. Som kjent har mange bryggerier en veldig stor andel av salget sitt gjennom disse kanalene. Noen mister også mye salg gjennom stengt taxfree og stopp i eksportmarkedet. Vi ser antydning til noe økt salg i dagligvare, men det kompenserer selvfølgelig ikke for tapet. I tillegg er det jo mange bryggerier som ikke kan selge særlig (mer) i dagligvare, da hoveddelen av produktene deres er sterkere enn butikkøl.

Så rammes vi som sagt også dobbelt fremover, at vi ikke får betalt for varer som allerede er levert til utelivet og som vi allerede har betalt inn avgifter for. En forventet serie med konkurser i utelivs- og restaurantbransjen vil være et nytt hardt slag inn i alle bryggerienes økonomi, med store tap på fordringer.

Da vi så hva politikerne vedtok for å stoppe smittespredningen, gikk vi umiddelbart i politisk aksjonsmodus. Vi jobber nå døgnet rundt med å opplyse Storting og regjering om hvordan bransjen vår rammes – og lobber for målrettede økonomiske tiltak. De viktigste grepene vi jobber for er:

  • Utsatt innbetaling av særavgifter. Vil umiddelbart lette likviditeten for produsentene kraftig.
  • Det er ikke nok med de utsettelsene som har kommet på mva og arbeidsgiveravgift (og et lite kutt i den siste). Det hjelper helt akutt, men større avgiftskutt må til. Ellers opparbeider vi bare stor avgiftsgjeld og det eneste vi har oppnådd er å utsette konkursene noen måneder. Utsatte avgifter kompenserer heller ikke for en lang periode med tapte inntekter. Det offentlige må rett og slett bidra med å kutte utgifter.
  • De avgiftene som utsettes må vi få betale ned over lengre tid på den andre siden av krisen.
  • Gjeninnføre muligheten til fradrag for særavgifter ved tap på fordringer. Det vil skjerme oss litt for smellen fra uteliv. Vi får allerede meldinger om at bryggeriene sliter med å få betalt for varer de leverte før det smalt. Og det skulle bare mangle: Vi risikerer at vi betaler inn avgifter på varer som aldri blir solgt til forbruker og dermed ikke konsumert.

Nå handler alt om å jobbe beinhardt for å sikre at flest mulig av medlemmene våre overlever krisen. Hvordan det ser ut på den andre siden avhenger veldig av om politikerne leverer nye tiltak raskt nok.»

Bergen Beer Blog

Åpent brev til alle strutser i norske kommuner!

$
0
0

Vi som driver i serverings- og bryggeribransjen opplever å bli helt glemt i denne dugnaden. Den som trodde at det er viktigere å ha en viss grad av sysselsetting fremfor å lage lengre kø på Nav, eller belaste oljefondet, tar ganske tydelig feil. Det ser vi i alle fall i nevnte bransjer.

Det blir ikke bedre av at kommuner sitter på hver sin tue og tolker reglene forskjellig, takk til de kommuner som ser løsninger i en heller dyster tid! Fra før er de nevnte bransjer bastet og bundet i sosiale medier. Ikke misforstå, jeg er personlig mot alkoholreklame, men derifra til å nærmest bli tiet i hjel er ganske stor forskjell. For oss som driver med håndverksøl er om mulig katastrofen enda større, da vi jobber med ferskvarer. Mange lider allerede store tap på øl som ligger i kranene og blir ødelagt. Mye av det på flasker og boks er også på god vei til forringelse. I tillegg er halvparten av kostnadene på det tapte ølet, ja ølet går i sluken, særavgifter til stat og kommune.

Hva kan en pålagt stengt bar gjøre for å prøve å overleve? Tja, hos oss på Tapp & Kork selger vi T- skjorter, hettegensere, glass og alkoholfritt øl. Kan overleve på det alene? Nei! I første rekke hjelper det å realisere lager, det er nesten som 100% fortjeneste, det føles i alle fall slik når pengene kommer inn på konto, men hva når det er tomt? Og hvor mye bekledning kan vi selge? Ikke nok til å sikre driften. Det er sikkert.

For å forsøke å være kreativ innenfor våre rammer søker vi Molde kommune om å få midlertidig omgjort vår skjenkebevilling til en salgsbevilling med mulighet for hjemkjøring, svaret kom, og det var negativt. Dette var ikke mulig. Jeg kan ikke skjønne at det ikke tenkes mer utenfor boksen, i et forsøk på å opprettholde ansatte og unnlate nedleggelse av bedriften. Når jeg dagen etter får nyss i at en bar i Kragerø kommune har søkt om det samme, og med kommunedirektøren i spissen fått det godkjent av et enstemmig formannskap, da blir jeg forundret og skuffet over egen kommune. De kunne starte dagen etter med salg og hjemkjøring av øl i «butikkstyrke» og når de måtte ønske å endre sin salgsbevilling tilbake til skjenkebevilling så var det bare å gi beskjed.

Kommunedirektøren ser viktigheten av å kunne bistå næringslivet i Kragerø under denne krisen, og på den måten avhjelpe bedrifter slik at flest mulig består avslutter kommunedirektøren i sin vurdering.

Stående applaus!

Det snodige er at også bryggeribransjen opplever store forskjeller i sine kommuner. Mange har fått salgsbevilling med hjemkjøring. Noen plasser blir de nektet. I disse tider må politikere begynne å tenke litt mer på løsninger enn begrensninger.
Kan man tenke seg en bedre måte å drive handel på enn hjemkjøring av varer med tanke på smittespredning?
Kan man tenke seg en bedre måte å redde bedrifter på enn å gi de mulighet til å drifte?
Kan man tenke seg en bedre måte for Norge enn at ansatte får jobbe; genere inntekt til bedriften, kommunen og staten fremfor å være en kostnad via NAV?
Kan en tenke seg noe bedre for fremtiden at bedrifter består, og kan bringe mer penger inn i statskassa igjen etter denne krisen?

Her er det så mange fluer i en smekk at jeg er redd smekken ikke er stor nok. Og tenke seg til at om vi kunne fått en salgsbevilling og i tillegg kunne støtte norske bryggerier, nei gud forby, enklere å sende folk på NAV. Og barer og bryggerier? Hva skal vi med de?
Og joda, regjeringen kommer med tiltak som også kan bidra inn mot disse næringene, men hva om de skulle kinne klare å drifte i en sånn grad at det ikke var så stort behov?

Ølportalens juleøltest 2020

$
0
0

Selv om Donald Duck og vennene hans kanskje ikke blir å se på tv i jula, så svikter vi i Ølportalen dere aldri og gir dere juleøltesten for 2020!!!

Pandemi til tross, vi har sensorert oss gjennom 90 polvarianter for at du skal få et innblikk i hva nasjonens bryggerier kan friste med av sine kreasjoner.
Mørkt, som lyst. Søtt, syrlig og salt. Julekrydder og humlebomber. Alt er med. Ikke bare har vi øl som får deg til å ville gå rundt en einebærbusk, men her har noen til og med hatt hele buskaset oppi ølet.

Vi har plukket ut hele tolv øl vi foretrekker. Det er en halv julekalender med godsaker, det!
I tillegg til dusinet fullt, har vi tretten til bords, da vi føler at mjøden fortjener en plass selv om det ikke er helt øl.
Jepp, vi gidder ikke ta den krangelen og har inkludert de vi likte best okke som.

Årets favoritter strekker seg fra lette og friske til de tunge, sødmefylte ølene. Fra de så vidt kvalifiserer for polstyrke til de tosifrede alkoholprosenter.

Våre favoritter kommer naturlig nok først i rekken, men etter det er ølene anmeldt i stigende rekkefølge etter alkoholprosent.

Så nå er det tid for oss til å ønske dere en god juleøl! Hold hendene rene, hjertet varmt og ølet kaldt.

 

Nøgne Ø, Julequad

Farge: Klar, dyp kobberbrun med beige skum.

Aroma: Fløtekaramell, alkohol, røde bær, sjokolade, dadler, fiken, rosiner, varme krydder, lær og belgisk gjær.

Smaker: Fyldig og balansert. Varmende alkohol som ikke er sjenerende, krydret gjærprofil og søtlig maltbase med tørket frukt, sjokolade, cappucino, mørke bær, cola og hint av ingefær. Kompleks med fine smaker.

ABV: 10,0%

Varenummer: 6567902

 

Kinn, Solsnu

Farge: Uklar, gyllenbrun med hvitt skum.

Aroma: Fruktig og floralt av lyst korn, korianderfrø, stenfrukt, lys sirup, litt banan, sitrusskall og krydrede gjærtoner. Kjenner den belgiske gjæren her.

Smaker: Mye av det samme som går igjen med hint av sukkerbunn og kamferdrops. Velbalansert, god fylde og sødmen bærer krydderne godt. Herlig håndverk.

ABV: 7,5%

Varenummer: 1857501

 

Beer Flag, Mulm & Mørke

Farge: Klar, dyp kastanjefarget med lyst beige skum.

Aroma: Søtlig maltbase, mørk sjokolade, marsipan, vanilje, søte kirsebær og skumnisser. Lukter faktisk Anton Berg marsipanbrød med hint av kirsebær.

Smaker: Rause smaker av sjokolade, marsipan, søt kaffe, sirup og skolekritt (lakris). Marsipanbrød dominerer ettersmaken.

ABV: 9,5%

Varenummer: 12277102

 

Austmann, Stille Natt

Farge: Uklar, dyp kastanjefarget med flyktig, beige skum.

Aroma: Kaffekaramell, smørkaramell, tørket frukt, solbær, fruktig søt gjærbakst, fruktcocktail.

Smaker: Kompleks og fyldig maltbase med toffee, søte bær, knekk, pepperkakedeig, marsipanbrød, julekrydder, espresso, konfektsjokolade, tørket frukt og hermetiske kirsebær.

ABV: 9,0%

Varenummer: 1899902

 

Cervisiam, Missile Toe

Farge: Tåkete, dyp rød med fint, rosa skum.

Aroma: Syrlig, masse røde bær som tyttebær, rips, bringebær, tranebær og spesielt kirsebær. Rømme, kokt egg, nellikspiker.

Smaker: Mye av det samme går igjen i smaken. Fruktig, syrlig og masse bærpreg, hint av salt og fin munnfølelse.

ABV: 6,0%

Varenummer: 12275702

 

Nøgne Ø, God Jul

Farge: Klar, dyp sort med rødlig skjær og beige skum.

Aroma: Mørk maltbase, kaffe, brød, mørk sjokolade, julekrydder, vellagret ost, floral og jordlig humlepreg med røde plommer i avslutningen.

Smaker: Her skjer det mye! Aromaene gjentar seg med tørket frukt i tillegg til den søtlige maltbasen og de velbalanserte smakene som spinner rundt søtlig gjærbakst, kaffe, sjokolade og krydder.

ABV: 8,5%

Varenummer: 4679102

 

Eik & Tid, Syrlig Jul

Farge: Matt, lys strågul med hvitt skum.

Aroma: Syrlig, lett funky, sitrus, eikefat, gress, silo, koriander, timian, sylteagurk og einebær.

Smaker: Igjen er det syrlig og lett funky toner med sitrus, nyslått gress, urter som koriander og timian, seltzers, einebær, stikkelsbær og hvite rips. Einebærene sitter lenge.
Ingen typisk juleøl, men forfriskende med fruktig syrlighet som passer etter tung julemat.

ABV: 5,0%

Varenummer: 12278302

 

7 Fjell, Silent Night

Farge: Klar, dyp rødbrun med veldig lys beige skum.

Aroma: Vag aroma. Kaffe, røstet malt, hasselnøtter, knekk, grovbrød, mørke bær.

Smaker: Mørk sirup, røstet malt, søt kaffe, sjokolade, nøtter, julekake og krydder. God sødme og fine krydderaktie smaker med anis, nellikspiker og allehånde mest fremtredende.
(Bryggeren har kontaktet oss og påpekt at nellik er et produkt det ikke kunne falle ham inn å tilsette i et øl. Vi velger å tro ham på det.)

ABV: 7,0%

Varenummer: 12276502

 

Kinn, Vintervarmer

Farge: Uklar, dyp rødbrun med lys beige skum.

Aroma: Ikke veldig fremtredende aroma, men man finner allikevel knekk, kaffetoner, bolledeig, kardemomme, mørke frukter, nøtter og snev av honning.

Smaker: Velbalansert, sødmefull og god fruktighet. Mørk sirup, smørkaramell, kald kaffe, rosin, dadler, mørk sjokolade og lett honningvarme mot slutten. Mye som minner om malten etter mesking.

ABV: 6,5%

Varenummer: 11150902

 

Mack Microbryggeri, Very Cherry Christmas

Farge: Matt, dyp brun med lyst beige skum.

Aroma: Røstet malt, søte kirsebær, marsipan, mørk sjokolade med granskudd og grapefrukt i bakkant.

Smaker: Lett bitter, mørk maltbase med dominerende toner av kirsebær og moreller. Det er også marsipanbrød, muscovadosukker, hasselnøtter og noe kaffe. Fine bærsødme over mørke malttoner.

ABV: 9,0%

Varenummer: 12276102

 

Haandbryggeriet, Fatlagret Bestefar

Farge: Svart med tett, brunt skum.

Aroma: Mørk malt, kaffe, nellik, akevitt, eik, plommer, mørk sjokolade og litt tobakk.

Smaker: Lett søtlig og fyldig kropp med mørk malt, kaffe, akevittpreg, mørk sjokolade, eikefat, vanilje, julekrydder og hasselnøtter. Ligger et bærpreg under det hele i maltbasen.

Tretten til bords.

ABV: 9,0%

Varenummer 7989202

 

Mjøderiet, Julemjød

Farge: Klar og gyllen.

Aroma: Nydelig floralt anslag av honning og julekrydder.

Smaker: Rund og velbalansert. Varme, florale toner fra honningen med hint av hibiscus og nyperose, samt godt balansert krydderbilde med stjerneanis, ingefær, nellik, appelsinskall og snev av muskatt. Sammensatt smaksbilde som fungerer veldig godt.

ABV: 12%

Varenummer 7982104


 

Under bildekarusellen finner du smaksnotater for de resterende ølene i testen etter stigende alkoholprosent:

 

Oslo Brewing co Flåklypa Juleøl 5,5%

Farge: Klar, kastanjefarge med lyst beige skum.

Aroma: Fruktig karamell i nesa, fulgt etter av tørket frukt, banan og sort te. Noe vag aroma.

Smaker: Maltkarameller, mørke bær, kald kaffe, banan, eple, noe vanilje og snev av skog. En ganske standard juleøl.

Varenummer: 11299502

 

Fjordfolk Julelager 5,8%

Farge: Klar, kastanjefarget med fint, lyst beige skum.

Aroma: Malt, mørk sirup, plommer, høy, fiken og snev av våt ull.

Smaker: Fin sødme, noe fruktig med appelsin, fiken, karamell, krydder, hermetisk fersken, plommer og eple.

Varenummer: 10589102

 

Raa Brewing Claus-trophobic 6%

Farge: Matt, brun med lyst brunt skum.

Aroma: Knekk, kaffe, nøtter, fuktig lær, appelsin og hermetisk frukt.

Smaker: Brent karamell, svidd brødbakst, harske nøtter, lær, kaffegrut og raggsokk.

Varenummer: 12391802

 

Haandbryggeriet Nissemor 6%

Farge: Klar, dyp rødbrun med beige skum.

Aroma: Malttung, kaffe, kandissukker, bærpreg og fløtekaramell.

Smaker: Kraftig maltbase med fint bærpreg, spesielt skogsbær. Svisker, kaffe, muscovadosukker, gjærbakst, treverk, stjerneanis. Mye intrikate toner bak den heftige maltkroppen.

Varenummer: 4478602

E.C. Dahls Juleøl 6%

Farge: Klar, mørk mahognybrun med lyst, beige skum.

Aroma: Fløtekaramell, lakris, malt og lette kryddertoner.

Smaker: Fin sødme i maltbasen med dadler, rosin, sirup og lakris som ligger over. God juleøl med fremtredende lakris fremfor den vanlige julekrydderblandingen.

Varenummer: 6817202

 

Fjordfolk Juleale 6,2%

Farge: Klar, dyp kastanjefarge med lyst beige skum.

Aroma: Knekk, malt, gjærbakst, brunt krydder, rista brød og eucalyptus.

Smaker: Knekk, kaffe, brent brød, eucalyptus, valnøtter, bålrøyk og brunt krydder.

Varenummer: 10589202

 

Ringnes Juleøl Sterk 6,3%

Farge: Klar, rødbrun med lys beige skum.

Aroma: Tynn aroma. Røstet malt, karamell, kaffe og hint av krydder.

Smaker: Røstet malt, karamell og lette toner av krydder, sjokolade, kaffe og lakris.

Varenummer: 7910502

 

Bådin Gildeskål 6,5%

Farge: Uklar, strågul med hvitt skum.

Aroma: Høy, koriander, banan, brød og krydret belgisk gjær.

Smaker: Den belgiske gjæren dominerer med sine florale estere. Høy, gress, koriander, hermetisk frukt, tørket aprikos og bolledeig. Fruktig med pepperaktige kryddertoner.

Varenummer: 11364202

 

Mack God Jul 2020 6,5%

Farge: Klar, dunkel rødbrun med lys beige skum.

Aroma: Tynn aroma. Noe karamell og malt. Snev av appelsin og krydder.

Smaker: Malt, brent karamell, nellik og noe sitrus.

Varenummer: 12276202

 

Sagene Sterk Jul 6,5%

Farge: Klar, mørk brun med lyst beige skum.

Aroma: Malt, mørk karamell, honning, krydderier og snev av røyk.

Smaker: Innbydende aroma, men smaken følger ikke opp. Brent karamell, knekk, allehånde, tre, urter og hermetisert frukt.

Varenummer 1823202

 

Klostergården Juleøl 6,5%

Farge: Klar, dyp brunrød med beige skum.

Aroma: Kan minne om en tynn stout. Malt, nellik, røyk, lys sirup, cola, kaffe, jordbær og fløte.

Smaker: Tiltalende maltbase, god sødme. Lys sirup, cola, kaffe, tobakk, bitter sjokolade, tørket frukt, lett av tjære, appelsin og smågodt. Fin fylde.

Varenummer: 1832902

 

Schouskjelleren The Beginning 6,5%

Farge: Matt, gyllen med offwhite skum.

Aroma: Lyst malt, rosmarin, timian, stenfrukt, gjærbakst, te, florale toner, kardemomme, lys sirup og overmoden plomme.

Smaker: Smakene gjentar seg fra aromaen. Rosmarinen gir inntrykk av granskudd i smaken. Artig øl, kult konsept, men savner litt friskhet.

Varenummer: 12269302

 

Fredrikstad Juleøl 6,5%

Farge: Klar, dyp rødbrun med flyktig beige skum.

Aroma: Malt, karamell, nellik, muskat og halm.

Smaker: Brent karamell med anelse lakris. Litt krydder over en lett søtlig maltbase og bitter finish.

Varenummer 896702

 

Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg 6,5%

Farge: Klar, dyp kastanjebrun med beige skum.

Aroma: Søtlig malt, sjokolade, julekrydder, noe marsipan, brød, mørk sirup.

Smaker: Fine malttoner preger ølet med noe sirup, kaffe og krydder som hilser på, men ganske moderat juleøl.

Varenummer: 896402

 

Borg Juleøl 6,5%

Farge: Klar, dyp kastanje med beige skum.

Aroma: Lite aroma. Noe karamell og malt. Snev av appelsin og krydder.

Smaker: Malt, brent karamell, nellik og noe sitrus.

Varenummer: 896302

 

CB Juleøl 6,5%

Farge: Klar, lys kastanje med flyktig, lys beige skum.

Aroma: Malt, brent karamell, brød, honning, papp og våt klut.

Smaker: Aroma går igjen i smaken. Litt tynn.

Varenummer: 3535502

 

Hansa Juleøl 6,5%

Farge: Klar, kastanjefarget med lyst beige skum.

Aroma: Brent karamell, malt, papp, metallisk, smør, plomme og våt klut.

Smaker: Knekk, karamellmalt, krydderier med nellik i spissen, appelsin og snev av honning. Litt metallisk og hint av diacetyl (smør).

Varenummer: 3535402

 

Solo Julesalt 6,5%

Farge: Klar, dyp rødbrun med beige skum.

Aroma: Tynn aroma av maltkarameller, tørket frukt, mørke bær, vanilje, søt gjærbakst og kald kaffe.

Smaker: Aromaene går igjen i smakene. Noe salt lakris, fløtekaramell og banan der også. Fin sødme.

Varenummer: 12275602

 

7 Fjell 7 Sorter 6,5%

Farge: Klar, kastanjefarget med lyst beige skum.

Aroma: Litt tynn aroma av nystekt brød, nøtter, sjokolade og karamell.

Smaker: Fyldigere smak. Aromaene går igjen med søtlig gjærbakst, rosiner, bakte epler, julekaker og krydderpreg.

Varenummer: 1829302

 

Berentsens Julefnugg 6,5%

Farge: Klar, rødbrun med beige skum.

Aroma: Kaffe, malt, lett brent karamell, kanskje krokan, nellik og soyasaus.

Smaker: Myk munnfølelse, mørk sirup, sjokolade, brunt krydder, kaffe, nøtter, tam cola, solbær, smørkaramell og havregryn. Grei klassiker.

Varenummer: 6002602

 

Oslo Brewing co Red & Wheat Christmas 6,5%

Farge: Klar, rød julebrusfarge med rosa skum.

Aroma: Hvete, bringebær, riskrem, te, nyperose, samt ingefær, nellik, allehånde og kardemomme (minner om indisk curry).

Smaker: Tynn bringebærsaft, nypete, lett kremete, ingefær, nellik, eple, hvetebakst og riskrem. Lett syrlig og frisk.

Varenummer: 7975902

 

Beer Flag Trolldom & Mystikk 6,5%

Farge: Uklar, lys brun med svikende skum.

Aroma: Noe knekk, multer, gummi, hvete og hint av champagnesaft. Sursøt aroma.

Smaker: Lett syrlig på en besk måte. Knekk, kirsebær, gjær, multer og overmodne plommer.

Varenummer: 12277002

 

7 Fjell Holy Night 6,5%

Farge: Klar, lys gyllen med hvitt skum.

Aroma: Floralt av belgisk gjær, banan, sitrus, tuttifrutti, korianderfrø, gress og brød.

Smaker: Aromaen gjentar seg i smaken, men sitrusen er gjenkjennelig som søt appelsin og det er hint av basilikum der. Fine, runde toner i typeriktig stil, men skriker ikke jul

Varenummer: 12276702

 

Aass Premium Juleøl 6,5%

Farge: Klar, dyp kastanjebrun med lys beige skum.

Aroma: Karamell, røstet malt, lett av julekrydder.

Smaker: Lette toner av tørket frukt, noe sjokolade, julekrydder, karamell og lær over en middel tung maltbase.

Varenummer: 1824002

 

Færder Myrra 6,5%

Farge: Klar, dyp gyllenbrun med flyktig, beige skum.

Aroma: Kjeks, julekrydder, appelsin, kandissukker, småparfymert og snev av grantre.

Smaker: Kandissukker, skogsbær, ingefær, anis, nellik, allehånde, mandler, tørket frukt og snev av honningvarme.

Varenummer: 6393908  (3-pack med Gull og Røkelse)

 

Cervisiam Jingle Juice 2020 6,8%

Farge: Tåkete, dyp gul med offwhite skum.

Aroma: Masse sitrus fra mandarin og søt appelsin med tropiske toner, grapefrukt, nektarin og pære før et anslag av gress mot slutten.

Smaker: Lett søtlig og kremete. Tropisk og sitrus går igjen. Søt appelsin som minner om Sanasol, grapefrukt, ananas, nektarin, pære og plomme.

Varenummer: 12275802

 

En Liten Øl Rubin 7%

Farge: Uklar, rødlig brun med beige skum.

Aroma: Maltkaramell, lær, bourbon, vanilje, julekalendersjokolade, kjeks, tørket frukt, kaffe og brød.

Smaker: Malt, mørk sirup, vanilje, cola, ristet brød, bourbonfat, kald kaffe og gjærbakst. Ubalansert.

Varenummer 7972902

 

E.C. Dahls Kong Vinter 7%

Farge: Klar, kobberfarget med lys beige skum.

Aroma: Karamell, honning, ferskt brød og julekrydder.

Smaker: Kaffekaramell, lys sirup, honning, nybakt loff, appelsin og krydder i bakkant

Varenummer: 12278802

 

Lofotpils Julebrygg 7%

Farge: Matt, rødbrun med tynt, beige skum.

Aroma: Røstet malt, karamell og snev av krydder.

Smaker: Lett bitter maltbase, noe sjokoladetoner, knekk, julekrydder og cola.

Varenummer: 1832202

 

Balder Julebokk 7%

Farge: Klar, dyp kastanjebrun med lys brunt skum.

Aroma: Kraftig karamellaroma, mild aprikossyltetøy, jord og brune krydder.

Smaker: Knekk, lakristoner, appelsinskall, krydderier.

Varenummer: 892002

 

Kinn Julefred 7%

Farge: Matt, dyp brun med lyst brunt skum.

Aroma: Malt, karamell, tørket frukt, kaffe, nybakt brød, stenfrukt, tørket aprikos.

Smaker: Knekk, nøtter, kaffe, kakao, kneippbrød, grapefrukt og brune krydder.

Varenummer: 9520801

 

Beer Flag Unholy Night 7%

Farge: Svart med flyktig beige skum.

Aroma: Knekk, malt, røyk, kaffe, muskatnøtt og bark. Fin maltbase med hint av bakegjær.

Smaker: Knekk, peppernøtter, bitter sjokolade, kaffe, cola, brunt krydder og bålrøyk. Litt tynn munnfølelse.

Varenummer: 11409602

 

OMA Dubbel 7%

Farge: Matt, dyp brun med beige skum.

Aroma: Lette toner av belgisk krydrede gjærtoner, appelsin, banan og leire.

Smaker: Lys sirup, belgiske krydra gjærtoner, sjokolade, fersken og litt mye sødme. Ingen julefølelse.

Varenummer: 12277202

 

Færder Røkelse 7%

Farge: Svart med beige skum.

Aroma: Røstet malt, bål og blåbær.

Smaker: Røstet malt, kaffe, leirbål med toner av blåbær, brownies og eple. Balansert av forsiktig sødme.

Varenummer: 6393908  (3-pack med Gull og Myrra)

 

OMA Juleøl 7%

Farge: Klar, dyp rødbrun med beige skum.

Aroma: Røstet malt, espresso, brent karamell, julekrydder med floral finish.

Smaker: Knekk, brente mandler, cappucino, noe appelsin og svisker.

Varenummer: 11299302

 

Eik & Tid Juleheliks 7,2%

Farge: Klar, kastanjebrun med lys beige skum.

Aroma: Lett syrlig, vinøse toner med sitrus, sherryfat, funky, plomme, stenfrukt, tranebær, solbær, kirsebær, rips, einer og granbar.

Smaker: Aromaene gjentar seg på smakspaletten og et komplisert, men balansert smaksbilde av lett syrlige, vinøse toner danser over tungen.

Varenummer: 12278402

 

Disko Brewing Fat Judo 7,2%

Farge: Uklar, gyllenbrun med tett, beige skum.

Aroma: Fruktig, men lette toner av søtlig malt, karamell, vanilje, brunt krydder, brød og ferskengodteri. Snev av tape langt bak.

Smaker: Kremet munnfølelse. Søtlig malt, mørk sirup, appelsin, brune krydderier, svisker og vingummi.

Varenummer: 12278202

 

Bådin Tussvatnet Tønnelagra 7,4%

Farge: Uklar, dyp brun med rødlig skjær og lyst beige skum.

Aroma: Røstet malt, sherry, bourbon, rista brød, bål og snev av mentol tannpirkere.

Smaker: Tung maltbase, mørk sirup, knekk, bourbon, armagnac, brød, røyk og vagt av lakris. Noen ting i aromaen som er borte i smaken, men litt rar. God, men får sansene til å tenke en del.

Varenummer: 12277702

 

Geiranger Stabbefonna Juleøl 7,5%

Farge: Lett matt, lys kastanje med lyst beige skum.

Aroma: Brent karamell, tobakk, kaffe, brune krydder, svisker og treverk.

Smaker: Knekk, besk kaffe, appelsin, godt stekt brød, røde bær, allehånde og nellik.

Varenummer: 10437402

 

Bryggeriet Frøya Skipsnissen 7,5%

Farge: Klar, kastanjefarget med lyst og flyktig, beige skum.

Aroma: Lett syrlig, lakris, brød, kandissukker, toner og brune krydder.

Smaker: Lys sirup, banan, lakris, allehånde, nellik, sjokolade, svisker og balsamico i ettersmaken.

Varenummer: 12314602

 

Bygland Rudkallen 7,5%

Farge: Tåkete, brungul med lyst beige skum.

Aroma: Rosiner, maltkaramell, appelsin, tørket frukt, korianderfrø og granbar. Lett fruktig base.

Smaker: Fruktig maltbase med knekk, appelsin, dadler, svisker, rosiner, granskudd, karamellisert sitrusskall, plomme, klementin, søte kirsebær og krydrede gjærtoner.

Varenummer: 12278102

 

Sagene Tannhjul 8%

Farge: Dyp brun med lyst beige skum.

Aroma: Kaffe, ristet brød, sitronmelisse, sjokolade, nellik, en anelse røyk, toffee og vanilje.

Smaker: Søtlig med kaffe, maltkarameller, melkesjokolade, julekrydder, blåbær, lakris, hint av røyk og søt gjærbakst.

Varenummer: 10467602

 

Klostergården Maltmunk 8%

Farge: Klar, dyp kobberbrun med beige skum.

Aroma: Malt, brød, karamell, søtbakstdeig, svisker, basilikum og noe vinøst liggende under.

Smaker: Bitter karamell, litt bolledeig her også, tørket frukt, moreller, brunt krydder og snev av røyk. Fin maltsødme.

Varenummer: 12471102

 

7 Fjell Modraniht 8%

Farge: Klar, dyp brun med beige skum.

Aroma: Røstet malt, mørk sjokolade, mørk karamell, kaffe, muskat, cola, samt snev av røyk og treverk.

Smaker: Kaffe, muskat, valnøtter, sort pepper og mørk sjokolade over en velbalansert maltbase som vipper mellom bitter og søtlig.

Varenummer: 11301602

 

Klokk & co Juleklokk 8%

Farge: Uklar, dyp rødbrun med beige skum.

Aroma: Tørket frukt, kaffe latte, karamell, grønne krydder, allehånde og ingefær med snev av sitrus.

Smaker: Kaffe, ingefær, nellik, karamell, korianderfrø, tørket frukt og noe parfymert.

Varenummer: 10485302

 

Bryggerhuset Juleøl 2019 Pinnekjøtt øl 8%

Farge: Matt, kobberfarget med lys beige skum.

Aroma: Røykmalt, nysagd plank, lær og dagsgammel leirbål.

Smaker: Rund og lett søtlig. Røykmalt, brød, litt whiskeytoner, noe appelsin. Lett fruktighet som gir assosiasjoner til Old Fashioned. Noe røyk, men mildere enn aromaen gir uttrykk for.

Varenummer: 11298702

 

Færder Gull 8%

Farge: Klar, dyp gyllen med offwhite skum.

Aroma: Lys sirup, masse fine og florale krydder, hvetebakst, kardemomme, kanel og vanilje.

Smaker: Fløtekaramell, fruktkake, rosinboller, tørka frukt og lys sirup. Komplekst krydderbilde og fin øl.|

Varenummer: 6393908  (3-pack med Gull og Myrra)

 

Hogna Vixen 2020 8,3%

Farge: Klar, dyp kastanjebrun med beige skum.

Aroma: Kaffe, melkesjokolade, mørk sirup, røstet malt, nøtter, muskatnøtt, plomme, tørket frukt.

Smaker: Kaffe, bitter sjokolade, røstet malt, kirsebær, muscovadosukker, brunt krydderbilde med lett beskhet i avslutningen.

Varenummer: 10491002

 

Hogna Vixen 2020 Fatlagret 8,3%

Farge: Klar, dyp kastanjebrun med lyst beige skum.

Aroma: Mørk karamell, vanilje, bourbon, sjokolade, fiken, smørkaramell og noe jordlige toner.

Smaker: Litt tynn munnfølelse, men fruktig og med mer fatpreg enn aromaen gir. Samme tonene kommer over smaksløkene.

Varenummer: 12278502

 

Wettre Julekula 2020 8,5%

Farge: Klar, lys kastanjebrun med lys beige skum.

Aroma: Lys sirup, tørket frukt, plomme, vørter, hermetisk frukt og floralt av sitrus.

Smaker: Aromaen fortsetter i smaken. Fin sødme hvor dadler og svisker kommer mer frem, noe søtlig sitrusskall, klementin og fruktkarameller. Varmende avslutning.

Varenummer: 12274202

 

Wettre Julekula Fatlagret Aquavit Barrel Edition 8,5%

Farge: Klar, nøttebrun med lys beige skum.

Aroma: Mørk sirup, karamellmalt, tørket frukt som dadler, svisker og fiken, overmodne plommer, lune toner av smørkaramell og underliggende toner mot akevittkrydder.

Smaker: Fruktig sødme hvor smakene forsterker aromaene. Runde, fine toner med lær og eikefat i tillegg til de tørkede fruktene, smørkaramell, plommer og definitivt akevittkrydder.

Varenummer: 11299202

 

Graff Julebokk 8,8%

Farge: Fin, klar dyp kastanjefarge med lyst beige skum.

Aroma: Røstet malt, fløtekaramell, kaffe, mørk sjokolade, søt gjærbakst, tørket frukt, nykløvd ved, lette kryddertoner.

Smaker: Mørk sjokoladekaramell, kaffelatte, appelsin, stenfrukt, julekrydder med hint av rosepepper og mørk sirup. Rund, balansert og fin bokk.

Varenummer: 11303102

 

Bådin Tønnelagra Julestout 8,8%

Farge: Klar, dyp kobberfarge med flyktig, brunt skum.

Aroma: Innbydende aroma som hinter om fatlagring. Røstet malt, sjokolade, tørket frukt, noe lakris og spicy krydder.

Smaker: Litt tynn munnfølelse. Sjokolade, mørk sirup, lakris, rug, kaffedrops og en anelse nektarin.

Varenummer: 12278902

 

Ringnes Julebokk 9%

Farge: Klar, dyp rødligbrun med lyst beige skum.

Aroma: Malt, karamell, sjokolade, knekk, svakt av julekrydder og nøtter.

Smaker: Røstet malt, sjokolade, nøtter, banan, kryddertoner, fløtekaramell og tørket frukt. Fin fylde.

Varenummer: 11297102

 

Hansa Juleale 9%

Farge: Klar, kastanjefarget med fint, beige skum.

Aroma: Karamell, kirsebær, nellik, appelsin, søt basilikum og vagt mot tuttifrutti.

Smaker: Røstet malt, karamell, appelsin, sort te, peppernøtter, ristet brød og plomme.

Varenummer: 10485002

 

Lofotpils Sherry Barrel Aged Belgian Tripel 9%

Farge: Klar, gyllen med offwhite skum.

Aroma: Litt funky eikefattoner, lys sirup, strå, druer, florale kryddertoner fra gjærestere med banan og koriander i spissen. Noe juleskum.

Smaker: Mye av det samme i smaken, men aromaen virker kraftigere enn smaken. Subtilt fatlagringspreg.

Varenummer: 12259902

 

Ægir Bryggeri Julebokk 9%

Farge: Klar, dyp rødbrun med beige skum.

Aroma: Røstet malt, karamell, kaffedrops, rugbrød, kaffegrut, sjokolade og nellik med ørlite snev av røyk.

Smaker: Sjokolademalt, knekk, kaffe, brune krydder, bakt pepper og bitter sjokolade.
Fin bokk.

Varenummer: 12277302

 

Berentsens Juleavec 9%

Farge: Klar, vakker, dyp kastanjebrun farge med lys beige skum.

Aroma: Kaffe, røstet malt, mørk sirup, krydderkake, fruktkarameller, mild sjokolade og kandisert eple.

Smaker: Fin sødme i munnen med smaker av røstet malt, kald kaffe, mørke bær, julekrydder, jord og makroner i bakkant.

Varenummer: 6002502

 

Aass Vellagret Juleøl 9%

Farge: Klar, mørk mahognyfarge med lys beige skum.

Aroma: Knekk, røstet malt, julekake, tørket frukt, julekrydder med hint av lakris.

Smaker: Mye av det samme i smaken, men med nøtter i tillegg. Fint krydret juleøl.

Varenummer: 1824102

 

Kjerlingland St. Niklas 9,1%

Farge: Klar, mørk mahognyfarget med lys beige skum.

Aroma: Sjokolade, røstet malt, flytende karamell, noe leirbål, hermetiske frukter og tørket frukt.

Smaker: Gjentar aromaene på smakspaletten, men med mer kandisert appelsin, kaffe og maltpreg. Milde toner.

Varenummer: 8142702

 

E.C. Dahls St. Olavs 9,1%

Farge: Nydelig, klar kastanjebrun med lyst beige skum.

Aroma: Mørk karamell, brød, Sunda-pålegg, cola, tørket frukt og hint mot sherryfat.

Smaker: Brent karamell, tørket frukt, appelsinsjokolade, kald kaffe, nybakt loff, sirup, stenfrukt, ingefær og noe alkohol i avslutningen.

Varenummer: 11297202

 

Schouskjelleren The End 10%

Farge: Klar, dyp mahongyfarget med brunt skum.

Aroma: Malt, kakaopulver, kaffe, mørke bær, lær, julekrydder og treverk.

Smaker: Cappucino, sjokolade, søt appelsin, stenfrukter, tørket frukt og kald kaffe i ettersmaken. Moderat maltbase av sjokolademalt.

Varenummer: 12269102

 

Ægir Bryggeri Julenatt 10%

Farge: Klar, mørk kastanjefarge med lyst beige skum.

Aroma: Svag aroma av karamell, appelsinskall, kaffe, treverk, julekalendersjokolade.

Smaker: Kaffe, sjokolade, sitrusskall, svisker, karamell, noe tobakk og søt appelsin.

Varenummer: 12277402

 

Kjerlingland Troikakonfekt 10%

Farge: Klar, kastanjebrun med lys beige skum.

Aroma: Malt, mørk sjokolade, skumnisse, leppestiftkjærlighet, noe søtlig mandel og masse bringebærgele.

Smaker: Rund og fin smak av sjokolade, skumnisser, bringebærgele og hint av appelsin. Noe parfymert bringebærpreg dominerer over en søtlig maltbase.

Varenummer: 12433602

 

Amundsen Ashes to Ashes 2020 10,5%

Farge: Svart med beige skum.

Aroma: Flytende smørkaramell, sjokolade, vanilje, mørk sirup, søt hvetebakst, hasselnøttsirup, marshmallows og pakistanske dadler over en søt og mektig maltbase.

Smaker: Ikke noe å legge til her. Voldsomme toner av karamell, marshmallows og vanilje over klissete, søt maltbase.

Varenummer: 12272402

 

En Liten Øl Ryolitt 2020 11%

Farge: Uklar, dyp brun med beige skum.

Aroma: Sjokolade, karamell, tørket frukt, floral honning, fersk tobakk, lett parfymert og brunt krydderbilde.

Smaker: Svisker, rosiner, cola, knekk, kaffe, mørk sjokolade, banan, nypete, plommer og røde bær. Noe syrlig over lett bitter maltbase. Tankene går til Belgia her.

Varenummer: 10503302

 

En Liten Øl Ryolitt 2019 Fatlagret 11%

Farge: Klar, dyp brun med beige skum.

Aroma: Pære, plommer, stenfrukt, maltkarameller, sjokolade og lett syrlig fatpreg.

Smaker: Man kjenner igjen noen av de samme tonene i smaken, men den domineres av mørk rom. Sukkerrør, vanilje, brunt krydder og et kraftig rompreg som gjør den ubalansert og de andre tonene forsvinner i maltbasen.

Varenummer: 11256302

 

Amundsen BA Upsidedown Christmas Cake 11,5%

Farge: Klar, dyp rødbrun med beige skum.

Aroma: Mye sødme, skumnisser, mandel, lakris, og julekake med rød sukat.

Smaker: Søt kakedeig, lakris, tung sjokolademaltbase, vanilje, lett mentol, mørk sjokolade, mørk sirup, julekake dynket i brun sprit. Svært søtt, men relativt balansert.

Varenummer: 12272302

 

Hogna Cupid 12%

Farge: Klar, dunkel mahogny med beige skum.

Aroma: Kandissukker, tørket frukt, appelsin, mandarin, søt kjeks, melkesjokolade, mandelmasse og vanilje rundt en krydret belgisk gjærprofil.

Smaker: Flytende smørkaramell, tørket frukt med fokus på fiken, dadler, rosiner og noe aprikos, vanilje og varmende alkohol. Igjen er det noe belgisk gjær, men her ligger det mer bakpå.

Varenummer: 12309102

 

Cervisiam Chocolate Salty Christmas Balls 2020 12%

Farge: Matt, sort med rødlig skjær og brunt skum.

Aroma: Røstet malt, sjokolade, røde bær, vanilje, skumnisser, søt gjærbakst, kakaopulver, smørkaramell og hasselnøttlikør.

Smaker: Ganske søt og ditto fyldig. Aromaene reflekteres i smaksbildet med noe rose pepper i tillegg. Mye som skjer over en veldig søt maltbase.

Varenummer: 10492002

 

Cervisiam Krampus 2020 12%

Farge: Klar, dyp rødbrun med flyktig skum.

Aroma: Smørkaramell, peanøtter, sjokolade, kaffe, hasselnøttsirup og nougat. Smaker Snickers.

Smaker: Fyldig og søt med masse sjokolade, vanilje, peanøtter, nougat, kaffe og vagt av hockeypulver og kardemomme langt bak på paletten. Smaker hva vi tror flytende Snickers ville smakt.

Varenummer: 7976502

 

Cervisiam Gryla 2020 12%

Farge: Svart med beige skum.

Aroma: Søt og kremete på nesen. Lukter ostekake, skumnisser, sjokolade, smørkaramell, pekannøtter og overmoden frukt. Og mye av det.

Smaker: Kraftig sødme av sjokolade, smørkaramell, pekannøtter, coctailbær, søtet cappucino, skumnisser og tørket frukt i brun alkohol. Mektig og tjukk.

Varenummer: 11303302

 

Cervisiam C.H.U.D. 12%

Farge: Klar, dyp rødbrun med beige skum.

Aroma: Søt kaffe, karamellaroma, kokt melk, vanilje, mørke bær, kokos, aprikossyltetøy og sjokolade.

Smaker: Søt sjokoladekake med kokosstrø og smørkaramellsaus. Mye av de samme tonene leker fra nese til munn med et anslag av chili som kler den godt. Mektig og ganske så søt maltbase.

Varenummer: 10492102

 

Mjøderiet Høytid 12,3%

Farge: Klar, lys gyllen med perlende karbonering.

Aroma: Herlige, friske toner av hylleblomst over lette toner av honning med snev av appelsin og ingefær.

Smaker: Frisk og lett syrlig. Mye florale toner fra hylleblomst og eple. Honningen ligger som er tynt slør under det hele. Deilig ferskpresset eplemost med gavmilde mengder hylleblomst. Som en litt tørr Muscato d’Asti perlende vin.

Varenummer: 12308401

 

Amundsen Sticky Little Fingers 13,5%

Farge: Ravnsvart med beige skum.

Aroma: Salt fløtekaramell, nybakt bolle, kanel, laktose, chili og vagt av sylteagurk gjennom en søt maltbase.

Smaker: Veldig søtlig maltbase, mye sjokolade, salt fløtekaramell, nøtter, nougat, vanilje, kanel og noe alkoholsting.

Varenummer: 12272202

 

Nøgne Ø Ekstra God Jul 13,5%

Farge: Klar, mahognyfarge med mørk beige skum.

Aroma: Røstet malt, mandelstang, tørket frukt, vanilje og hint av røyk.

Smaker: Varmende, fruktig og fyldig med sjokolade, kandissukker, kaffe, marsipan, lær, aprikos og vanilje. Lite alkoholsting som roer seg når den lunes.

Varenummer: 12269502

 

Nøisom Nissens Imperium 14%

Farge: Klar, dyp kastanjefarge med brunt skum.

Aroma: Fløtekaramell, mørk malt, vanilje, sjokolade, høy, sukkertøybutikk og litt alkohol i nesa.

Smaker: God sødme. Søt kaffe, kakaopulver, melkesjokolade, vanilje, fløtekaramell, anelse tobakk og ørlite alkoholsting. Kan bli riktig så fin med litt lagring som tar alkoholstinget.

Varenummer: 12273302

 

Berentsens Stellinger Divum 19%

Farge: Klar, rødbrun med tynt, beige skum.

Aroma: Mektig alkoholpreg, som er ganske forståelig. Sjokolade, kandissukker, bolledeig, mørk sirup, kanel og kardemomme.

Smaker: Mørk karamell, røstet malt, kandissukker, lakrispulver, vørter, brødskorpe og brunt krydder. Trenger, som vanlig, noen år på baken, men da kan den få vinøse toner og funke som en portvin.

Varenummer: 1830302

 

Ølportalens sensoriske smakspanel har bestått av: Lasse Lukacs (juryleder), Thomas Skilnand, Siri Sverdrup Drageset, Jarl Alnæs, David Somerto Jacobsen med Brigitte Alnæs og Per Sandvik som mentale støttespillere.

 

Populistene i Høyre

$
0
0

Det er Høyres programkomité som nå har kommet opp med forslaget om at partiet skal gå inn for alkohol opp til 8,0 prosent i dagligvarebutikker.

Begrunnelsen er at det skal øke mangfoldet og gjøre det lettere for «folk flest» å få tak i spennende øl. De har neppe snakket med bransjen, og de har tydeligvis ikke satt seg inn i hvordan mekanismene i dagens marked er.
Dette er ren og skjær populisme.

Innlegget har tidligere vært publisert på Nettavisen Debatt / Norsk Debatt

Slik fungerer det

Før vi går videre må vi ta et par skritt tilbake og forklare hvordan innkjøpene til Vinmonopolet fungerer. Det mest grunnleggende her er at det ikke er Vinmonopolet som plukker ut og importerer varene de selger. Det var noe som skjedde før EØS-avtalen trådte i kraft (1994).
Dette har siden 1994 vært gjort av norske importører og norske produsenter.

Varene kan, noe forenklet, komme inn på to måter.
Via en «tender», der Vinmonopolet ber om at det frembys en vare etter gitte beskrivelse, som vin fra et distrikt eller øl av en gitt type. Dette følges som regel av et krav til prissegmentet produktet er tenkt inn i. Hvor bredt varene blir distribuert blir deretter avgjort via en så kalt sensorisk test.

Den andre veien inn er at importør/produsent selv melder inn et produkt for lansering i bestillingsutvalget. Produktet vil da være mulig å bestille via internett og alle polets butikker, men ingen utsalg er pliktige å ta det inn. Selger produktet godt nok vil det så bli listet som standardprodukt, og en del utsalg vil være pliktige å ha det i hyllene.

Et eksempel på denne veien inn er Nøgne Øs «The Sauce». Den var opprinnelig tenkt som et engangsbrygg da den ble sluppet i juli, men solgte så godt at den fra neste slipp blir listet i det faste sortimentet.

Seks ordinære lanseringer

Den sist beskrevne metoden garanterer at alle har en mulighet for å få sine produkter ut på markedet – og er derfor svært sentral i EUs godkjenning av fortsatt alkoholmonopol i Norge, Sverige og Finland. Vinmonopolet slipper produktene ut på markedet gjennom seks ordinære lanseringer, pluss månedlig lansering av spesialutvalg og bestillingsutvalg. I tillegg til dette kommer slippet av juleøl. Hver enkelt butikk står alltid fritt til selv å velge deler av sitt utvalg.

Det er saker her som bryggerier bør være langt mer positive til enn det å tvinges inn i dagligvarebutikker. Foto: Skjermdump: Høyres programforslag 2021 – 2025

 

Fort inn, fort ut, tjene mest

Dagligvarekjedene har ikke noe pålegg om å ta inn produkter.

De plukker ganske enkelt ut produktene de mener selger best, og de forventer å tjene mest på. Kortest mulig tid i hyllene er viktig her. Det samme er lav pris. Utvalget besluttes sentralt av svært få personer. Produktene som har kommet gjennom nåløyet sendes så ut på markedet i tre (3) lanseringsvinduer. Dette gjelder uansett om det er et nytt øl, kjøttdeig i ny forpakningsstørrelse eller enda et forsøk på å lage pålegg av laks.

Når det gjelder lokalt utvalg varierer det sterkt fra kjede til kjede, men de har en ting felles. Dette er i all hovedsak styrt sentralt. Her kan nevnes at Kinn nå jubler over å ha fått hylleplass i lokale Remabutikker. Det de ikke har lyst til å snakke så høyt om er at det tok dem to år å få dette til. Vi snakker da om et av landets største og best kjente håndbryggerier.

Dette bekrefter noe både du og jeg vet fra før: Store aktører har mye makt i dagligvarebranjen. Ta for eksempel en kikk i kjøleskapene. Finner du øl fra småbryggeriene der? Salg av hylleplass er riktignok forbudt i Norge, men etter det jeg kjenner til er det ikke forbudt for leverandører å kjøpe kjøledisker og sette disse inn i butikkene.

Det burde allerede her være klokkeklart at Vinmonopolet parerer dagligvarekjedene solid når det gjelder muligheter for små leverandører å få sine produkter ut på markedet. Det blir neppe bedre om vi ser fremover.

Hva kommer til?

Vinmonopolet har i dag listet cirka 2000 produkter med en alkoholstyrke fra 4,8 til 8,0 prosent. Tre fjerdedeler av dette er øl, og cirka en fjerdedel er vin. Er du overrasket over at det allerede finnes så mye lavalkohol-vin? Det vil neppe bli færre varianter av «bordvin» om disse kan selges i butikkene og importørene begynner å lete opp disse rundt i verden. Kan du se pallen med trelitere med søt og god «husmorvin» strategisk plassert blant brus og øl?

Omtrent én prosent av utvalget i denne gruppen er brennevin. Da selvsagt ikke whisky og vodka, men ferdigblandede drinker. Dette er også en gruppe som vil kjempe om plassen i hyllene hos din lokale kjøpmann om det åpnes for sterkere saker. Tror du det blir færre varianter av mojito, mule, GT og annet om de kan pushe 8,0 prosent?

Det mest naturlige stedet for kjedene å lete frem nye salgsobjekter om det går slik gjengen med skylapper vil, er selvsagt blant bestselgerne på Vinmonopolet. Dermed skal TV-kjendiser som Paulaner, Erdinger, San Miguel, Duvel og Singha Lager utfordres av Amundsen Ink & Dagger, Kinn Vestkyst og Nøgne Ø Two Captains (og fem-seks til).
Jeg aner utfallet. Nei, jeg er overbevist om utfallet.

Synes du det var litt få norske?

GullMack, Hansa Sterkøl, Ringnes Gulløl og svenske Krönleins Stockholm Fine Festival Beer er allerede gjennom på walkover, sammen med danskene Faxe og Jacobsen (Carlsberg).

Sa de noe om «muligheter for små bryggerier»?

Det beste beviset på hva kjedene prioriterer finner vi i deres egen hyller.

Hva skal ut?

Som du skjønner er det soleklart at det blir kamp om hylleplassen i butikkene. I mitt enkle hode betyr det at noe må ut. Tror du det er frokostblandinger, oster, forsøk på å selge laks som pålegg eller øl som må vike for flere øl, «bordvin» og ferdigblandede drinker?
Jeg setter mine penger på at brygg fra lokale aktører og lagerøl fra mellomstore aktører blir ofret. Hvorfor skal en egentlig ha Mack i Oslo og Aass i Bergen?

Det er ganske enkelt lettere for kjedene å forholde seg til noen få store leverandører. Disse som selv hevder de «har alt» – og for dagligvarekjedene blir det litt som når du kjøper TV-kanaler. Det er forbanna praktisk å få det i en samlet pakke, selv om du da går glipp av noe og får en del kjedelig og unødvendig på kjøpet. I tillegg er pris alltid konge.

Eller for å si det på en litt annen måte:
Når så du sist en TV-reklame for en dagligvarebutikk med «spennende utvalg»?

Hva sier bransjen?

Før jeg begynte på denne saken tok jeg kontakt med et lite utvalg av aktører i bryggeribransjen. Majoriteten er helt klart enig med meg:

Systemet vi har i dag er så innarbeidet at en slik endring som Høyre foreslår i stor grad vil bryte ned det mangfoldet av gode småbryggerier vi har fått her i landet fra årtusenskiftet til i dag.

I sannhetens navn fant jeg en aktør som «har tiltro nok til egen merkevare til å ikke være videre bekymret for dette». En rask sjekk viser imidlertid at ølet fra dette bryggeriet knapt er å finne i en butikk i Oslo sentrum. Samtidig som det er tilgjengelig på de minste polene i samme område.

Hvor langt ut på landet må en da for å finne det når konkurransen om hylleplass blir hardere? Vil det være like tilgjengelig om Høyre får sitt forslag gjennom? Ut fra dette flagger jeg Vetle Wang Soleim sin «denne justeringen gir vanlige folk en enklere hverdag og flere store og små bryggerier mulighet til å selge lokalt brygget øl» som rent svada.

Den vanligvis fornuftige Heidi Nordby Lunde viser også en total mangel på innsikt. Hun står på VG-TV og forteller hvor godt småbryggeriene klarer seg i Danmark. Det hun utelater er at dette ikke er på grunn av dagligvarebutikker. Der er utvalget stort sett temmelig kjedelig. Småbryggerienes beste venner i Danmark er vinhandlerene. Spesialbutikker det knapt er grunnlag for i de største byene her i landet. Og det er bare populismen igjen når hun lirer av seg floskler som:

opprettholde legitimitet til Vinmonopolet

og

.. opprettholde norske håndverkstradisjoner og gi disse aktørene en større mulighet til å nå ut til et bredere publikum

Om Nordby Lunde ikke tror meg på det jeg har skrevet her, bør hun ta kontakt med bransjen og få en realitetsorientering. En grei begynnelse der kan være et utdrag av meldingen Bryggeri- og drikkevareforeningens direktør Erlend Vagnild Fuglum sendte meg:

Foreningen har vært og er i mot å åpne for sterkøl (og vin) i dagligvare.

Polet er en langt viktigere og mer tilgjengelig salgskanal for de mange små og mellomstore enn hva dagligvare noen gang kan bli. Polet kan gi distribusjon over hele landet og gir forbrukerne et godt, bredt og variert utvalg – langt større enn hva selv de mest offensive dagligvarebutikker kan få naturlig nok. Polets ansatte har også god fagkompetanse på produktene og kan hjelpe folk å gjøre informerte valg.
En såpass vid distribusjon utenfor Vinmonopolet vil kunne svekke polets posisjon som alkoholpolitisk verktøy, og er en dårlig idé rent helsepolitisk også.

Vi mener derimot det er bedre ide å la bryggeriene selge egenprodusert sterkøl direkte fra bryggeriet. Det vil dreie seg om en liten andel av produksjonen og små volumer i liter. Det vil derfor ikke rokke ved hovedlinjene i alkoholpolitikken eller utfordre polets posisjon. Men det kan ha stor betydning for den enkelte bryggeris bunnlinje. Presset på marginer er betydelig når man skal distribuere gjennom andre kanaler. Med direktesalg sitter man igjen med hele verdiskapingen selv. Det vil også fort også handle om spesialbatcher med høyere slagspris osv.

Hadde Høyres programforslag vært begrunnet med liberalisme ville det vært en viss logikk i det, men med oppgitt begrunnelse er og blir dette ren populisme.

Kan dere ikke bare overlate slikt til Vedum og heller konsentrere dere om en nærings- og alkoholpolitikk som næring og folk vil ha?

PS
Angående Danmark; jeg har jobbet i Esbjerg og Kalundborg og sjekket litt mer nøye enn de fleste hva som faktisk er å få tak i på Brugsen, Bilka og Føtex. Jeg endte stadig hos de lokale vinhandlerne.
ds

Syns du noe virke kjent med journalistikken?

$
0
0

Det viser seg at NRK har kastet seg på klikkhoreri med sensasjonsjournalistisk lavmål og laget en ikke-sak med dagens “Syns du noe virker kjent med denne logoen?” artikkel.

Saken har også vært publisert på Lasse L

Ringnes og Oslo Brewing Co. har hatt en enkel samtale før påsken om etiketten for Orange Soda Sour fra sistnevnte bryggeri, hvor denne ligner for mye på Solo- brusen til Ringnes og at ønsket var at etiketten forandres. Partene var enige og var ferdig med saken.
Stille nyhetsdag og kunnskapsløs journalist i jakt på en sensasjon, så virker det som bryggeriene står steilt mot hverandre på randen av juridisk oppfølging.

Journalisten har vridd vinklingen av spørsmålene slik det passer for å få noe mer ut av saken enn som egentlig var og tatt svarene ut av kontekst.

Det er like fullt uheldig at en professor i markedsføring blir sitert på så bombastiske utsagn om mennesker og produkter han har null kjennskap til, med mulig unntak at han ble presentert en veldig farget vinkling.

At han mener dette er slett arbeid, «made in a hurry» (ironivarsel) du vet, bruke engelske uttrykk fordi man ikke har tatt seg tid til å tenke over hva man gjør, men bare gjør noe i all hast…, at det er lite kreativt osv osv.
Vel, de aller fleste har syntes etiketten er morsom. Oslo Brewing co. har altså satt deler av navnet sitt på en etikett (igjen) og om imitasjon er den høyeste form for smiger, så er det mye mangel på kreativitet innen musikk, film, kunst, komikk og ikke minst industribryggerienes etterslep på håndverksølbransjen.

 

Alt i alt er dette ikke akkurat dårlig PR for Oslo Brewing co og ølet vil dukke opp igjen med en ny etikett. Jeg tror kreativiteten strekker seg lengre enn å skrive Oslo i fonten til Fanta på neste etikett, men det får vi vel se før når Orange Soda Sour dukker opp igjen i hyllene.

Viewing all 837 articles
Browse latest View live